0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Wetterskip Fryslân heeft sinds deze week een eigen DNA-laboratorium. Het is daarmee het eerste waterschap in Nederland dat DNA-analyses kan toepassen in het dagelijkse waterbeheer.

 Aan de hand van DNA-sporen in het water kunnen plant- en diersoorten worden opgespoord. Dat helpt het waterschap bij de bestrijding van uitheemse plaagsoorten (exoten).

‘’Hoe meer inzicht we hebben in het voorkomen en de verspreiding van exoten en zeldzame soorten, hoe beter we beheermaatregelen kunnen inzetten’’, zegt Rob van der Meer, manager van het laboratorium.

Met de gebruikte methode, qPCR genaamd, gebeurt dat volgens hem een stuk nauwkeuriger en goedkoper dan met traditionele onderzoeksmethodes. Ieder dier en iedere plant laat in zijn omgeving DNA-sporen achter, bijvoorbeeld slijm, poep, haren en huidschilfers. Dit zogeheten environmental DNA (eDNA) kan met de qPCR-techniek eenvoudig worden achterhaald.

Het Friese waterschap zet de methode eerst in om de aanwezigheid van zonnebaars, een populaire vijvervis, in afgesloten poelen in Friesland en een deel van het Groninger Westerkwartier in kaart te brengen. De zonnebaars komt oorspronkelijk niet in Nederland voor. Deze exoot vormt een bedreiging voor inheemse vissen, amfibieën en waterinsecten.

Van der Meer: ''De eDNA-analyse geeft ons een goed beeld van de verspreiding van deze soort. Hierdoor kunnen we gericht en effectief maatregelen nemen.’’

Meer informatie

Verslag van een STOWA-symposium over eDNA en waterbeheer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het