Wetterskip Fryslan werd eerder dit jaar opgeschrikt door de ontdekking dat de bekleding van de Waddenzeedijk loslaat. Samen met de aannemer onderzoekt het waterschap nu wat hier de oorzaak van is.
De Waddenzeedijk bij Zwarte Haan, Holwerd en Wierum werd vorig jaar verbeterd met een polyurethaanhars, het innovatieve product Elastocoast. "Het product was uitgebreid getest en voldeed aan alle wettelijke veiligheidseisen. Door Elastocoast te gebruiken, kon de dijkverbetering sneller, tegen lagere kosten en met zo min mogelijk overlast voor omgeving en natuur worden uitgevoerd," zegt Hanneke Nieuwenhuis van het Wetterskip Fryslân.
Inspecteurs van het waterschap ontdekten begin dat jaar dat er stenen losraken op een aantal plekken van de dijk. "Er loopt een onderzoek langs twee sporen," zegt Nieuwenhuis. "We kijken of het goed is aangebracht. Op een aantal plekken voldeed de dikte van de steenlaag niet meer aan de eisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Dit is het gevolg van fouten bij de werkzaamheden. De aannemer heeft dit deze zomer op zijn kosten hersteld. Daarnaast is een deel van de steenlaag losgeraakt door het getij en door de stroming verzameld op een aantal locaties. We bekijken of dit een normale reactie is van Elastocoast en of er acties nodig zijn om de kwaliteit van de dijk en de steenlaag te waarborgen."
Daarnaast houdt een onafhankelijke organisatie de sterkte en de erosiesnelheid van de steenlaag op de dijk ook op de langere termijn, tot 2021, in de gaten. "Dat is natuurlijk voor de handliggend als je gebruik maakt van innovaties. De veiligheid is niet in het geding, maar met het oog op toekomstige dijkverbeteringen is het nuttig om te weten hoe de dijk het houdt."
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.