secundair logo knw 1

Beeld: YouTube

Wetterskip Fryslan werd eerder dit jaar opgeschrikt door de ontdekking dat de bekleding van de Waddenzeedijk loslaat. Samen met de aannemer onderzoekt het waterschap nu wat hier de oorzaak van is.

 De Waddenzeedijk bij Zwarte Haan, Holwerd en Wierum werd vorig jaar verbeterd met een polyurethaanhars, het innovatieve product Elastocoast. "Het product was uitgebreid getest en voldeed aan alle wettelijke veiligheidseisen. Door Elastocoast te gebruiken, kon de dijkverbetering sneller, tegen lagere kosten en met zo min mogelijk overlast voor omgeving en natuur worden uitgevoerd," zegt Hanneke Nieuwenhuis van het Wetterskip Fryslân.

Inspecteurs van het waterschap ontdekten begin dat jaar dat er stenen losraken op een aantal plekken van de dijk. "Er loopt een onderzoek langs twee sporen," zegt Nieuwenhuis. "We kijken of het goed is aangebracht. Op een aantal plekken voldeed de dikte van de steenlaag niet meer aan de eisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Dit is het gevolg van fouten bij de werkzaamheden. De aannemer heeft dit deze zomer op zijn kosten hersteld. Daarnaast is een deel van de steenlaag losgeraakt door het getij en door de stroming verzameld op een aantal locaties. We bekijken of dit een normale reactie is van Elastocoast en of er acties nodig zijn om de kwaliteit van de dijk en de steenlaag te waarborgen."

Daarnaast houdt een onafhankelijke organisatie de sterkte en de erosiesnelheid van de steenlaag op de dijk ook op de langere termijn, tot 2021, in de gaten. "Dat is natuurlijk voor de handliggend als je gebruik maakt van innovaties. De veiligheid is niet in het geding, maar met het oog op toekomstige dijkverbeteringen is het nuttig om te weten hoe de dijk het houdt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.