0
0
0
s2smodern

Met de ondertekening van een eigen ‘Bijenpact’ sluit Wetterskip Fryslân zich aan bij een reeks van bedrijven en organisaties in Friesland die maatregelen nemen om biodiversiteit te bevorderen en bijensterfte tegen te gaan.

De Bijenpacts zijn onderdeel van het project ‘Silence of the Bees’, dat vorig jaar werd gelanceerd in het kader van LF2018 (Culturele Hoofdstad van Europa). Met kunst en muziek werd aandacht gevraagd voor het probleem van bijensterfte: volgens Duits onderzoek staat de helft van de wilde bijen op het punt van uitsterven. Ook met andere vliegende insecten is het slecht gesteld.

Als vervolg daarop ondertekenden dit voorjaar al vijftien organisaties hun eigen Bijenpact, waarin zij beloven oplossingen te bedenken en uit te voeren. Eind vorige week volgden er nog eens vijftien, waaronder het Wetterskip.

''Wij proberen het bevorderen van biodiversiteit al zoveel mogelijk binnen ons reguliere werk te integreren’’, zegt woordvoerder Michiel Zijlstra van Wetterskip Fryslân. ''Dat hebben we nu vastgelegd. Maar er zitten ook nieuwe elementen in, zoals een ander schouwbeleid van watergangen, natuurvriendelijke inrichting van de terreinen rond de gebouwen en proeven met kruidenrijke mengsels op polderdijken.’’

Natuurvriendelijker schouwbeleid
Dit voorjaar organiseerde Wetterskip Fryslân twee biodiversiteitsdagen om te onderzoeken wat het waterschap al doet en wat het nog meer zou kunnen doen. Mede naar aanleiding daarvan werd biodiversiteit in het coalitieakkoord van het nieuwe bestuur afzonderlijk benoemd. Dit moet nog verder uitgewerkt worden.

Wat al wel is ingevoerd, is het natuurvriendelijker schouwbeleid. Zijlstra: ''Bij het opschonen van de sloten in het najaar mogen meer waterplanten blijven staan omdat dat goed is voor de biodiversiteit. Zolang de aan- en afvoer maar niet in het geding is. Eerst werden beide oevers helemaal leeggemaaid.’’

Het gaat volgens de woordvoerder vooral om bewustwording. ''Onze kerntaken staan voorop, maar daarbinnen kijken we wat we kunnen doen zodat de biodiversiteit er baat bij heeft. Dat zien we ook als onze algemeen maatschappelijke opgave.’’

 

MEER INFORMATIE
Bijenpact Wetterskip Fryslân
Website Silence of the Bees

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.