secundair logo knw 1

In de Hempensermarpolder bij Leeuwarden is de polderdijk met een kruidenrijk mengsel ingezaaid. Foto Wetterskip Fryslân

Met de ondertekening van een eigen ‘Bijenpact’ sluit Wetterskip Fryslân zich aan bij een reeks van bedrijven en organisaties in Friesland die maatregelen nemen om biodiversiteit te bevorderen en bijensterfte tegen te gaan.

De Bijenpacts zijn onderdeel van het project ‘Silence of the Bees’, dat vorig jaar werd gelanceerd in het kader van LF2018 (Culturele Hoofdstad van Europa). Met kunst en muziek werd aandacht gevraagd voor het probleem van bijensterfte: volgens Duits onderzoek staat de helft van de wilde bijen op het punt van uitsterven. Ook met andere vliegende insecten is het slecht gesteld.

Als vervolg daarop ondertekenden dit voorjaar al vijftien organisaties hun eigen Bijenpact, waarin zij beloven oplossingen te bedenken en uit te voeren. Eind vorige week volgden er nog eens vijftien, waaronder het Wetterskip.

''Wij proberen het bevorderen van biodiversiteit al zoveel mogelijk binnen ons reguliere werk te integreren’’, zegt woordvoerder Michiel Zijlstra van Wetterskip Fryslân. ''Dat hebben we nu vastgelegd. Maar er zitten ook nieuwe elementen in, zoals een ander schouwbeleid van watergangen, natuurvriendelijke inrichting van de terreinen rond de gebouwen en proeven met kruidenrijke mengsels op polderdijken.’’

Natuurvriendelijker schouwbeleid
Dit voorjaar organiseerde Wetterskip Fryslân twee biodiversiteitsdagen om te onderzoeken wat het waterschap al doet en wat het nog meer zou kunnen doen. Mede naar aanleiding daarvan werd biodiversiteit in het coalitieakkoord van het nieuwe bestuur afzonderlijk benoemd. Dit moet nog verder uitgewerkt worden.

Wat al wel is ingevoerd, is het natuurvriendelijker schouwbeleid. Zijlstra: ''Bij het opschonen van de sloten in het najaar mogen meer waterplanten blijven staan omdat dat goed is voor de biodiversiteit. Zolang de aan- en afvoer maar niet in het geding is. Eerst werden beide oevers helemaal leeggemaaid.’’

Het gaat volgens de woordvoerder vooral om bewustwording. ''Onze kerntaken staan voorop, maar daarbinnen kijken we wat we kunnen doen zodat de biodiversiteit er baat bij heeft. Dat zien we ook als onze algemeen maatschappelijke opgave.’’

 

MEER INFORMATIE
Bijenpact Wetterskip Fryslân
Website Silence of the Bees

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…