0
0
0
s2smodern

Met de ondertekening van een eigen ‘Bijenpact’ sluit Wetterskip Fryslân zich aan bij een reeks van bedrijven en organisaties in Friesland die maatregelen nemen om biodiversiteit te bevorderen en bijensterfte tegen te gaan.

De Bijenpacts zijn onderdeel van het project ‘Silence of the Bees’, dat vorig jaar werd gelanceerd in het kader van LF2018 (Culturele Hoofdstad van Europa). Met kunst en muziek werd aandacht gevraagd voor het probleem van bijensterfte: volgens Duits onderzoek staat de helft van de wilde bijen op het punt van uitsterven. Ook met andere vliegende insecten is het slecht gesteld.

Als vervolg daarop ondertekenden dit voorjaar al vijftien organisaties hun eigen Bijenpact, waarin zij beloven oplossingen te bedenken en uit te voeren. Eind vorige week volgden er nog eens vijftien, waaronder het Wetterskip.

''Wij proberen het bevorderen van biodiversiteit al zoveel mogelijk binnen ons reguliere werk te integreren’’, zegt woordvoerder Michiel Zijlstra van Wetterskip Fryslân. ''Dat hebben we nu vastgelegd. Maar er zitten ook nieuwe elementen in, zoals een ander schouwbeleid van watergangen, natuurvriendelijke inrichting van de terreinen rond de gebouwen en proeven met kruidenrijke mengsels op polderdijken.’’

Natuurvriendelijker schouwbeleid
Dit voorjaar organiseerde Wetterskip Fryslân twee biodiversiteitsdagen om te onderzoeken wat het waterschap al doet en wat het nog meer zou kunnen doen. Mede naar aanleiding daarvan werd biodiversiteit in het coalitieakkoord van het nieuwe bestuur afzonderlijk benoemd. Dit moet nog verder uitgewerkt worden.

Wat al wel is ingevoerd, is het natuurvriendelijker schouwbeleid. Zijlstra: ''Bij het opschonen van de sloten in het najaar mogen meer waterplanten blijven staan omdat dat goed is voor de biodiversiteit. Zolang de aan- en afvoer maar niet in het geding is. Eerst werden beide oevers helemaal leeggemaaid.’’

Het gaat volgens de woordvoerder vooral om bewustwording. ''Onze kerntaken staan voorop, maar daarbinnen kijken we wat we kunnen doen zodat de biodiversiteit er baat bij heeft. Dat zien we ook als onze algemeen maatschappelijke opgave.’’

 

MEER INFORMATIE
Bijenpact Wetterskip Fryslân
Website Silence of the Bees

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?
Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het