secundair logo knw 1

De verbetering van de waterkwaliteit in landelijk gebied stagneert. Stichting Mesdag Zuivelfonds kreeg vorig jaar veel aandacht met haar oproep niet alleen naar de landbouw te kijken als bron van de vervuiling. Wetterskip Fryslân pakte de handschoen op. Samen met het Mesdag Fonds zal het de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit onderzoeken.

De hoeveelheid stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater is de afgelopen tien jaar nauwelijks verder afgenomen. Terwijl er wel flink wat maatregelen zijn genomen: de bemestingsnormen zijn aangescherpt en de rioolwaterzuivering is verbeterd. Naar aanleiding van het rapport Waterkwaliteit en veehouderij - Huidige knelpunten vragen om andere oplossingen en een bijbehorende petitie van de Stichting Mesdag Zuivelfonds werden vorig jaar in de Tweede Kamer verschillende moties aangenomen om meer duidelijkheid te krijgen over stagnerende waterkwaliteit. Volgens het Mesdag Zuivelfonds zijn niet alle bronnen van vervuiling goed in beeld en wordt er te eenzijdig gewezen naar de agrarische sector als grootste vervuiler.

Wetterskip Fryslân en Stichting Mesdag Zuivelfonds gaan nu samen op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit in het landelijk gebied. Ze hebben onderzoeksinstituut NMI uit Wageningen opdracht gegeven de bronnen van de vervuiling beter in beeld te brengen. Volgens het waterschap is Friesland bij uitstek geschikt om de oorzaken van de stagnerende waterkwaliteit in beeld te brengen. Er zijn namelijk zowel zand-, klei- als veenbodems en bovendien gebieden met en zonder kwel.

De eerste uitkomsten van het onderzoek worden in het voorjaar verwacht. Op basis daarvan zal worden beslist of nog vervolgonderzoek nodig is en welke maatregelen het meest effectief zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.