0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De verbetering van de waterkwaliteit in landelijk gebied stagneert. Stichting Mesdag Zuivelfonds kreeg vorig jaar veel aandacht met haar oproep niet alleen naar de landbouw te kijken als bron van de vervuiling. Wetterskip Fryslân pakte de handschoen op. Samen met het Mesdag Fonds zal het de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit onderzoeken.

De hoeveelheid stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater is de afgelopen tien jaar nauwelijks verder afgenomen. Terwijl er wel flink wat maatregelen zijn genomen: de bemestingsnormen zijn aangescherpt en de rioolwaterzuivering is verbeterd. Naar aanleiding van het rapport Waterkwaliteit en veehouderij - Huidige knelpunten vragen om andere oplossingen en een bijbehorende petitie van de Stichting Mesdag Zuivelfonds werden vorig jaar in de Tweede Kamer verschillende moties aangenomen om meer duidelijkheid te krijgen over stagnerende waterkwaliteit. Volgens het Mesdag Zuivelfonds zijn niet alle bronnen van vervuiling goed in beeld en wordt er te eenzijdig gewezen naar de agrarische sector als grootste vervuiler.

Wetterskip Fryslân en Stichting Mesdag Zuivelfonds gaan nu samen op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit in het landelijk gebied. Ze hebben onderzoeksinstituut NMI uit Wageningen opdracht gegeven de bronnen van de vervuiling beter in beeld te brengen. Volgens het waterschap is Friesland bij uitstek geschikt om de oorzaken van de stagnerende waterkwaliteit in beeld te brengen. Er zijn namelijk zowel zand-, klei- als veenbodems en bovendien gebieden met en zonder kwel.

De eerste uitkomsten van het onderzoek worden in het voorjaar verwacht. Op basis daarvan zal worden beslist of nog vervolgonderzoek nodig is en welke maatregelen het meest effectief zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het