0
0
0
s2smodern

De verbetering van de waterkwaliteit in landelijk gebied stagneert. Stichting Mesdag Zuivelfonds kreeg vorig jaar veel aandacht met haar oproep niet alleen naar de landbouw te kijken als bron van de vervuiling. Wetterskip Fryslân pakte de handschoen op. Samen met het Mesdag Fonds zal het de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit onderzoeken.

De hoeveelheid stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater is de afgelopen tien jaar nauwelijks verder afgenomen. Terwijl er wel flink wat maatregelen zijn genomen: de bemestingsnormen zijn aangescherpt en de rioolwaterzuivering is verbeterd. Naar aanleiding van het rapport Waterkwaliteit en veehouderij - Huidige knelpunten vragen om andere oplossingen en een bijbehorende petitie van de Stichting Mesdag Zuivelfonds werden vorig jaar in de Tweede Kamer verschillende moties aangenomen om meer duidelijkheid te krijgen over stagnerende waterkwaliteit. Volgens het Mesdag Zuivelfonds zijn niet alle bronnen van vervuiling goed in beeld en wordt er te eenzijdig gewezen naar de agrarische sector als grootste vervuiler.

Wetterskip Fryslân en Stichting Mesdag Zuivelfonds gaan nu samen op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit in het landelijk gebied. Ze hebben onderzoeksinstituut NMI uit Wageningen opdracht gegeven de bronnen van de vervuiling beter in beeld te brengen. Volgens het waterschap is Friesland bij uitstek geschikt om de oorzaken van de stagnerende waterkwaliteit in beeld te brengen. Er zijn namelijk zowel zand-, klei- als veenbodems en bovendien gebieden met en zonder kwel.

De eerste uitkomsten van het onderzoek worden in het voorjaar verwacht. Op basis daarvan zal worden beslist of nog vervolgonderzoek nodig is en welke maatregelen het meest effectief zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.