secundair logo knw 1

Huidige slibontwateringsinstallatie op rwzi Heerenveen | Foto Wetterskip Fryslân)

De rioolwaterzuivering in Heerenveen krijgt een nieuwe slibontwateringsinstallatie. Als het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân akkoord gaat, start de bouw in de zomer 2022.

De bouw is onderdeel van het plan om duurzame slibverwerking in Friesland te realiseren. Het in 2018 gestarte project (opknappen installaties in Leeuwarden en Heerenveen en bouw nieuwe vergistingsinstallatie met thermische drukhydrolyse in Heerenveen) bleek veel duurder uit te vallen dan de 43,6 miljoen euro die het waterschap in gedachten had. Daarom besloot het algemeen bestuur vorig jaar oktober het project op te knippen in twee fasen: de realisering van de noodzakelijke vervangingsinvesteringen in Leeuwarden en Heerenveen en herijking van de slibstrategie. 

De opknapbeurt in Leeuwarden kost 11,6 miljoen euro. Voor de nieuwe slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet in totaal 38 miljoen euro op tafel worden gelegd.

Opdracht daarbij is om vaart te maken: de bestaande slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet zo spoedig mogelijk worden vervangen. De huidige ontwateringsapparatuur die bestaat uit twee kamerfilterpersen is aan het einde van zijn technische levensduur. Bij een aantal van de opslagtanks waarin het aangevoerde zuiveringsslib wordt opgeslagen is sprake van lekkage. De brandweer eist daarnaast aanpassingen van de gebouwen waarin de ontwateringsapparatuur is opgesteld.

Het plan is om dit jaar te beginnen met de voorbereiding en naar verwachting is de slibontwateringsinstallatie eind 2023 klaar voor gebruik. 

Voor de opslag van het zuiveringsslib worden drie tanks van elk 1.600 m3 geplaatst, nu zijn dat er nog met elk een capaciteit van 1.000 m3. In het nieuwe slibontwateringsgebouw worden vier ontwateringscentrifuges opgesteld, die continu volautomatisch in bedrijf kunnen zijn. Het ontwaterde slib wordt via een transportsysteem vervoerd naar twee slibsilo’s van elk 500 m3 met een hoogte van 16,5 meter. 

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit 6 juli over de bouw.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.