De rioolwaterzuivering in Heerenveen krijgt een nieuwe slibontwateringsinstallatie. Als het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân akkoord gaat, start de bouw in de zomer 2022.
De bouw is onderdeel van het plan om duurzame slibverwerking in Friesland te realiseren. Het in 2018 gestarte project (opknappen installaties in Leeuwarden en Heerenveen en bouw nieuwe vergistingsinstallatie met thermische drukhydrolyse in Heerenveen) bleek veel duurder uit te vallen dan de 43,6 miljoen euro die het waterschap in gedachten had. Daarom besloot het algemeen bestuur vorig jaar oktober het project op te knippen in twee fasen: de realisering van de noodzakelijke vervangingsinvesteringen in Leeuwarden en Heerenveen en herijking van de slibstrategie.
De opknapbeurt in Leeuwarden kost 11,6 miljoen euro. Voor de nieuwe slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet in totaal 38 miljoen euro op tafel worden gelegd.
Opdracht daarbij is om vaart te maken: de bestaande slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet zo spoedig mogelijk worden vervangen. De huidige ontwateringsapparatuur die bestaat uit twee kamerfilterpersen is aan het einde van zijn technische levensduur. Bij een aantal van de opslagtanks waarin het aangevoerde zuiveringsslib wordt opgeslagen is sprake van lekkage. De brandweer eist daarnaast aanpassingen van de gebouwen waarin de ontwateringsapparatuur is opgesteld.
Het plan is om dit jaar te beginnen met de voorbereiding en naar verwachting is de slibontwateringsinstallatie eind 2023 klaar voor gebruik.
Voor de opslag van het zuiveringsslib worden drie tanks van elk 1.600 m3 geplaatst, nu zijn dat er nog met elk een capaciteit van 1.000 m3. In het nieuwe slibontwateringsgebouw worden vier ontwateringscentrifuges opgesteld, die continu volautomatisch in bedrijf kunnen zijn. Het ontwaterde slib wordt via een transportsysteem vervoerd naar twee slibsilo’s van elk 500 m3 met een hoogte van 16,5 meter.
Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit 6 juli over de bouw.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?