0
0
0
s2sdefault

De rioolwaterzuivering in Heerenveen krijgt een nieuwe slibontwateringsinstallatie. Als het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân akkoord gaat, start de bouw in de zomer 2022.

De bouw is onderdeel van het plan om duurzame slibverwerking in Friesland te realiseren. Het in 2018 gestarte project (opknappen installaties in Leeuwarden en Heerenveen en bouw nieuwe vergistingsinstallatie met thermische drukhydrolyse in Heerenveen) bleek veel duurder uit te vallen dan de 43,6 miljoen euro die het waterschap in gedachten had. Daarom besloot het algemeen bestuur vorig jaar oktober het project op te knippen in twee fasen: de realisering van de noodzakelijke vervangingsinvesteringen in Leeuwarden en Heerenveen en herijking van de slibstrategie. 

De opknapbeurt in Leeuwarden kost 11,6 miljoen euro. Voor de nieuwe slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet in totaal 38 miljoen euro op tafel worden gelegd.

Opdracht daarbij is om vaart te maken: de bestaande slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet zo spoedig mogelijk worden vervangen. De huidige ontwateringsapparatuur die bestaat uit twee kamerfilterpersen is aan het einde van zijn technische levensduur. Bij een aantal van de opslagtanks waarin het aangevoerde zuiveringsslib wordt opgeslagen is sprake van lekkage. De brandweer eist daarnaast aanpassingen van de gebouwen waarin de ontwateringsapparatuur is opgesteld.

Het plan is om dit jaar te beginnen met de voorbereiding en naar verwachting is de slibontwateringsinstallatie eind 2023 klaar voor gebruik. 

Voor de opslag van het zuiveringsslib worden drie tanks van elk 1.600 m3 geplaatst, nu zijn dat er nog met elk een capaciteit van 1.000 m3. In het nieuwe slibontwateringsgebouw worden vier ontwateringscentrifuges opgesteld, die continu volautomatisch in bedrijf kunnen zijn. Het ontwaterde slib wordt via een transportsysteem vervoerd naar twee slibsilo’s van elk 500 m3 met een hoogte van 16,5 meter. 

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit 6 juli over de bouw.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.