0
0
0
s2sdefault

De rioolwaterzuivering in Heerenveen krijgt een nieuwe slibontwateringsinstallatie. Als het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân akkoord gaat, start de bouw in de zomer 2022.

De bouw is onderdeel van het plan om duurzame slibverwerking in Friesland te realiseren. Het in 2018 gestarte project (opknappen installaties in Leeuwarden en Heerenveen en bouw nieuwe vergistingsinstallatie met thermische drukhydrolyse in Heerenveen) bleek veel duurder uit te vallen dan de 43,6 miljoen euro die het waterschap in gedachten had. Daarom besloot het algemeen bestuur vorig jaar oktober het project op te knippen in twee fasen: de realisering van de noodzakelijke vervangingsinvesteringen in Leeuwarden en Heerenveen en herijking van de slibstrategie. 

De opknapbeurt in Leeuwarden kost 11,6 miljoen euro. Voor de nieuwe slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet in totaal 38 miljoen euro op tafel worden gelegd.

Opdracht daarbij is om vaart te maken: de bestaande slibontwateringsinstallatie in Heerenveen moet zo spoedig mogelijk worden vervangen. De huidige ontwateringsapparatuur die bestaat uit twee kamerfilterpersen is aan het einde van zijn technische levensduur. Bij een aantal van de opslagtanks waarin het aangevoerde zuiveringsslib wordt opgeslagen is sprake van lekkage. De brandweer eist daarnaast aanpassingen van de gebouwen waarin de ontwateringsapparatuur is opgesteld.

Het plan is om dit jaar te beginnen met de voorbereiding en naar verwachting is de slibontwateringsinstallatie eind 2023 klaar voor gebruik. 

Voor de opslag van het zuiveringsslib worden drie tanks van elk 1.600 m3 geplaatst, nu zijn dat er nog met elk een capaciteit van 1.000 m3. In het nieuwe slibontwateringsgebouw worden vier ontwateringscentrifuges opgesteld, die continu volautomatisch in bedrijf kunnen zijn. Het ontwaterde slib wordt via een transportsysteem vervoerd naar twee slibsilo’s van elk 500 m3 met een hoogte van 16,5 meter. 

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit 6 juli over de bouw.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.