secundair logo knw 1

Annet van der Hoek (dagelijks bestuur Wetterskip) en Johannes Boonstra (raad van bestuur Wetsus) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. Foto Wetterskip/Jacob van Essen

Wetterskip Fryslân en Wetsus doen de komende vier jaar samen onderzoek naar het winnen van energie, het terugwinnen van grondstoffen en het verwijderen van microverontreinigingen uit huishoudelijk afvalwater. Het waterschap wil afvalwater op wijkniveau behandelen.

Het Wetterskip werkt vanuit de Waterketen Onderzoek Noord al ruim tien jaar samen met Wetsus, het in Leeuwarden gevestigde onderzoeksinstituut voor watertechnologie. "Voor ons heeft dat als meerwaarde dat we directer invloed kunnen uitoefenen op onderzoeksrichtingen die het waterschap kan toepassen in de praktijk", vertelt beleidsadviseur waterketen Hans de Vries.

Het gaat bijvoorbeeld over decentrale zuivering, op de schaal van woonwijken. Met het project WaterSchoon in de wijk Noorderhoek in Sneek doet het Wetterskip daarmee al ervaring op. De bewoners gebruiken een vacuümtoilet en vermalen hun voedsel. Het afvalwater en het vermalen voedsel gaan naar een zuiveringsgebouw, waar het wordt omgezet in biogas. Dat wordt gebruikt voor het verwarmen van appartementen in de buurt.

In nieuwe woonwijken, zoals Spoordok in Leeuwarden, ziet het waterschap eveneens kansen om het afvalwater op wijkniveau te behandelen. Daarbij gaat het om het terugwinnen van energie en waardevolle grondstoffen, maar ook om het zuiveren van microverontreinigingen, zoals medicijnresten. Die worden er op de rwzi’s nu niet voldoende uitgehaald, zo bleek dit voorjaar nog uit onderzoek.

Nieuwe technologieën
Wetsus onderzoekt onder andere hoe nanofiltratie en BODAC (Biological Oxygen Dosed Acitivated Carbon) het water schoner kunnen maken.

Het nieuwe onderzoek richt zich op de verdere ontwikkeling en de kostenefficiëntie van de technologie, op de implementatie van de nieuwe concepten in woonwijken en op de mogelijkheden om de teruggewonnen meststoffen uit rioolwater voor de landbouw te benutten. Wetterskip Fryslân draagt hier de komende vier jaar 250.000 euro aan bij, zo besloot het algemeen bestuur deze week.

"We zien graag dat bedrijven en kennis- en onderzoeksinstellingen zoals Wetsus energie steken in de ontwikkeling van nieuwe technologieën om microverontreinigingen onschadelijk te maken", aldus De Vries. "Daarom stellen we onze waterzuivering in Leeuwarden ook ter beschikking aan leveranciers om hun installaties te testen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John