0
0
0
s2smodern

Onderzoeksinstituut Wetsus is door een internationale reviewcommissie met hoge cijfers gewaardeerd voor onderzoek en maatschappelijke relevantie. Ook is de commissie lovend over management, organisatie en financiering van het instituut dat daardoor toekomstbestendig is. De uitkomst van de audit werd bekend gemaakt op het jaarcongres van het instituut.

De commissie omschrijft het onderzoek van Wetsus als ‘een van de meest invloedrijke en effectieve onderzoeksgroepen in de wereld’. Op het jaarcongres van het instituut vandaag deed emeritus professor Jean Fréchet van de auditcommissie in zijn toelichting op de cijfers en de audit er nog een schepje bovenop en noemde Wetsus 'het meest invloedrijke onderzoeksinstituut ter wereld op het gebied van water'.

Op onderzoek, maatschappelijke relevantie en organisatie scoorde Wetsus drie keer excellent in de audit van de commissie die onder voorzitterschap van professor Alexander Zehnder uit vier internationale gerenommeerde wetenschappers bestond.

Breed scala
Wetsus draagt met zijn onderzoekprogramma bij aan oplossingen in een breed scala van watergerelateerde onderwerpen op regionaal, landelijke en mondiaal niveau, stelt de commissie. Daarbij leidt het innovatieprogramma tot nieuwe producten, ondersteuningen en technologieën, resulterend in 40 patenten in de afgelopen vijf jaar. “Waarvan een indrukwekkende 42 procent is overgenomen door bedrijven.” Uit die conversie blijkt de relevantie van instituut voor de watersector blijkt, aldus de commissie.

Ook is er waardering voor de wijze waarop de financiering van het onderzoek is ingericht, met bijdragen van bedrijfsleven en de diverse overheden. Die financieringsmix past in de Europese context en is toekomstbestendig in de ogen van de commissie, die voorts vaststelt dat het instituut een deskundig management en staf heeft. “Wetsus heeft waarschijnlijk wereldwijd een van de meest competitieve en gedetailleerde PhD-selectieprocedures, waarbij slechts 2 procent van de aanvragers in het PhD-programma worden opgenomen.”

Aanbevelingen
In haar beoordeling van het instituut doet de commissie ook enkele aanbevelingen. Zo moedigt de commissie Wetsus aan te blijven inzetten op de ‘onconventionele en frisse’ benadering van verbinden van onderzoek en toepassing in praktijk, terug te vinden in de opzet en financiering van de onderzoekprogramma’s. Kritisch is de commissie over de omvang van het instituut, dat in ieder geval niet kleiner moet worden. Ook moet het instituut aandacht hebben voor de aansturing van de organisatie die sinds de start 15 jaar geleden nog steeds dezelfde is. Er moet geanticipeerd worden op wijzigingen in de top.

Voorts suggereert de commissie dat het wetenschappelijke netwerk rond Wetsus meer gaat participeren in strategische discussies van het instituut. Naast andere aanbevelingen doet de commissie eveneens de suggestie dat Wetsus zich gaat richten op nieuwe onderzoeksprogramma’s, gericht op nieuwe uitdagingen in de watersector.  

 

Meer over de beoordeling van Wetsus

Het onderzoekstinstituut Wetsus presenteerde eerder dit jaar ook al hoge rapportcijfers. Het onderzoeksbureau Bbo had flinke waardering in zijn evaluatierapport: Hoge cijfers voor Wetsus.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.