0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Wetsus is niet meer in de race om de Amerikaanse George Barley Water Prize te winnen. Het kennisinstituut heeft de krachten gebundeld met Aquacare van Koos Baas in Den Bosch, dat zich onder de naam ‘Green Water Solution’ eveneens voor de finale van de Amerikaanse prijsvraag heeft geplaatst. Het is echter nog maar de vraag of de partners mee gaan doen aan de finale.

De opzet die de organisatie voor de finaleronde heeft bedacht, weerhoudt de Nederlanders er vooralsnog van om mee te doen. Dat geldt overigens voor alle finalisten, zegt chemisch technoloog Leon Korving van Wetsus. Dat zijn er nog drie, naast Aquacare/Wetsus zijn nog twee Amerikaanse partijen in de race, University of Idaho en The U.S. Geological Survey. Elke deelnemer heeft afzonderlijk de organisatie laten weten deelname aan de finaleronde niet te zien zitten, aldus Korving.

Reden is de locatie die de organisatie, de Everglades Foundation, heeft uitgezocht. Dat is een meer waarin fosfaat vooral in deeltjes voorkomt, legt Korving uit. “Je schept het op en je bent in feite klaar”, zegt hij.

Uitdaging
De uitdaging zit ‘m in de zuivering van water waarin het fosfaat in is opgelost. De Nederlandse techniek is gebaseerd op een combinatie van een voorbehandeling door middel van flocculatie en vervolgens adsorptie. De gewonnen fosfaat kan worden hergebruikt voor kunstmest. 

Wetsus heeft met deze zogeheten NaFRAd-techniek de drie voorronden gewonnen. Het onderzoeksinstituut achtte zich dan ook kansrijk om de prestigieuze prijs te winnen, een bedrag van 10 miljoen euro.

Deelname aan de finale is evenwel geen abc-tje, uitvoering van de praktijktest kost 1 miljoen euro. Nu het instituut samen optrekt met Aquacare dat een zelfde technologie heeft en industrieel partner was in het traject, hoeft er geen energie meer gestoken te worden in de zoektocht naar sponsors.

Aanpassing
Het ‘nee’ van de overgebleven bedrijven (er deden er bij aanvang 104 mee) tegen de gekozen opzet van de finale betekent niet dat deze van de baan is. De organisatie bezint zich op aanpassing, weet Korving. “Ze hebben aangegeven er in november over te vergaderen. En dan komt alles weer op tafel, zo hebben ze gezegd.”

Uiteindelijk is het doel van de organisatie dat ze uitkomt bij een technologie die de Everglades in Florida fosfaatvrij maken. Het subtropisch moeraslandschap in Florida heeft te kampen met grootschalige giftige algengroei.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het