0
0
0
s2smodern

Wetsus is niet meer in de race om de Amerikaanse George Barley Water Prize te winnen. Het kennisinstituut heeft de krachten gebundeld met Aquacare van Koos Baas in Den Bosch, dat zich onder de naam ‘Green Water Solution’ eveneens voor de finale van de Amerikaanse prijsvraag heeft geplaatst. Het is echter nog maar de vraag of de partners mee gaan doen aan de finale.

De opzet die de organisatie voor de finaleronde heeft bedacht, weerhoudt de Nederlanders er vooralsnog van om mee te doen. Dat geldt overigens voor alle finalisten, zegt chemisch technoloog Leon Korving van Wetsus. Dat zijn er nog drie, naast Aquacare/Wetsus zijn nog twee Amerikaanse partijen in de race, University of Idaho en The U.S. Geological Survey. Elke deelnemer heeft afzonderlijk de organisatie laten weten deelname aan de finaleronde niet te zien zitten, aldus Korving.

Reden is de locatie die de organisatie, de Everglades Foundation, heeft uitgezocht. Dat is een meer waarin fosfaat vooral in deeltjes voorkomt, legt Korving uit. “Je schept het op en je bent in feite klaar”, zegt hij.

Uitdaging
De uitdaging zit ‘m in de zuivering van water waarin het fosfaat in is opgelost. De Nederlandse techniek is gebaseerd op een combinatie van een voorbehandeling door middel van flocculatie en vervolgens adsorptie. De gewonnen fosfaat kan worden hergebruikt voor kunstmest. 

Wetsus heeft met deze zogeheten NaFRAd-techniek de drie voorronden gewonnen. Het onderzoeksinstituut achtte zich dan ook kansrijk om de prestigieuze prijs te winnen, een bedrag van 10 miljoen euro.

Deelname aan de finale is evenwel geen abc-tje, uitvoering van de praktijktest kost 1 miljoen euro. Nu het instituut samen optrekt met Aquacare dat een zelfde technologie heeft en industrieel partner was in het traject, hoeft er geen energie meer gestoken te worden in de zoektocht naar sponsors.

Aanpassing
Het ‘nee’ van de overgebleven bedrijven (er deden er bij aanvang 104 mee) tegen de gekozen opzet van de finale betekent niet dat deze van de baan is. De organisatie bezint zich op aanpassing, weet Korving. “Ze hebben aangegeven er in november over te vergaderen. En dan komt alles weer op tafel, zo hebben ze gezegd.”

Uiteindelijk is het doel van de organisatie dat ze uitkomt bij een technologie die de Everglades in Florida fosfaatvrij maken. Het subtropisch moeraslandschap in Florida heeft te kampen met grootschalige giftige algengroei.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.