0
0
0
s2sdefault

Het is dringend nodig om nieuwe technologieën te ontwikkelen en in te zetten voor het afvangen en opslaan van kooldioxide en afkoelen van het Noordpoolgebied in de zomerperiode. Dat zegt de Climate Crisis Advisory Group (CCAG), een nieuwe adviesgroep van internationale klimaatwetenschappers.

Het smelten van ijs in het Noordpoolgebied is waarschijnlijk een belangrijke aanjager van veranderingen in onze weersystemen, met de huidige ernstige hittegolven in de VS en Canada en extreme neerslag in Europa en China als gevolg, stelt de adviesgroep. In een vorige week gepresenteerd rapport noemen de wetenschappers het Noordpoolgebied een ‘ground zero’ voor ‘cascade-effecten op het klimaat in de hele wereld’.

Niet genoeg
CCAG bestaat uit 14 deskundigen uit 10 landen, verspreid over alle continenten. Ze zal maandelijks verslag uitbrengen over de wereldwijde inspanningen om de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan te pakken. "Wij roepen op tot dringende, grootschalige actie om de gevolgen van klimaatverandering te beteugelen", aldus de wetenschappers in een verklaring. "De huidige doelstellingen zijn niet genoeg. Landen moeten hun beloftes om de uitstoot te verminderen verdrievoudigen om de opwarming van de aarde te beperken."

Het wordt steeds urgenter om de uitstoot van broeikasgassen te compenseren, want de huidige niveaus van schadelijke gassen zijn al te hoog voor een beheersbare toekomst voor de mensheid, aldus de adviesgroep, die inzet op drie facetten om uit de klimaatcrisis te komen: verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, opschaling van technologieën om broeikasgassen uit de lucht te halen en herstel van natuurlijke ecosystemen. De inzet van technische toepassingen is daarbij bedoeld om tijd te winnen.

Nieuwe technologieën
De voorbije jaren heeft zich in het Noordpoolgebied een opwarming van ongekende omvang voorgedaan en zijn er nieuwe risico's ontstaan door bosbranden en ontdooiing van de permafrost, met een verhoogde uitstoot van de broeikasgassen als kooldioxide en methaan tot gevolg. De ontdooiing van permafrost kan alleen worden verminderd door directe afkoelingsmaatregelen en het opnieuw bevriezen van het Noordpoolgebied, aldus de adviesgroep. Daarvoor moeten nieuwe technologieën worden ingezet. Deze technieken staan nog in de kinderschoenen en daarom zijn investeringen in innovatie dringend nodig, aldus de adviesgroep.

David KIng 180 2 David KingOm de ijskap tijdens de Arctische zomer te herstellen onderzoeken de wetenschappers de mogelijkheid om met een wolkendek boven de Noordelijke IJszee het zonlicht te weerkaatsen. Daarmee zou de aangroei van het ijs tijdens de winter worden vastgehouden. "Als we dat de komende 20 of 30 jaar elk jaar zouden kunnen herhalen, dan zouden we er misschien in slagen om de ijskap te creëren die nodig is om de Noordelijke IJszee te beschermen," vertelde de Britse wetenschapper en voorzitter van de CCAG, David King, tegen Sky News.

Groenland
De snelle ijsafname op het noordelijke halfrond blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens van Deense en Amerikaanse poolonderzoekers over de ijskap op Groenland. Vorige week dinsdag bedroeg het massaverlies 8,5 gigaton, het dubbele van een gemiddelde zomerdag, aldus de onderzoekers. Het was het op twee na grootste dagelijkse ijsverlies in Groenland sinds 1950, meldt persbureau Reuters. Woensdag steeg het kwik bij een meetstation aan de kust van Groenland tot 19,8 graden, de hoogst gemeten temperatuur ooit in de regio.


HERSTEL NOORDELIJK ECOSYSTEMEN

Een derde van alle koolstof in de bodem van de wereld zit nog steeds opgeslagen in de noordelijke veengebieden, bossen en ecosystemen, aldus de adviesgroep. Zweden, Finland, Canada en Noordwest-Rusland hebben het potentieel om aangetaste veengebieden weer in hun natuurlijke staat terug te brengen en te herstellen tot koolstofreservoirs, waardoor miljoenen tonnen CO2 kunnen worden vastgehouden.

Het herstel van het ecosysteem van arctische rivieren (verwijdering van stuwdammen, herstel van habitats) kan verlichting brengen en de koolstofcirculatie weer op gang brengen in de regio's. Bij het opzetten van deze processen moet rekening worden gehouden met de belangen van de inheemse volkeren in deze gebieden, aldus de wetenschappers. "Deze gemeenschappen moeten actieve partners worden in deze processen." 

 

MEER INFORMATIE
Rapport CCAG

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.