secundair logo knw 1

De initiatiefwet over de geborgde zetels is vandaag in het Staatsblad verschenen. Daarmee treedt de Wet tot wijziging van de Waterschapswet, zoals de initiatiefwet formeel heet, op 17 december in werking en is deze van kracht tijdens de komende waterschapsverkiezingen in maart volgend jaar.

Plaatsing van de wet in het Staatsblad volgt daags nadat de Nederlandse Vereniging van Waterschapsbestuurders namens Bedrijven (NVWB) in een kort geding probeerde te voorkomen dat de initiatiefwet geborgde zetels de komende waterschapsverkiezing al in werking zou treden. De Haagse rechtbank wees dat verzoek gisteren af.

Nu de wet van kracht is geworden zijn de bedrijven hun geborgde zetels in het algemeen bestuur kwijt. De categorieën ongebouwd (landbouw) en natuur houden elk twee geborgde zetels in het algemeen bestuur. Voorts vervalt de verplichte geborgde zetel in het dagelijks bestuur van het waterschap. Ook blijft de omvang van het algemeen bestuur gelijk totdat de provincies deze hebben aangepast.

Tijdig plaatsing van de wetswijziging in het Staatsblad zodat deze van kracht zou zijn bij de komende waterschapsverkiezingen, was een race tegen de klok. De kritieke datum was 19 december, de dag waarop volgens de kieswet politieke groeperingen moeten zijn geregistreerd bij het centrale stembureau.

In een motie op 1 december vroeg de Tweede Kamer het kabinet ervoor te zorgen dat de wet tijdig zou worden afgedrukt in het Staatsblad. Dat is gelukt, vandaag was de laatste dag waarop dat kon.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John