secundair logo knw 1

Vooral de lagere loonschalen worden gecompenseerd voor de hoge kosten van levensonderhoud. Foto Unsplash/Emil Kalibradov

De ruim vijfduizend werknemers van de drinkwaterbedrijven gaan er volgend jaar flink op vooruit. Voor de nieuwe cao hebben de vakbonden en werkgevers een loonsverhoging afgesproken die volgens de bonden kan oplopen tot ruim 11 procent. Daarnaast ontvangt iedereen in december een eenmalige uitkering van 1000 euro en gaat het minimumloon omhoog.

De vakbonden zijn blij met deze resultaten. "Zo doen we nog dit jaar iets voor de werknemers", zegt Abhilash Sewgobind, bestuurder CNV Publieke Diensten in een verklaring van de bonden.

Dat uitgangspunt heeft de onderhandelingen zeker geholpen, meent ook Marcelle Buitendam, bestuurder FNV Publiek Belang. "We wilden, in verband met de stijgende kosten voor levensonderhoud, snel tot overeenstemming komen over een loonsverhoging. Met elkaar hebben we de urgentie gevoeld."

Tot vorig jaar konden de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb) en de bonden elkaar vaak maar moeilijk vinden. Werkonderbrekingen, acties en een onafhankelijk bemiddelaar moesten worden ingezet om uiteindelijk tot resultaat te komen.

Solidariteit
Dit najaar is vooral ingezet op loon, zegt onderhandelaar Rolf Blankemeijer van de WWb. "En als je het met elkaar eens bent over de principes, kan het snel gaan."

Die principes zijn, behalve het streven om de werknemers nog dit jaar te compenseren voor de gestegen prijzen, een marktconforme beloning en solidariteit.

"Daarom hebben we gekozen voor een loonsverhoging met nominale bedragen", legt Blankemeijer uit. "Dat is vrij uniek. Het betekent dat de lagere inkomens er relatief meer bij krijgen dan de hogere: 176 euro per maand. Zij hebben immers meer moeite om de inflatie op te vangen. "

Uitzendkrachten
Voor de hogere inkomens loopt dit bedrag op tot circa 4,75 procent van het maximum in de salarisschaal. De vakbonden stellen dat de loonsverhoging afhankelijk van de schaal en functie kan oplopen van 6,25 procent tot maximaal 11,44 procent, maar dat is dan inclusief de levensloopregeling die behouden blijft.

De eenmalige uitkering voor alle werknemers die op 1 december 2022 in dienst zijn is voor iedereen hetzelfde, ongeacht of zij voltijds of in deeltijd werken. Daarnaast gaat het minimumloon voor iedereen die in de drinkwatersector werkt, dus ook voor uitzendkrachten, vanaf 1 januari omhoog naar 14 euro per uur. "Daar zijn we echt heel blij mee, want we zien dat deze groep medewerkers vaak achterblijft in salaris", zegt FNV’er Buitendam.

Ook de werkgevers zijn blij, zegt Blankemeijer van de WWb. "Als werkgevers hebben we er natuurlijk belang bij dat de medewerkers niet weglopen. Maar we zijn een nutsvoorziening, een loonsverhoging moeten we wel kunnen uitleggen. Dit is een marktconforme verhoging, waarvan de lagere schalen het meest profiteren."

Werkgroep
De resultaten worden nu voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Als die instemmen, geldt de nieuwe cao vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Afgesproken is ook dat er in 2023 een werkgroep komt die gaat onderzoeken of de koopkracht hiermee voldoende op peil blijft. De vakbonden hebben daarover hun twijfels.

 

LEES OOK
Nieuwsbericht caodrinkwater.nl
H2O-bericht over nieuwe cao waterbedrijven 2021-2022

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):