De ruim vijfduizend werknemers van de drinkwaterbedrijven gaan er volgend jaar flink op vooruit. Voor de nieuwe cao hebben de vakbonden en werkgevers een loonsverhoging afgesproken die volgens de bonden kan oplopen tot ruim 11 procent. Daarnaast ontvangt iedereen in december een eenmalige uitkering van 1000 euro en gaat het minimumloon omhoog.
De vakbonden zijn blij met deze resultaten. "Zo doen we nog dit jaar iets voor de werknemers", zegt Abhilash Sewgobind, bestuurder CNV Publieke Diensten in een verklaring van de bonden.
Dat uitgangspunt heeft de onderhandelingen zeker geholpen, meent ook Marcelle Buitendam, bestuurder FNV Publiek Belang. "We wilden, in verband met de stijgende kosten voor levensonderhoud, snel tot overeenstemming komen over een loonsverhoging. Met elkaar hebben we de urgentie gevoeld."
Tot vorig jaar konden de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb) en de bonden elkaar vaak maar moeilijk vinden. Werkonderbrekingen, acties en een onafhankelijk bemiddelaar moesten worden ingezet om uiteindelijk tot resultaat te komen.
Solidariteit
Dit najaar is vooral ingezet op loon, zegt onderhandelaar Rolf Blankemeijer van de WWb. "En als je het met elkaar eens bent over de principes, kan het snel gaan."
Die principes zijn, behalve het streven om de werknemers nog dit jaar te compenseren voor de gestegen prijzen, een marktconforme beloning en solidariteit.
"Daarom hebben we gekozen voor een loonsverhoging met nominale bedragen", legt Blankemeijer uit. "Dat is vrij uniek. Het betekent dat de lagere inkomens er relatief meer bij krijgen dan de hogere: 176 euro per maand. Zij hebben immers meer moeite om de inflatie op te vangen. "
Uitzendkrachten
Voor de hogere inkomens loopt dit bedrag op tot circa 4,75 procent van het maximum in de salarisschaal. De vakbonden stellen dat de loonsverhoging afhankelijk van de schaal en functie kan oplopen van 6,25 procent tot maximaal 11,44 procent, maar dat is dan inclusief de levensloopregeling die behouden blijft.
De eenmalige uitkering voor alle werknemers die op 1 december 2022 in dienst zijn is voor iedereen hetzelfde, ongeacht of zij voltijds of in deeltijd werken. Daarnaast gaat het minimumloon voor iedereen die in de drinkwatersector werkt, dus ook voor uitzendkrachten, vanaf 1 januari omhoog naar 14 euro per uur. "Daar zijn we echt heel blij mee, want we zien dat deze groep medewerkers vaak achterblijft in salaris", zegt FNV’er Buitendam.
Ook de werkgevers zijn blij, zegt Blankemeijer van de WWb. "Als werkgevers hebben we er natuurlijk belang bij dat de medewerkers niet weglopen. Maar we zijn een nutsvoorziening, een loonsverhoging moeten we wel kunnen uitleggen. Dit is een marktconforme verhoging, waarvan de lagere schalen het meest profiteren."
Werkgroep
De resultaten worden nu voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Als die instemmen, geldt de nieuwe cao vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.
Afgesproken is ook dat er in 2023 een werkgroep komt die gaat onderzoeken of de koopkracht hiermee voldoende op peil blijft. De vakbonden hebben daarover hun twijfels.
LEES OOK
Nieuwsbericht caodrinkwater.nl
H2O-bericht over nieuwe cao waterbedrijven 2021-2022
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water