secundair logo knw 1

Ondertekening overeenkomst Vwvw en WENB

De werkgeversvereniging van de waterschappen heeft na een Europese aanbesteding de ondersteuning uitbesteed aan werkgeversvereniging WENB. Deze werkgeversvereniging ondersteunt ook al de Werkgeversvereniging Waterbedrijven.

De Vereniging Werken voor waterschappen (Vwvw) is de werkgeversvereniging van de 21 Nederlandse waterschappen en 14 verbonden organisaties. De Vwvw behartigt de werkgeversbelangen van haar leden en sluit bijvoorbeeld ook de cao af. “Tot 2019 was de Unie van Waterschappen de partij die onderhandelde over de rechtspositie van de ambtenaren van de waterschappen. Na wettelijke veranderingen, toen de rechtspositie werd vervangen door een cao, is een werkgeversvereniging opgericht waar ook de 15 gelieerde organisaties lid van konden worden: de Vwvw. Dit omdat die 15 partijen ook mee willen praten over de arbeidsvoorwaarden en dat was niet mogelijk in de constructie onder de Unie”, vertelt Saskia van Amerongen van de Vwvw.

Bij oprichting van de Vwvw in 2019 is besloten om de ondersteuning over de cao en alles wat daarbij komt kijken voorlopig door de Unie te laten doen, omdat dat tijdens de voorgaande situatie ook het geval was. Van Amerongen: “De Vwvw is een zelfstandige organisatie die zelf bepaalt door wie ze ondersteund wordt. Drie jaar na oprichting, is de Vwvw op zoek gegaan naar een partij die goed past bij de doelstellingen van de Vwvw en ervaring heeft met ondersteuning op het gebied van arbeidsvoorwaarden en alles wat daar bij komt kijken. Dit is geen kerntaak van de Unie van Waterschappen. Daarnaast is de Unie van Waterschappen zelf ook lid van de Vwvw, wat soms wat verwarring geeft.

De WENB is via een Europese aanbesteding door de Vwvw uit de bus gekomen en zal vanaf 1 juli de ondersteuning op zich nemen. Volgens Van Amerongen heeft de WENB veel ervaring heeft op dit gebied. “WENB is namelijk zelf een werkgeversvereniging én ze ondersteunt ook andere werkgeversverenigingen. Hierdoor is er bij de WENB veel kennis in huis waar de Vwvw graag gebruik van maakt.”

De WENB biedt niet alleen ondersteuning aan de werkgeversvereniging Waterbedrijven, maar ook aan bedrijven in de sectoren energie, telecom, recycling & milieu. “Het biedt natuurlijk schaalvoordelen om op deze manier samen te werken”, zegt Rolf Blankemeijer van de WENB. “De Vwvw blijft een zelfstandige organisatie, maar heeft nu toegang tot onze expertise en netwerken. Omdat we de krachten van de drie werkgeversverenigingen bundelen, kunnen we ook met elkaar meer betekenen op het gebied van beleidsinhoudelijke ondersteuning en bijvoorbeeld communicatie.”

“Elke sector heeft zijn eigen identiteit en kenmerken”, vervolgt Blankemeijer. “Maar er zijn ook onderwerpen die in meerdere sectoren spelen. Denk aan duurzame inzetbaarheid van mensen of beleidsplannen rond onderwerpen als veiligheid. Op dat soort brede werkgeversthema’s hebben wij de expertise in huis en scheelt het natuurlijk dat we die voor meerdere sectoren kunnen inzetten.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.