De werkgeversvereniging van de waterschappen heeft na een Europese aanbesteding de ondersteuning uitbesteed aan werkgeversvereniging WENB. Deze werkgeversvereniging ondersteunt ook al de Werkgeversvereniging Waterbedrijven.

De Vereniging Werken voor waterschappen (Vwvw) is de werkgeversvereniging van de 21 Nederlandse waterschappen en 14 verbonden organisaties. De Vwvw behartigt de werkgeversbelangen van haar leden en sluit bijvoorbeeld ook de cao af. “Tot 2019 was de Unie van Waterschappen de partij die onderhandelde over de rechtspositie van de ambtenaren van de waterschappen. Na wettelijke veranderingen, toen de rechtspositie werd vervangen door een cao, is een werkgeversvereniging opgericht waar ook de 15 gelieerde organisaties lid van konden worden: de Vwvw. Dit omdat die 15 partijen ook mee willen praten over de arbeidsvoorwaarden en dat was niet mogelijk in de constructie onder de Unie”, vertelt Saskia van Amerongen van de Vwvw.

Bij oprichting van de Vwvw in 2019 is besloten om de ondersteuning over de cao en alles wat daarbij komt kijken voorlopig door de Unie te laten doen, omdat dat tijdens de voorgaande situatie ook het geval was. Van Amerongen: “De Vwvw is een zelfstandige organisatie die zelf bepaalt door wie ze ondersteund wordt. Drie jaar na oprichting, is de Vwvw op zoek gegaan naar een partij die goed past bij de doelstellingen van de Vwvw en ervaring heeft met ondersteuning op het gebied van arbeidsvoorwaarden en alles wat daar bij komt kijken. Dit is geen kerntaak van de Unie van Waterschappen. Daarnaast is de Unie van Waterschappen zelf ook lid van de Vwvw, wat soms wat verwarring geeft.

De WENB is via een Europese aanbesteding door de Vwvw uit de bus gekomen en zal vanaf 1 juli de ondersteuning op zich nemen. Volgens Van Amerongen heeft de WENB veel ervaring heeft op dit gebied. “WENB is namelijk zelf een werkgeversvereniging én ze ondersteunt ook andere werkgeversverenigingen. Hierdoor is er bij de WENB veel kennis in huis waar de Vwvw graag gebruik van maakt.”

De WENB biedt niet alleen ondersteuning aan de werkgeversvereniging Waterbedrijven, maar ook aan bedrijven in de sectoren energie, telecom, recycling & milieu. “Het biedt natuurlijk schaalvoordelen om op deze manier samen te werken”, zegt Rolf Blankemeijer van de WENB. “De Vwvw blijft een zelfstandige organisatie, maar heeft nu toegang tot onze expertise en netwerken. Omdat we de krachten van de drie werkgeversverenigingen bundelen, kunnen we ook met elkaar meer betekenen op het gebied van beleidsinhoudelijke ondersteuning en bijvoorbeeld communicatie.”

“Elke sector heeft zijn eigen identiteit en kenmerken”, vervolgt Blankemeijer. “Maar er zijn ook onderwerpen die in meerdere sectoren spelen. Denk aan duurzame inzetbaarheid van mensen of beleidsplannen rond onderwerpen als veiligheid. Op dat soort brede werkgeversthema’s hebben wij de expertise in huis en scheelt het natuurlijk dat we die voor meerdere sectoren kunnen inzetten.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!