De werkgeversvereniging van de waterschappen heeft na een Europese aanbesteding de ondersteuning uitbesteed aan werkgeversvereniging WENB. Deze werkgeversvereniging ondersteunt ook al de Werkgeversvereniging Waterbedrijven.
De Vereniging Werken voor waterschappen (Vwvw) is de werkgeversvereniging van de 21 Nederlandse waterschappen en 14 verbonden organisaties. De Vwvw behartigt de werkgeversbelangen van haar leden en sluit bijvoorbeeld ook de cao af. “Tot 2019 was de Unie van Waterschappen de partij die onderhandelde over de rechtspositie van de ambtenaren van de waterschappen. Na wettelijke veranderingen, toen de rechtspositie werd vervangen door een cao, is een werkgeversvereniging opgericht waar ook de 15 gelieerde organisaties lid van konden worden: de Vwvw. Dit omdat die 15 partijen ook mee willen praten over de arbeidsvoorwaarden en dat was niet mogelijk in de constructie onder de Unie”, vertelt Saskia van Amerongen van de Vwvw.
Bij oprichting van de Vwvw in 2019 is besloten om de ondersteuning over de cao en alles wat daarbij komt kijken voorlopig door de Unie te laten doen, omdat dat tijdens de voorgaande situatie ook het geval was. Van Amerongen: “De Vwvw is een zelfstandige organisatie die zelf bepaalt door wie ze ondersteund wordt. Drie jaar na oprichting, is de Vwvw op zoek gegaan naar een partij die goed past bij de doelstellingen van de Vwvw en ervaring heeft met ondersteuning op het gebied van arbeidsvoorwaarden en alles wat daar bij komt kijken. Dit is geen kerntaak van de Unie van Waterschappen. Daarnaast is de Unie van Waterschappen zelf ook lid van de Vwvw, wat soms wat verwarring geeft.
De WENB is via een Europese aanbesteding door de Vwvw uit de bus gekomen en zal vanaf 1 juli de ondersteuning op zich nemen. Volgens Van Amerongen heeft de WENB veel ervaring heeft op dit gebied. “WENB is namelijk zelf een werkgeversvereniging én ze ondersteunt ook andere werkgeversverenigingen. Hierdoor is er bij de WENB veel kennis in huis waar de Vwvw graag gebruik van maakt.”
De WENB biedt niet alleen ondersteuning aan de werkgeversvereniging Waterbedrijven, maar ook aan bedrijven in de sectoren energie, telecom, recycling & milieu. “Het biedt natuurlijk schaalvoordelen om op deze manier samen te werken”, zegt Rolf Blankemeijer van de WENB. “De Vwvw blijft een zelfstandige organisatie, maar heeft nu toegang tot onze expertise en netwerken. Omdat we de krachten van de drie werkgeversverenigingen bundelen, kunnen we ook met elkaar meer betekenen op het gebied van beleidsinhoudelijke ondersteuning en bijvoorbeeld communicatie.”
“Elke sector heeft zijn eigen identiteit en kenmerken”, vervolgt Blankemeijer. “Maar er zijn ook onderwerpen die in meerdere sectoren spelen. Denk aan duurzame inzetbaarheid van mensen of beleidsplannen rond onderwerpen als veiligheid. Op dat soort brede werkgeversthema’s hebben wij de expertise in huis en scheelt het natuurlijk dat we die voor meerdere sectoren kunnen inzetten.”
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.