secundair logo knw 1

Ondertekening overeenkomst Vwvw en WENB

De werkgeversvereniging van de waterschappen heeft na een Europese aanbesteding de ondersteuning uitbesteed aan werkgeversvereniging WENB. Deze werkgeversvereniging ondersteunt ook al de Werkgeversvereniging Waterbedrijven.

De Vereniging Werken voor waterschappen (Vwvw) is de werkgeversvereniging van de 21 Nederlandse waterschappen en 14 verbonden organisaties. De Vwvw behartigt de werkgeversbelangen van haar leden en sluit bijvoorbeeld ook de cao af. “Tot 2019 was de Unie van Waterschappen de partij die onderhandelde over de rechtspositie van de ambtenaren van de waterschappen. Na wettelijke veranderingen, toen de rechtspositie werd vervangen door een cao, is een werkgeversvereniging opgericht waar ook de 15 gelieerde organisaties lid van konden worden: de Vwvw. Dit omdat die 15 partijen ook mee willen praten over de arbeidsvoorwaarden en dat was niet mogelijk in de constructie onder de Unie”, vertelt Saskia van Amerongen van de Vwvw.

Bij oprichting van de Vwvw in 2019 is besloten om de ondersteuning over de cao en alles wat daarbij komt kijken voorlopig door de Unie te laten doen, omdat dat tijdens de voorgaande situatie ook het geval was. Van Amerongen: “De Vwvw is een zelfstandige organisatie die zelf bepaalt door wie ze ondersteund wordt. Drie jaar na oprichting, is de Vwvw op zoek gegaan naar een partij die goed past bij de doelstellingen van de Vwvw en ervaring heeft met ondersteuning op het gebied van arbeidsvoorwaarden en alles wat daar bij komt kijken. Dit is geen kerntaak van de Unie van Waterschappen. Daarnaast is de Unie van Waterschappen zelf ook lid van de Vwvw, wat soms wat verwarring geeft.

De WENB is via een Europese aanbesteding door de Vwvw uit de bus gekomen en zal vanaf 1 juli de ondersteuning op zich nemen. Volgens Van Amerongen heeft de WENB veel ervaring heeft op dit gebied. “WENB is namelijk zelf een werkgeversvereniging én ze ondersteunt ook andere werkgeversverenigingen. Hierdoor is er bij de WENB veel kennis in huis waar de Vwvw graag gebruik van maakt.”

De WENB biedt niet alleen ondersteuning aan de werkgeversvereniging Waterbedrijven, maar ook aan bedrijven in de sectoren energie, telecom, recycling & milieu. “Het biedt natuurlijk schaalvoordelen om op deze manier samen te werken”, zegt Rolf Blankemeijer van de WENB. “De Vwvw blijft een zelfstandige organisatie, maar heeft nu toegang tot onze expertise en netwerken. Omdat we de krachten van de drie werkgeversverenigingen bundelen, kunnen we ook met elkaar meer betekenen op het gebied van beleidsinhoudelijke ondersteuning en bijvoorbeeld communicatie.”

“Elke sector heeft zijn eigen identiteit en kenmerken”, vervolgt Blankemeijer. “Maar er zijn ook onderwerpen die in meerdere sectoren spelen. Denk aan duurzame inzetbaarheid van mensen of beleidsplannen rond onderwerpen als veiligheid. Op dat soort brede werkgeversthema’s hebben wij de expertise in huis en scheelt het natuurlijk dat we die voor meerdere sectoren kunnen inzetten.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.