secundair logo knw 1

Afbeelding: Tristan Schmur

De waterschappen maken gebruik van meteorologische data voor hun waterbeheer. Met het project SATDATA 3.0 wil het Waterschapshuis nu de belangrijkste uitgaande waterbalanscomponent, de werkelijke verdamping, in kaart brengen.

De waterschappen gebruiken actuele informatie over het weer voor hun operationele waterbeheer, onder andere voor het peilbeheer en de polderbemaling. Alle meteorologische data die via open bronnen, bijvoorbeeld het KNMI, beschikbaar zijn worden voor de waterschappen centraal opgeslagen door het project Weerinformatie en Waterbeheer (WIWB), een initiatief van het Waterschapshuis.

Belangrijkste component
“Informatie over neerslag speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor verdamping. Dat is immers de belangrijkste uitgaande waterbalanscomponent”, zegt Willem Aberson, projectleider bij het Waterschapshuis. “Natuurlijk werd informatie over verdamping al meegenomen binnen het WIWB, maar de verwachte verdamping werd afgeleid uit historische reeksen”.

Satellietdata
Met het project SATDATA 3.0 vult het Waterschapshuis het WIWB aan met informatie over de werkelijke verdamping en het verdampingstekort. Aberson: “Dat doen we door gebruik te maken van satellietdata. Zo kunnen we gegevens over de reële verdamping doorgeven aan de waterschap. SATDATA 3.0 biedt de gegevens van gisteren en vandaag en voorspelt de verdamping van morgen. Dat doen we niet alleen voor de landbouwgebieden, maar ook voor het stedelijk gebied, bos- en natuurgebieden en open water ”.

Het systeem zal vanaf 1 april een maand proefdraaien en op 1 mei officieel van start gaan. De komende maanden gebruikt het waterschapshuis om de waterschappen te informeren over het verwerken en gebruiken van de data. “We willen de waterschappen meenemen bij het ontwikkelen van de modellen die nodig zijn om de data op een goede manier te ontsluiten.”


MEER INFORMATIE
SATDATA 3.0 van start (op de website van het Waterschapshuis)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.