0
0
0
s2smodern

De waterschappen maken gebruik van meteorologische data voor hun waterbeheer. Met het project SATDATA 3.0 wil het Waterschapshuis nu de belangrijkste uitgaande waterbalanscomponent, de werkelijke verdamping, in kaart brengen.

De waterschappen gebruiken actuele informatie over het weer voor hun operationele waterbeheer, onder andere voor het peilbeheer en de polderbemaling. Alle meteorologische data die via open bronnen, bijvoorbeeld het KNMI, beschikbaar zijn worden voor de waterschappen centraal opgeslagen door het project Weerinformatie en Waterbeheer (WIWB), een initiatief van het Waterschapshuis.

Belangrijkste component
“Informatie over neerslag speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor verdamping. Dat is immers de belangrijkste uitgaande waterbalanscomponent”, zegt Willem Aberson, projectleider bij het Waterschapshuis. “Natuurlijk werd informatie over verdamping al meegenomen binnen het WIWB, maar de verwachte verdamping werd afgeleid uit historische reeksen”.

Satellietdata
Met het project SATDATA 3.0 vult het Waterschapshuis het WIWB aan met informatie over de werkelijke verdamping en het verdampingstekort. Aberson: “Dat doen we door gebruik te maken van satellietdata. Zo kunnen we gegevens over de reële verdamping doorgeven aan de waterschap. SATDATA 3.0 biedt de gegevens van gisteren en vandaag en voorspelt de verdamping van morgen. Dat doen we niet alleen voor de landbouwgebieden, maar ook voor het stedelijk gebied, bos- en natuurgebieden en open water ”.

Het systeem zal vanaf 1 april een maand proefdraaien en op 1 mei officieel van start gaan. De komende maanden gebruikt het waterschapshuis om de waterschappen te informeren over het verwerken en gebruiken van de data. “We willen de waterschappen meenemen bij het ontwikkelen van de modellen die nodig zijn om de data op een goede manier te ontsluiten.”


MEER INFORMATIE
SATDATA 3.0 van start (op de website van het Waterschapshuis)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.