secundair logo knw 1

Foto: Johannes Timmermans

Waterschap Limburg verzorgt sinds begin dit jaar het waterbeheer voor de ruim 1,1 miljoen mensen in de zuidelijkste provincie van ons land. Het nieuwe waterschap versterkt 24 dijktrajecten.

Waterschap Limburg is ontstaan door een fusie van waterschap Roer en Overmaas en waterschap Peel en Maasvallei. De Maas en het onderliggende watersysteem vormen de ruggengraat voor het waterschap, vertelt dijkgraaf Patrick van der Broeck. “Er is geen bestuurlijke scheiding meer tussen het noorden en zuiden van Limburg. De organisatorische draagkracht is daardoor veel steviger.”

De slogan van Waterschap Limburg is ‘met de omgeving, voor de omgeving’. Geen loze kreet, stelt Van der Broeck. “De slogan is mij uit het hart gegrepen. Want wat goed is voor een ander, is goed voor onszelf. We willen veel meer in verbinding staan met de omgeving dan voorheen. De uitdaging is om lokale kennis zo goed mogelijk te benutten.”

Het waterschap heeft twee belangrijke opgaven: het verhogen van de waterveiligheid en het robuuster maken van het watersysteem. In het kader van de waterveiligheid moet er volgens Van der Broeck flink wat werk worden verzet. “Bij de Grensmaas in het zuiden van Limburg zijn we al een heel eind op streek. Langs de Maas in Midden- en Noord-Limburg moet er echter nog het nodige gebeuren om de landelijke veiligheidsnorm te halen.”

Van der Broeck noemt het talmen van het Rijk als belangrijkste oorzaak. “In 1993 en 1995 zijn er grote overstromingen van de Maas geweest, maar het heeft twintig jaar geduurd voordat het Rijk met voldoende geld voor hoogwatermaatregelen over de brug kwam. Gelukkig wordt Limburg nu wel goed financieel gesteund. We hebben een budget van bijna 400 miljoen euro voor het versterken en verleggen van de dijken. Het gaat om in totaal 24 dijktrajecten in heel Limburg.”

Ook bij het robuuster maken van het watersysteem is er voldoende te doen. Zo werd Limburg in het voorjaar van 2016 getroffen door extreme neerslag in combinatie met vernietigende hagel. De schade voor boeren en bedrijven liep in de honderden miljoenen euro’s. Van der Broeck: “Het is een mooie uitdaging om zulke problemen in de toekomst als het even kan te voorkomen of anders te beperken. Waterschap Roer en Overmaas en waterschap Peel en Maasvallei hadden programma’s voor het klimaatrobuust maken van het watersysteem opgezet. Deze programma’s zetten we gebundeld voort.”

Afgelopen maandag (2 januari) werd het nieuwe waterschap feestelijk ingeluid met een gezamenlijk ontbijt voor de medewerkers en het bestuur. De sfeer was heel goed, zegt Van der Broeck. “Het voelde voor mij als een warm bad. De oorspronkelijke organisaties hadden behoorlijk verschillende culturen. Door de voorbereidingen op de fusie zijn de medewerkers naar elkaar toegegroeid. Er heerst al een wij-gevoel.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):