0
0
0
s2sdefault

Waterschap Limburg verzorgt sinds begin dit jaar het waterbeheer voor de ruim 1,1 miljoen mensen in de zuidelijkste provincie van ons land. Het nieuwe waterschap versterkt 24 dijktrajecten.

Waterschap Limburg is ontstaan door een fusie van waterschap Roer en Overmaas en waterschap Peel en Maasvallei. De Maas en het onderliggende watersysteem vormen de ruggengraat voor het waterschap, vertelt dijkgraaf Patrick van der Broeck. “Er is geen bestuurlijke scheiding meer tussen het noorden en zuiden van Limburg. De organisatorische draagkracht is daardoor veel steviger.”

De slogan van Waterschap Limburg is ‘met de omgeving, voor de omgeving’. Geen loze kreet, stelt Van der Broeck. “De slogan is mij uit het hart gegrepen. Want wat goed is voor een ander, is goed voor onszelf. We willen veel meer in verbinding staan met de omgeving dan voorheen. De uitdaging is om lokale kennis zo goed mogelijk te benutten.”

Het waterschap heeft twee belangrijke opgaven: het verhogen van de waterveiligheid en het robuuster maken van het watersysteem. In het kader van de waterveiligheid moet er volgens Van der Broeck flink wat werk worden verzet. “Bij de Grensmaas in het zuiden van Limburg zijn we al een heel eind op streek. Langs de Maas in Midden- en Noord-Limburg moet er echter nog het nodige gebeuren om de landelijke veiligheidsnorm te halen.”

Van der Broeck noemt het talmen van het Rijk als belangrijkste oorzaak. “In 1993 en 1995 zijn er grote overstromingen van de Maas geweest, maar het heeft twintig jaar geduurd voordat het Rijk met voldoende geld voor hoogwatermaatregelen over de brug kwam. Gelukkig wordt Limburg nu wel goed financieel gesteund. We hebben een budget van bijna 400 miljoen euro voor het versterken en verleggen van de dijken. Het gaat om in totaal 24 dijktrajecten in heel Limburg.”

Ook bij het robuuster maken van het watersysteem is er voldoende te doen. Zo werd Limburg in het voorjaar van 2016 getroffen door extreme neerslag in combinatie met vernietigende hagel. De schade voor boeren en bedrijven liep in de honderden miljoenen euro’s. Van der Broeck: “Het is een mooie uitdaging om zulke problemen in de toekomst als het even kan te voorkomen of anders te beperken. Waterschap Roer en Overmaas en waterschap Peel en Maasvallei hadden programma’s voor het klimaatrobuust maken van het watersysteem opgezet. Deze programma’s zetten we gebundeld voort.”

Afgelopen maandag (2 januari) werd het nieuwe waterschap feestelijk ingeluid met een gezamenlijk ontbijt voor de medewerkers en het bestuur. De sfeer was heel goed, zegt Van der Broeck. “Het voelde voor mij als een warm bad. De oorspronkelijke organisaties hadden behoorlijk verschillende culturen. Door de voorbereidingen op de fusie zijn de medewerkers naar elkaar toegegroeid. Er heerst al een wij-gevoel.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.