0
0
0
s2smodern

Ongeveer de helft van het wereldwijde afvalwater wordt gezuiverd. Dat is aanzienlijk meer dan de 20 procent waar tot dusver van werd uitgegaan. Een en ander blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht en de United Nations University. Van het gezuiverde afvalwater wordt 11 procent hergebruikt.

Hoewel de resultaten een optimistischer beeld laten zien dan eerdere studies, benadrukken de auteurs dat er nog veel uitdagingen zijn, met name in ontwikkelingslanden, waar de zuiveringspercentages zeer laag zijn.

Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 359 miljard kubieke meter afvalwater (huishoudelijk en industrieel) geproduceerd, aldus de onderzoekers. 63 procent van het afvalwater wordt ingezameld en 52 procent gezuiverd, 48 procent wordt ongezuiverd in het milieu geloosd. 

Hergebruik van gezuiverd afvalwater staat mondiaal nog in de kinderschoenen en heeft vooral plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (15 procent) en West-Europa (16 procent). In ontwikkelingslanden wordt nog erg weinig afvalwater gezuiverd, aldus de onderzoekers. Met name in Zuid- en Zuidoost-Azië wordt veel onbehandeld water in het milieu geloosd.

Er zijn aanzienlijke verschillen in de productie, inzameling en behandeling van afvalwater in de verschillende geografische regio's. Van invloed is de economische ontwikkeling, aldus het onderzoek. Zo produceert iets meer dan 16 procent van de wereldbevolking in landen met hoge inkomens 41 procent van het afvalwater wereldwijd.

Databank
De onderzoekers baseren hun cijfers op afvalwatergegevens uit nationale onlinebronnen. In landen waar ze niet beschikbaar zijn, worden ze geschat. De databank dient als referentie om inzicht te krijgen in de mondiale afvalwaterstatus en om hotspots te identificeren waar onbehandeld afvalwater in het milieu wordt geloosd, schrijven de onderzoekers.

In ontwikkelingslanden, waar weinig waterzuivering plaatsheeft, zal door bevolkingsgroei steeds meer afvalwater worden geproduceerd. Edward Jones, promovendus aan de Universiteit Utrecht en hoofdauteur van het onderzoek, zegt op de site van de universiteit: “Hierdoor worden menselijke gezondheid en het milieu enorm bedreigd, en is er nog een lange weg te gaan.”

Hergebruik van afvalwater wordt steeds meer gezien als belangrijke hulpbron, met name voor de landbouw, de sector die de meeste behoefte heeft aan water en wereldwijd steeds meer te maken heeft met afnemende conventionele waterbronnen. “Het meest voor de hand liggend is om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie van landbouwgebieden,” stelt Jones. 

Ook het gebruik van afvalwater als energiebron komt steeds meer in beeld. Jones: “Afvalwater bevat soms veel nutriënten, en kan ook als energiebron gebruikt worden. Hopelijk wordt daarom in de toekomst afvalwater gezien als grondstof, in plaats van als ‘afval’.”

Voorts is het van belang, aldus de studie, dat monitoring rondom zuiveringsinstallaties, gecombineerd met duidelijke wet- en regelgeving, van groot belang is om er zeker van te zijn dat afvalwater veilig kan worden hergebruikt in verschillende regio’s wereldwijd.

 

ESSENTIELE DATA VOOR SDG 6
Met de studie willen de onderzoekers de mondiale afvalwaterstatus in kaart brengen en hotspots identificeren waar onbehandeld afvalwater in het milieu wordt geloosd. “Om de huidige toestand te begrijpen en het toekomstige potentieel van afvalwater als hulpbron te onderzoeken, is een uitgebreide en consistente wereldwijde beoordeling van de productie, de verzameling, de behandeling en het hergebruik van afvalwater nodig”, schrijven de onderzoekers. “Deze informatie is van essentieel belang voor de beoordeling van de vooruitgang bij de verwezenlijking van de duurzame-ontwikkelingsdoelstelling SDG 6.”
De tot dusverre beschikbare gegevens over het mondiale afwaterbeheer waren gedateerd en onvolledig; eerdere studies bleven beperkt in aanpak en schattingen of richtten zich op het potentieel van afvalwater als water-, nutriënten- en energiebron, maar gingen niet in op de aspecten inzameling, behandeling en hergebruik van afvalwater, aldus het onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Earth System Science Data.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek mondiale afvalwaterstatus

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Rien Verstallen · 1 months ago
    De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
    Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
    Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.