0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

‘Leaving no one behind’ is morgen het thema van de 26ste Wereldwaterdag, die jaarlijks op 22 maart plaatsvindt. In Nederland maken vrijwilligers jaarlijks een rivier schoon, dit keer tussen Leiden en Rotterdam. Ook op andere plaatsen worden activiteiten georganiseerd.

In 1992 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om vanaf 1993 elk jaar Wereldwaterdag te houden, met als doel de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Met het thema ‘Leaving no one behind’ willen de VN de aandacht vestigen op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030, waaronder de beschikbaarheid van water voor iedereen. Vooral voor vrouwen, kinderen, oude of gehandicapte mensen en andere gemarginaliseerde groepen is dit nog lang niet vanzelfsprekend.

In ons land organiseert de Stichting Aquarius dit jaar voor de elfde keer een rivierschoonmaak op deze dag. In 2015 kreeg de actie een nationaal karakter toen het de grootste eendaagse rivierschoonmaak van Europa werd. Honderden vrijwilligers gingen toen aan de slag langs de 140 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Vijf rivieren
Morgen gaat het om een stuk van 45 kilometer, verdeeld over vijf rivieren: de Nieuwe Rijn, het Rijn-Schiekanaal, de Schie, de Maas en de Rotte. Dat gebeurt in 24 etappes van elk circa 2 kilometer, vanaf het stadhuis van Leiden tot aan het stadhuis van Rotterdam.

De gemeente Leidschendam-Voorburg trakteert alle schoonmakers op een lunch, voor scholen in Delft is er een Zonneflessenboten Race en in Rotterdam vindt een Schoon Water Feest plaats, waarbij jongeren hun ideeën presenteren om een olieramp te voorkomen.

Daarnaast organiseert de stichting vandaag het vijfde Dichten voor Water Festival in Rotterdam en zaterdag de Wereld Water Dag Film in het Omniversum in Den Haag.

Blue Deal
De waterschappen zijn hier niet bij betrokken. Zij zijn vanmiddag wel vertegenwoordigd in het KIT in Amsterdam voor een bijeenkomst rond het thema van Wereldwaterdag, die wordt georganiseerd door NWP en Aqua for All.

Daar presenteren zij de eerste resultaten van de Blue Deal, die zij vorig jaar op Wereldwaterdag met twee ministeries sloten. De partijen spraken daarin af dat zij tot 2030 nog eens 75 miljoen euro investeren in internationale waterprojecten, die voor schoon, voldoende en veilig water voor 20 miljoen mensen moeten zorgen.

De eerste ronde voorstellen is inmiddels goedgekeurd, vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. Er zijn nu elf partnerschappen in negen landen. ''Daarmee hopen we ook de allerarmsten te bereiken.’’ De officiële start is op maandag 8 april met een film over de projecten.

Wandelen
Verder organiseert Aqua for All deze week opnieuw de landelijke sponsoractie Wandelen voor Water. Leerlingen van groepen 7 en 8 lopen 6 kilometer met een rugzak gevuld met 6 liter water. Door zich te laten sponsoren, zamelen zij geld in voor projecten in landen waar veel kinderen schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen moeten ontberen.

Waterbedrijf Groningen roept naar aanleiding van Wereldwaterdag zijn klanten op tot een donatie aan Kraanwaterfonds Water for Life. Deze stichting zet zich in voor projecten van lokale waterbedrijven waarbij de armste wijken worden aangesloten op het leidingnetwerk.

 

MEER INFORMATIE
Website World Water Day 2019
Website 11e Nationale Wereld Water Dag
Website Wandelen voor Water
Website Water for Life
Blue Deal gelanceerd op Wereldwaterdag

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het