0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Er dreigt een wereldwijde watercrisis als niet snel meer actie wordt ondernomen. Dat concluderen de twaalf wereldleiders die zich de afgelopen twee jaar voor de Verenigde Naties en de Wereldbank bogen over de noodzaak van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

''De wereld kan het zich niet langer permitteren om water als een vanzelfsprekendheid te beschouwen’’, benadrukte president Jim Yong Kim van de Wereldbank woensdag bij de presentatie van het rapport ‘Making Every Drop Count: An Agenda for Water Action’.

De twaalf wereldleiders, onder wie de Nederlandse minister-president Mark Rutte, pleiten daarin voor een fundamentele verandering in de manier waarop de wereld omgaat met water. Dat is nodig om schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen, een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, in 2030 te behalen.

Volgens hen moeten de investeringen in de waterinfrastructuur de komende vijf jaar verdubbeld worden om te voorkomen dat 700 miljoen mensen op de vlucht slaan op zoek naar water.

Vrouwen en meisjes

Het twaalftal vormde de afgelopen twee jaar het zogenaamde High Level Panel on Water, dat als taak had te onderzoeken hoe het zesde ontwikkelingsdoel kon worden bereikt. De situatie is alarmerend, constateren zij.

Wereldwijd dreigt 40 procent van de mensheid getroffen te worden door een tekort aan water. Meer dan 2 biljoen mensen zijn veroordeeld tot onveilig drinkwater en meer dan 4,5 biljoen hebben geen toegang tot veilige sanitaire voorzieningen.

Vooral vrouwen en meisjes worden hiervan het slachtoffer. Hun gezondheid en kansen op onderwijs en werk nemen onevenredig hard af. Van het afvalwater belandt 80 procent in het milieu en van de duizend meest verwoestende natuurrampen sinds 1990 is maar liefst 90 procent watergerelateerd.

''Water is inderdaad een zaak van leven of dood’’, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres. ''Het moet absolute prioriteit krijgen bij alles wat we doen.’’

Partnerschappen

Het panel pleit voor ‘evidence-based’ beleid en een vernieuwende benadering op mondiaal, nationaal en lokaal niveau, zodat watermanagement aantrekkelijker wordt voor investeerders en minder kwetsbaar voor rampen. Partnerschappen tussen overheden, gemeenschappen, de private sector en onderzoekers zijn nodig, menen de leden.

In een open brief concluderen ze: ''Wie je ook bent, wat je doet, waar je leeft, we hebben jouw betrokkenheid nodig, en jouw bijdrage om deze grote uitdaging aan te gaan: veilig water en sanitair voor iedereen, en duurzaam beheer van de bronnen. Zorg ervoor dat elke druppel telt. Het is tijd voor actie.’’

Dat beaamt ook minister-president Mark Rutte. ''We moeten de mondiale watercrisis nu aanpakken. Een andere optie is er niet’’, stelt hij. ''Het zijn de vernieuwende oplossingen van hedendaagse creatieve geesten die de toekomst van volgende generaties kunnen redden.’’

Meer informatie

Nieuwsbericht VN over het rapport van het High Level Panel on Water

Rapport 'Making Every Drop Count'

Open brief panel aan de wereldleiders

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het