secundair logo knw 1

Het tekort aan water is alarmerend.

Er dreigt een wereldwijde watercrisis als niet snel meer actie wordt ondernomen. Dat concluderen de twaalf wereldleiders die zich de afgelopen twee jaar voor de Verenigde Naties en de Wereldbank bogen over de noodzaak van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

''De wereld kan het zich niet langer permitteren om water als een vanzelfsprekendheid te beschouwen’’, benadrukte president Jim Yong Kim van de Wereldbank woensdag bij de presentatie van het rapport ‘Making Every Drop Count: An Agenda for Water Action’.

De twaalf wereldleiders, onder wie de Nederlandse minister-president Mark Rutte, pleiten daarin voor een fundamentele verandering in de manier waarop de wereld omgaat met water. Dat is nodig om schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen, een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, in 2030 te behalen.

Volgens hen moeten de investeringen in de waterinfrastructuur de komende vijf jaar verdubbeld worden om te voorkomen dat 700 miljoen mensen op de vlucht slaan op zoek naar water.

Vrouwen en meisjes

Het twaalftal vormde de afgelopen twee jaar het zogenaamde High Level Panel on Water, dat als taak had te onderzoeken hoe het zesde ontwikkelingsdoel kon worden bereikt. De situatie is alarmerend, constateren zij.

Wereldwijd dreigt 40 procent van de mensheid getroffen te worden door een tekort aan water. Meer dan 2 biljoen mensen zijn veroordeeld tot onveilig drinkwater en meer dan 4,5 biljoen hebben geen toegang tot veilige sanitaire voorzieningen.

Vooral vrouwen en meisjes worden hiervan het slachtoffer. Hun gezondheid en kansen op onderwijs en werk nemen onevenredig hard af. Van het afvalwater belandt 80 procent in het milieu en van de duizend meest verwoestende natuurrampen sinds 1990 is maar liefst 90 procent watergerelateerd.

''Water is inderdaad een zaak van leven of dood’’, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres. ''Het moet absolute prioriteit krijgen bij alles wat we doen.’’

Partnerschappen

Het panel pleit voor ‘evidence-based’ beleid en een vernieuwende benadering op mondiaal, nationaal en lokaal niveau, zodat watermanagement aantrekkelijker wordt voor investeerders en minder kwetsbaar voor rampen. Partnerschappen tussen overheden, gemeenschappen, de private sector en onderzoekers zijn nodig, menen de leden.

In een open brief concluderen ze: ''Wie je ook bent, wat je doet, waar je leeft, we hebben jouw betrokkenheid nodig, en jouw bijdrage om deze grote uitdaging aan te gaan: veilig water en sanitair voor iedereen, en duurzaam beheer van de bronnen. Zorg ervoor dat elke druppel telt. Het is tijd voor actie.’’

Dat beaamt ook minister-president Mark Rutte. ''We moeten de mondiale watercrisis nu aanpakken. Een andere optie is er niet’’, stelt hij. ''Het zijn de vernieuwende oplossingen van hedendaagse creatieve geesten die de toekomst van volgende generaties kunnen redden.’’

Meer informatie

Nieuwsbericht VN over het rapport van het High Level Panel on Water

Rapport 'Making Every Drop Count'

Open brief panel aan de wereldleiders

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....