0
0
0
s2smodern

Er dreigt een wereldwijde watercrisis als niet snel meer actie wordt ondernomen. Dat concluderen de twaalf wereldleiders die zich de afgelopen twee jaar voor de Verenigde Naties en de Wereldbank bogen over de noodzaak van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

''De wereld kan het zich niet langer permitteren om water als een vanzelfsprekendheid te beschouwen’’, benadrukte president Jim Yong Kim van de Wereldbank woensdag bij de presentatie van het rapport ‘Making Every Drop Count: An Agenda for Water Action’.

De twaalf wereldleiders, onder wie de Nederlandse minister-president Mark Rutte, pleiten daarin voor een fundamentele verandering in de manier waarop de wereld omgaat met water. Dat is nodig om schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen, een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, in 2030 te behalen.

Volgens hen moeten de investeringen in de waterinfrastructuur de komende vijf jaar verdubbeld worden om te voorkomen dat 700 miljoen mensen op de vlucht slaan op zoek naar water.

Vrouwen en meisjes

Het twaalftal vormde de afgelopen twee jaar het zogenaamde High Level Panel on Water, dat als taak had te onderzoeken hoe het zesde ontwikkelingsdoel kon worden bereikt. De situatie is alarmerend, constateren zij.

Wereldwijd dreigt 40 procent van de mensheid getroffen te worden door een tekort aan water. Meer dan 2 biljoen mensen zijn veroordeeld tot onveilig drinkwater en meer dan 4,5 biljoen hebben geen toegang tot veilige sanitaire voorzieningen.

Vooral vrouwen en meisjes worden hiervan het slachtoffer. Hun gezondheid en kansen op onderwijs en werk nemen onevenredig hard af. Van het afvalwater belandt 80 procent in het milieu en van de duizend meest verwoestende natuurrampen sinds 1990 is maar liefst 90 procent watergerelateerd.

''Water is inderdaad een zaak van leven of dood’’, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres. ''Het moet absolute prioriteit krijgen bij alles wat we doen.’’

Partnerschappen

Het panel pleit voor ‘evidence-based’ beleid en een vernieuwende benadering op mondiaal, nationaal en lokaal niveau, zodat watermanagement aantrekkelijker wordt voor investeerders en minder kwetsbaar voor rampen. Partnerschappen tussen overheden, gemeenschappen, de private sector en onderzoekers zijn nodig, menen de leden.

In een open brief concluderen ze: ''Wie je ook bent, wat je doet, waar je leeft, we hebben jouw betrokkenheid nodig, en jouw bijdrage om deze grote uitdaging aan te gaan: veilig water en sanitair voor iedereen, en duurzaam beheer van de bronnen. Zorg ervoor dat elke druppel telt. Het is tijd voor actie.’’

Dat beaamt ook minister-president Mark Rutte. ''We moeten de mondiale watercrisis nu aanpakken. Een andere optie is er niet’’, stelt hij. ''Het zijn de vernieuwende oplossingen van hedendaagse creatieve geesten die de toekomst van volgende generaties kunnen redden.’’

Meer informatie

Nieuwsbericht VN over het rapport van het High Level Panel on Water

Rapport 'Making Every Drop Count'

Open brief panel aan de wereldleiders

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.