secundair logo knw 1

Het tekort aan water is alarmerend.

Er dreigt een wereldwijde watercrisis als niet snel meer actie wordt ondernomen. Dat concluderen de twaalf wereldleiders die zich de afgelopen twee jaar voor de Verenigde Naties en de Wereldbank bogen over de noodzaak van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

''De wereld kan het zich niet langer permitteren om water als een vanzelfsprekendheid te beschouwen’’, benadrukte president Jim Yong Kim van de Wereldbank woensdag bij de presentatie van het rapport ‘Making Every Drop Count: An Agenda for Water Action’.

De twaalf wereldleiders, onder wie de Nederlandse minister-president Mark Rutte, pleiten daarin voor een fundamentele verandering in de manier waarop de wereld omgaat met water. Dat is nodig om schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen, een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, in 2030 te behalen.

Volgens hen moeten de investeringen in de waterinfrastructuur de komende vijf jaar verdubbeld worden om te voorkomen dat 700 miljoen mensen op de vlucht slaan op zoek naar water.

Vrouwen en meisjes

Het twaalftal vormde de afgelopen twee jaar het zogenaamde High Level Panel on Water, dat als taak had te onderzoeken hoe het zesde ontwikkelingsdoel kon worden bereikt. De situatie is alarmerend, constateren zij.

Wereldwijd dreigt 40 procent van de mensheid getroffen te worden door een tekort aan water. Meer dan 2 biljoen mensen zijn veroordeeld tot onveilig drinkwater en meer dan 4,5 biljoen hebben geen toegang tot veilige sanitaire voorzieningen.

Vooral vrouwen en meisjes worden hiervan het slachtoffer. Hun gezondheid en kansen op onderwijs en werk nemen onevenredig hard af. Van het afvalwater belandt 80 procent in het milieu en van de duizend meest verwoestende natuurrampen sinds 1990 is maar liefst 90 procent watergerelateerd.

''Water is inderdaad een zaak van leven of dood’’, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres. ''Het moet absolute prioriteit krijgen bij alles wat we doen.’’

Partnerschappen

Het panel pleit voor ‘evidence-based’ beleid en een vernieuwende benadering op mondiaal, nationaal en lokaal niveau, zodat watermanagement aantrekkelijker wordt voor investeerders en minder kwetsbaar voor rampen. Partnerschappen tussen overheden, gemeenschappen, de private sector en onderzoekers zijn nodig, menen de leden.

In een open brief concluderen ze: ''Wie je ook bent, wat je doet, waar je leeft, we hebben jouw betrokkenheid nodig, en jouw bijdrage om deze grote uitdaging aan te gaan: veilig water en sanitair voor iedereen, en duurzaam beheer van de bronnen. Zorg ervoor dat elke druppel telt. Het is tijd voor actie.’’

Dat beaamt ook minister-president Mark Rutte. ''We moeten de mondiale watercrisis nu aanpakken. Een andere optie is er niet’’, stelt hij. ''Het zijn de vernieuwende oplossingen van hedendaagse creatieve geesten die de toekomst van volgende generaties kunnen redden.’’

Meer informatie

Nieuwsbericht VN over het rapport van het High Level Panel on Water

Rapport 'Making Every Drop Count'

Open brief panel aan de wereldleiders

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John