Elf staatshoofden hebben in VN-verband opgeroepen tot meer inspanningen voor schoon drinkwater over de hele wereld. Eerder deze week presenteerden de staatshoofden, onder wie premier Rutte, een actieplan.
Het plan van het zogeheten High Level Panel on Water bevat nieuwe initiatieven en investeringen om schoon drinkwater en schone wc's voor veel meer mensen bereikbaar te maken. Meer geld, meer aandacht en meer coördinatie zijn de uitgangspunten van het plan.
Veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen vormen een van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Volgens de VN hebben nog altijd zo'n 663 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Bovendien is op veel plaatsen waar de drinkwatervoorziening de afgelopen jaren is verbeterd, het water nog altijd niet veilig.
Het aantal mensen dat geen schone wc's kan gebruiken is nog eens vele malen groter, volgens de VN-cijfers: 2,4 miljard. Meer dan 2 miljard mensen hebben – in VN-termen – 'waterstress'. Hun aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen door klimaatverandering en de toenemende behoefte aan schoon water.
Premier Rutte is een van de ondertekenaars van het actieplan. Hij ziet een belangrijke rol voor Nederland. "Te veel, te weinig of vervuild water bedreigt de ontwikkeling van een land. In Nederland hebben wij al eeuwen ervaring met die dreiging, maar wij hebben met innovatieve oplossingen bedreigingen omgezet in kansen. Die kennis willen we delen met andere landen, om tegelijk ook weer van hen te leren. Niemand kan het waterprobleem alleen oplossen. Overheden, bedrijven, wetenschappers en het maatschappelijke middenveld moeten samen optrekken om de problemen van morgen vandaag op te lossen."
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.