Elf staatshoofden hebben in VN-verband opgeroepen tot meer inspanningen voor schoon drinkwater over de hele wereld. Eerder deze week presenteerden de staatshoofden, onder wie premier Rutte, een actieplan.
Het plan van het zogeheten High Level Panel on Water bevat nieuwe initiatieven en investeringen om schoon drinkwater en schone wc's voor veel meer mensen bereikbaar te maken. Meer geld, meer aandacht en meer coördinatie zijn de uitgangspunten van het plan.

Veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen vormen een van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Volgens de VN hebben nog altijd zo'n 663 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Bovendien is op veel plaatsen waar de drinkwatervoorziening de afgelopen jaren is verbeterd, het water nog altijd niet veilig.

Het aantal mensen dat geen schone wc's kan gebruiken is nog eens vele malen groter, volgens de VN-cijfers: 2,4 miljard. Meer dan 2 miljard mensen hebben – in VN-termen – 'waterstress'. Hun aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen door klimaatverandering en de toenemende behoefte aan schoon water.

Premier Rutte is een van de ondertekenaars van het actieplan. Hij ziet een belangrijke rol voor Nederland. "Te veel, te weinig of vervuild water bedreigt de ontwikkeling van een land. In Nederland hebben wij al eeuwen ervaring met die dreiging, maar wij hebben met innovatieve oplossingen bedreigingen omgezet in kansen. Die kennis willen we delen met andere landen, om tegelijk ook weer van hen te leren. Niemand kan het waterprobleem alleen oplossen. Overheden, bedrijven, wetenschappers en het maatschappelijke middenveld moeten samen optrekken om de problemen van morgen vandaag op te lossen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.