Elf staatshoofden hebben in VN-verband opgeroepen tot meer inspanningen voor schoon drinkwater over de hele wereld. Eerder deze week presenteerden de staatshoofden, onder wie premier Rutte, een actieplan.
Het plan van het zogeheten High Level Panel on Water bevat nieuwe initiatieven en investeringen om schoon drinkwater en schone wc's voor veel meer mensen bereikbaar te maken. Meer geld, meer aandacht en meer coördinatie zijn de uitgangspunten van het plan.

Veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen vormen een van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Volgens de VN hebben nog altijd zo'n 663 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Bovendien is op veel plaatsen waar de drinkwatervoorziening de afgelopen jaren is verbeterd, het water nog altijd niet veilig.

Het aantal mensen dat geen schone wc's kan gebruiken is nog eens vele malen groter, volgens de VN-cijfers: 2,4 miljard. Meer dan 2 miljard mensen hebben – in VN-termen – 'waterstress'. Hun aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen door klimaatverandering en de toenemende behoefte aan schoon water.

Premier Rutte is een van de ondertekenaars van het actieplan. Hij ziet een belangrijke rol voor Nederland. "Te veel, te weinig of vervuild water bedreigt de ontwikkeling van een land. In Nederland hebben wij al eeuwen ervaring met die dreiging, maar wij hebben met innovatieve oplossingen bedreigingen omgezet in kansen. Die kennis willen we delen met andere landen, om tegelijk ook weer van hen te leren. Niemand kan het waterprobleem alleen oplossen. Overheden, bedrijven, wetenschappers en het maatschappelijke middenveld moeten samen optrekken om de problemen van morgen vandaag op te lossen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.