0
0
0
s2sdefault

In de Rotterdamse Rijnhaven heeft koning Willem-Alexander deze week het hoofdkantoor van het Global Centre on Adaptation (GCA) geopend. Meer dan vijftig wereldleiders kwamen langs en maakten alvast afspraken over de internationale klimaattop COP26 later dit jaar in Glasgow.

Het GCA helpt landen zich aan te passen aan een veranderend klimaat. Dat gebeurt onder de vlag van de VN. "Het is de enige internationale organisatie die exclusief op klimaatadaptatie is gericht", zegt CEO Patrick Verkooijen. "En we zitten nu in het grootste drijvende kantoor ter wereld."

Het zogenoemde Floating Office Rotterdam, een ontwerp van architect Nanne de Ru, beweegt mee met de stijgende zeespiegel en het getij in de Rijnhaven. Het telt 3700 kubieke meter en is volledig klimaatneutraal: de energie wordt opgewekt met zonnepanelen, voor koeling wordt water uit de haven gebruikt en overtollig regenwater wordt vastgehouden met een waterretentiesysteem.

Drijvende bouw geldt als een van de mogelijke antwoorden op klimaatverandering. Het kantoor symboliseert het ambitieniveau van het GCA en de noodzaak van innovatie, stelt Verkooijen. "Het is ook een soort metafoor voor Rotterdam als klimaathoofdstad van de wereld."

Wereldleiders
Meer dan vijftig wereldleiders, onder wie voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala van de Wereld Handels Organisatie (WHO), waren maandag bij de opening aanwezig.

In een ‘High Level Dialogue’ spraken ze vervolgens over de klimaatttop COP26, die begin november plaatsheeft in Glasgow. Hier wordt besloten hoe het verder moet met het Klimaatakkoord van Parijs, waarin afspraken zijn vastgelegd over de uitstoot van broeikasgassen.

"We hebben allemaal het laatste IPCC-rapport gelezen", verklaart Verkooijen. "De aarde warmt nog sneller op dan we dachten. En de bosbranden en overstromingen van afgelopen zomer staan nog nadrukkelijk op ons netvlies. We zullen ons tegelijk moeten aanpassen, en dat moet sneller dan nu gebeurt."

Glasgow
Het doel van de dialoog op het drijvende kantoor was volgens de CEO een agenda voor de COP26: wat moet de top opleveren? De belangrijkste punten zijn in een communiqué ('in de imperatief') vastgelegd.

"Als eerste moet de ambitie van landen, steden, organisaties en bedrijven voor klimaatadaptatie nadrukkelijk omhoog", somt Verkooijen op. "Sommigen zeiden wel met factor 10."

"Als tweede de financiering: er moet veel meer geld naar klimaatadaptatie. Van de 100 miljard dollar die de rijke landen hebben toegezegd voor klimaatregelen is nu 80 miljard dollar binnen. Maar slechts 21 procent daarvan is bestemd voor adaptatie. Dat moet 50/50 worden, zoals Nederland al heeft toegezegd."

"En als derde zijn nieuwe grootschalige partnerschappen nodig. Samen met de Afrikaanse ontwikkelingsbank hebben wij een actieprogramma voor Afrika opgezet voor 25 miljard dollar. Heel mooi is dat de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Felix Antoine Tshisekdi, het plan nu heeft omarmd. Maar ook in bijvoorbeeld Zuid-Azië en de Cariben is actie noodzakelijk."

Handel
Afgelopen januari organiseerde het GCA de eerste (digitale) mondiale top over klimaatadaptatie. Ging het toen nog om een tamelijk eensgezinde club mensen, nu schoof tot vreugde van Verkooijen ook een partij als de WHO aan. "Voor de internationale handel is klimaatverandering ontwrichtend. Daarom is adaptatie voor hen nu ook een speerpunt", weet hij.

Eigenlijk is de agenda voor de COP26 een agenda voor de wereld, besluit de GCA-baas. "Het GCA is een solutions brooker: wij willen oplossingen versnellen en opschalen. Voor mij is de COP26 pas geslaagd als de levens van de mensen in de frontlinie, zij die het meest lijden onder de klimaatverandering, werkelijk beter worden."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht GCA
GCA High-Level Communique
Floating Office Rotterdam
H2O-bericht: Top is startsein voor tien jaar actie voor klimaatadaptatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.