Om het duurzame ontwikkelingsdoel van toegang tot schoon drinkwater en sanitatie voor iedereen in 2030 te halen, zouden landen jaarlijks 150 miljard dollar moeten uitgeven. Volgens de Wereldbank komt dit neer op een verviervoudiging van de huidige investeringen in de watersector. Veel landen kunnen zich dat niet veroorloven.

Hierdoor wordt de vooruitgang bedreigd die is geboekt bij de bestrijding van extreme armoede. De Wereldbank komt tot deze conclusie op basis van een onderzoek in achttien landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Daarbij zijn de indicatoren voor water en sanitatie uitgebreid geanalyseerd. Het contrast tussen stedelijke en landelijke gebieden blijkt bijzonder groot. Van de mensen voor wie geen goede sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn, leeft 75 procent in landelijke gebieden. Ook heeft hier slechts 20 procent toegang tot schoner water.

Veel van de onderzochte landen hebben de grootste moeite om de huidige waterinfrastructuur in stand te houden, laat staan dat ze deze kunnen uitbreiden om te voldoen aan de stijgende vraag. Zo is in Nigeria het aantal huishoudens met een drinkwateraansluiting in stedelijke gebieden gedaald van 29 procent in 1990 naar minder dan 10 procent in 2015. Een ander voorbeeld: 80 procent van het drinkwater uit leidingen in Bangladesh is op hetzelfde niveau met E. coli vervuild als oppervlaktewater.

De Wereldbank doet geen aanbevelingen over hoe regeringen hun geld moeten besteden. Wel stelt de bank dat ‘business as usual’ geen optie is. Er is een andere manier van denken en werken nodig. De Wereldbank raadt aan om investeringen en interventies tussen sectoren te coördineren en daarmee de situatie voor mensen te verbeteren. Ook is het nodig om toekomstige investeringen doelgerichter in te zetten en efficiënter te verdelen. Verder pleit de Wereldbank voor een beter begrip van ‘governance’ bij diensten voor water, sanitatie en hygiëne, zodat de kloof tussen beleid en uitvoering wordt verkleind.

De Wereldbank presenteerde de bevindingen tijdens de World Water Week, die deze week in Stockholm wordt gehouden. Guangzhe Chen, senior directeur voor Water Global Practice, gaf een toelichting op het bedrag van 150 miljard dollar per jaar. Hij wees erop dat miljoenen mensen in armoedige omstandigheden leven door ontoereikende beschikbaarheid van water en een gebrek aan sanitaire voorzieningen. “Kinderen worden hierdoor in hun groei belemmerd en mensen hebben last van slopende ziektes als diarree. Er zijn meer middelen nodig om slechte diensten voor water en sanitatie te verbeteren. Deze moeten worden gericht op gebieden waar sprake is van grote kwetsbaarheid en zeer beperkte toegang tot voorzieningen. Ons rapport is daarvoor een routekaart.”

Chen vindt de tarieven voor waterdiensten te laag. Hij riep op tot meer projecten waarbij de tarieven zijn gebaseerd op kosten. “Waterbedrijven zijn de aangewezen partij om de beschikbaarheid van schoon water en sanitatie te vergroten. Sommige krijgen niets terug voor de kosten die ze maken, andere alles. Het is onze taak om de waterbedrijven waarvoor het eerste geldt, te ondersteunen bij het opzetten van projecten waarin kan worden geïnvesteerd.”

De World Water Week is een evenement dat elk jaar wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute. De huidige editie heeft als thema ‘water en verspilling: vermindering en hergebruik’. Er zijn drieduizend deelnemers. De Nederlandse watersector is met een grote afvaardiging aanwezig. Zo leidde watergezant Henk Ovink een discussie over de waarde van water.

Ook Melanie Schultz van Haegen kwam naar de Zweedse hoofdstad. De demissionair minister van Infrastructuur en Milieu nam deel aan het panel bij de openingsbijeenkomst. Een vraag was: is de globale wateragenda niet zo complex dat die te groot wordt? Volgens Schultz van Haegen is een focus op specifieke thema’s nodig. “Omdat Nederland laag ligt, staat voor ons de bescherming tegen overstromingen voorop. Wij hebben de internationale Deltacoalitie opgericht om onze kennis met andere landen te delen.” De bewindsvrouw wees op de samenwerking met Indonesië om de complexe waterkwesties in Jakarta op te lossen. Deze kun je niet los van elkaar zien, constateerde ze. “We moeten waterthema’s in samenhang bekijken.”

Meer informatie:
Samenvattend rapport van Wereldbank
Analyses van onderzochte landen
Informatie over World Water Week
Overzicht van de Nederlandse inbreng

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!