secundair logo knw 1

Vanaf 2021 gaat evenveel geld naar adaptatie als naar mitigatie I foto: Syd Suyuaan / Unsplash

De Wereldbank trekt tussen 2021 en 2025 gemiddeld 10 miljard dollar per jaar uit voor initiatieven in het kader van klimaatadaptatie. Dat is ruim twee keer zoveel als het huidige bedrag. De bank gaat zich onder meer inzetten voor managementplannen en verbeterd beheer in minstens honderd stroomgebieden van rivieren.

De Wereldbank kondigt de forse verhoging van de investeringen aan in het nieuwe Action Plan on Climate Change Adaptation and Resilience. Dit plan maakt deel uit van de 2025 Targets to Step Up Climate Action, die de Wereldbank tijdens de klimaattop in Katowice in december presenteerde. Hierin wordt een totaalbedrag van 200 miljard dollar genoemd om in de periode 2021-2025 klimaatverandering te bestrijden. De ene helft van het bedrag komt direct van de Wereldbank en de andere helft van een aantal internationale financiële instellingen en gemobiliseerd privaat kapitaal.

Kristallina G vk 180 Kristalina GeorgievaWereldwijd gaat meer dan 95 procent van de klimaatinvesteringen naar het terugdringen van broeikasgassen en minder dan 5 procent naar adaptatie. De Wereldbank wil nu in beide evenveel investeren, vertelt ceo Kristalina Georgieva. “Wij doen dit omdat, simpel gezegd, het klimaat verandert zodat tegelijkertijd mitigatie en adaptatie nodig zijn. We verhogen onze investeringen vooral om de armste en meest kwetsbare mensen te helpen die het zwaarst door klimaatverandering worden getroffen.” Hierbij zal worden samengewerkt met de Global Commission on Adaptation, waarvan Georgieva een van de twee vicevoorzitters is.

Honderd stroomgebieden
De Wereldbank investeert zelf 50 miljard dollar tussen 2021 en 2025 in adaptatie. Het bedrag wordt onder meer besteed aan waterveiligheid. De bedoeling is om ten minste honderd stroomgebieden van rivieren te steunen met managementplannen op basis van goede klimaatinformatie en met betere governance. Verder wil de Wereldbank de infrastructuur van het risicomanagement van overstromingen en droogte verbeteren voor ten minste 15 miljoen mensen.

Een ander onderwerp is risicomanagement bij rampen. De Wereldbank streeft ernaar dat in 2025 250 miljoen mensen extra in minstens dertig ontwikkelingslanden toegang hebben tot hoogwaardige hydrometeorologische gegevens en vroege waarschuwingssystemen. Ook verbetering van de kustbescherming wordt in het actieplan genoemd. De bank gaat maatregelen in minimaal twintig landen financieel ondersteunen.

Bij projecten voor klimaatadaptatie worden op dit moment voornamelijk financiële standaardinstrumenten gebruikt. De Wereldbank wil bevorderen dat landen een breder, meer divers palet aan instrumenten inzetten. Om het voor private financiers aantrekkelijker te maken te investeren in klimaatadaptatie, komt er een gecoördineerde aanpak van de Wereldbank met een aantal andere organisaties. Zij stimuleren financiële oplossingen die de risico’s voor investeerders beperken.

Programmatische benadering
Behalve de verdubbeling van de investeringen worden in het actieplan nog twee andere doelen gepresenteerd. De Wereldbank wil bevorderen dat landen een gestroomlijnde programmatische benadering van klimaatadaptatie hanteren. Het gaat onder andere om verbetering van de analyse- en beheerinstrumenten voor ministeries van financiën en planning en het stimuleren van sector-overstijgende oplossingen.

De Wereldbank ontwikkelt ook een nieuw beoordelingssteem om publieke en private investeringen in adaptatie te bevorderen. Projecten worden dan beoordeeld aan de hand van de mate van vermindering van klimaatrisico’s en de totale bijdrage aan klimaatbestendigheid. Het nieuwe beoordelingssysteem wordt vanaf 2021 toegepast.

 

MEER INFORMATIE
Actieplan klimaatadaptatie
Bericht van Wereldbank
Video lancering van actieplan
Document over doelen 2025

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.