De watersector houdt open huis tijdens de Week van Ons Water, die op 1 mei begint en tot en met zondag 12 mei duurt. Waterschappen, drinkwaterbedrijven, watermusea en andere partijen organiseren tal van activiteiten voor jong en oud.

De bedoeling van de week – of eigenlijk de twaalf dagen – is Nederlanders bewust te maken van het bijzondere van water. Er worden in alle provincies activiteiten georganiseerd rondom vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan iemand zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat te doen bij een overstroming?

Excursies op Houtribdijk
Woensdagmiddag is er al een bijzondere gebeurtenis op de Houtribdijk aan de kant van Enkhuizen. Er zijn gratis excursies naar de net aangelegde zandige oevers, onder begeleiding van Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Houtribdijk. Met geavanceerde apparatuur wordt gekeken of de gloednieuwe oevers de juiste vorm hebben en sterk genoeg zijn. Deze dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, behalve nu op 1 mei tussen half twee en half vijf.

Bezoekers kunnen ook terecht in het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum. Zij kunnen met een virtual-realitybril over het IJsselmeergebied vliegen. Tevens is het mogelijk om door middel van een modelwatergoot van 5,5 meter lang te ontdekken hoe het zand van de Houtribdijk Enkhuizen en andere plaatsen rond het IJsselmeer veilig houdt.

Onderwaterboswachter
Ook op veel andere plekken is er wat te beleven, zoals slootsafari’s, waterfietstochten en het bouwen van waterloopmodellen met Lego. Bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht worden op 1 mei Waterspelen voor kinderen tot acht jaar gehouden. Zij kunnen waterdiertjes vangen, smaakwater proeven en aan waterspelletjes meedoen. Bij deze activiteit zijn onder andere Evides Waterbedrijf en de waterschappen Hollandse Delta en Waterschap Rivierenland betrokken.

In het gebied van Waterschap Noorderzijlvest gaan kinderen als onderwaterboswachter op pad. Zij kunnen op vijf bijzondere plekken waterdieren spotten: van kreeftjes tot kriebelbeestjes. PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland organiseert in samenwerking met waterschap Hunze en Aa’s de jeugdtheatervoorstelling De Waterfabriek op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Assen. In dit stuk neemt een meisje de toeschouwers mee door het doolhof van de zuiveringsinstallatie.

Open molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag, die op zaterdag 11 en zondag 12 mei wordt gehouden. Honderden wind- en watermolens en gemalen zijn dan gratis te bezoeken. De meeste zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur en dan vooral op zaterdag. Van drie gemalen is bekend dat zij op beide dagen de deuren openen: Gaaspermolen (Amsterdam Zuidoost), Gemaal de Ronde Hoep (Ouderkerk aan de Amstel) en Gemaal De Hooge Boezem (Haastrecht).

De Week van Ons Water vindt twee keer per jaar plaats, zowel in de lente als in de herfst. In oktober staat de volgende editie op het programma.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten
UvW over de week 
Rijkswaterstaat over excursies Houtribdijk
Evides over Waterspelen Dordrecht
Noorderzijlvest over onderwaterboswachter
Openstelling molens
Openstelling gemalen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!