secundair logo knw 1

Een kind bekijkt een waterdiertje tijdens een slootsafari I foto: Hoogheemraadschap van Rijnland

De watersector houdt open huis tijdens de Week van Ons Water, die op 1 mei begint en tot en met zondag 12 mei duurt. Waterschappen, drinkwaterbedrijven, watermusea en andere partijen organiseren tal van activiteiten voor jong en oud.

De bedoeling van de week – of eigenlijk de twaalf dagen – is Nederlanders bewust te maken van het bijzondere van water. Er worden in alle provincies activiteiten georganiseerd rondom vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan iemand zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat te doen bij een overstroming?

Excursies op Houtribdijk
Woensdagmiddag is er al een bijzondere gebeurtenis op de Houtribdijk aan de kant van Enkhuizen. Er zijn gratis excursies naar de net aangelegde zandige oevers, onder begeleiding van Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Houtribdijk. Met geavanceerde apparatuur wordt gekeken of de gloednieuwe oevers de juiste vorm hebben en sterk genoeg zijn. Deze dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, behalve nu op 1 mei tussen half twee en half vijf.

Bezoekers kunnen ook terecht in het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum. Zij kunnen met een virtual-realitybril over het IJsselmeergebied vliegen. Tevens is het mogelijk om door middel van een modelwatergoot van 5,5 meter lang te ontdekken hoe het zand van de Houtribdijk Enkhuizen en andere plaatsen rond het IJsselmeer veilig houdt.

Onderwaterboswachter
Ook op veel andere plekken is er wat te beleven, zoals slootsafari’s, waterfietstochten en het bouwen van waterloopmodellen met Lego. Bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht worden op 1 mei Waterspelen voor kinderen tot acht jaar gehouden. Zij kunnen waterdiertjes vangen, smaakwater proeven en aan waterspelletjes meedoen. Bij deze activiteit zijn onder andere Evides Waterbedrijf en de waterschappen Hollandse Delta en Waterschap Rivierenland betrokken.

In het gebied van Waterschap Noorderzijlvest gaan kinderen als onderwaterboswachter op pad. Zij kunnen op vijf bijzondere plekken waterdieren spotten: van kreeftjes tot kriebelbeestjes. PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland organiseert in samenwerking met waterschap Hunze en Aa’s de jeugdtheatervoorstelling De Waterfabriek op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Assen. In dit stuk neemt een meisje de toeschouwers mee door het doolhof van de zuiveringsinstallatie.

Open molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag, die op zaterdag 11 en zondag 12 mei wordt gehouden. Honderden wind- en watermolens en gemalen zijn dan gratis te bezoeken. De meeste zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur en dan vooral op zaterdag. Van drie gemalen is bekend dat zij op beide dagen de deuren openen: Gaaspermolen (Amsterdam Zuidoost), Gemaal de Ronde Hoep (Ouderkerk aan de Amstel) en Gemaal De Hooge Boezem (Haastrecht).

De Week van Ons Water vindt twee keer per jaar plaats, zowel in de lente als in de herfst. In oktober staat de volgende editie op het programma.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten
UvW over de week 
Rijkswaterstaat over excursies Houtribdijk
Evides over Waterspelen Dordrecht
Noorderzijlvest over onderwaterboswachter
Openstelling molens
Openstelling gemalen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.