0
0
0
s2smodern

De watersector houdt open huis tijdens de Week van Ons Water, die op 1 mei begint en tot en met zondag 12 mei duurt. Waterschappen, drinkwaterbedrijven, watermusea en andere partijen organiseren tal van activiteiten voor jong en oud.

De bedoeling van de week – of eigenlijk de twaalf dagen – is Nederlanders bewust te maken van het bijzondere van water. Er worden in alle provincies activiteiten georganiseerd rondom vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan iemand zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat te doen bij een overstroming?

Excursies op Houtribdijk
Woensdagmiddag is er al een bijzondere gebeurtenis op de Houtribdijk aan de kant van Enkhuizen. Er zijn gratis excursies naar de net aangelegde zandige oevers, onder begeleiding van Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Houtribdijk. Met geavanceerde apparatuur wordt gekeken of de gloednieuwe oevers de juiste vorm hebben en sterk genoeg zijn. Deze dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, behalve nu op 1 mei tussen half twee en half vijf.

Bezoekers kunnen ook terecht in het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum. Zij kunnen met een virtual-realitybril over het IJsselmeergebied vliegen. Tevens is het mogelijk om door middel van een modelwatergoot van 5,5 meter lang te ontdekken hoe het zand van de Houtribdijk Enkhuizen en andere plaatsen rond het IJsselmeer veilig houdt.

Onderwaterboswachter
Ook op veel andere plekken is er wat te beleven, zoals slootsafari’s, waterfietstochten en het bouwen van waterloopmodellen met Lego. Bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht worden op 1 mei Waterspelen voor kinderen tot acht jaar gehouden. Zij kunnen waterdiertjes vangen, smaakwater proeven en aan waterspelletjes meedoen. Bij deze activiteit zijn onder andere Evides Waterbedrijf en de waterschappen Hollandse Delta en Waterschap Rivierenland betrokken.

In het gebied van Waterschap Noorderzijlvest gaan kinderen als onderwaterboswachter op pad. Zij kunnen op vijf bijzondere plekken waterdieren spotten: van kreeftjes tot kriebelbeestjes. PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland organiseert in samenwerking met waterschap Hunze en Aa’s de jeugdtheatervoorstelling De Waterfabriek op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Assen. In dit stuk neemt een meisje de toeschouwers mee door het doolhof van de zuiveringsinstallatie.

Open molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag, die op zaterdag 11 en zondag 12 mei wordt gehouden. Honderden wind- en watermolens en gemalen zijn dan gratis te bezoeken. De meeste zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur en dan vooral op zaterdag. Van drie gemalen is bekend dat zij op beide dagen de deuren openen: Gaaspermolen (Amsterdam Zuidoost), Gemaal de Ronde Hoep (Ouderkerk aan de Amstel) en Gemaal De Hooge Boezem (Haastrecht).

De Week van Ons Water vindt twee keer per jaar plaats, zowel in de lente als in de herfst. In oktober staat de volgende editie op het programma.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten
UvW over de week 
Rijkswaterstaat over excursies Houtribdijk
Evides over Waterspelen Dordrecht
Noorderzijlvest over onderwaterboswachter
Openstelling molens
Openstelling gemalen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat ik ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.