Het aantal gevangen muskusratten blijft dalen. In 2021 kregen de bestrijders van de waterschappen er 44.995 te pakken. Dat is 6 procent minder dan in het jaar daarvoor. Wel waren er iets meer vangsten van beverratten, voornamelijk langs de Duitse grens.

Hiermee zet de al twintig jaar durende dalende lijn zich door en dat is goed nieuws. Rond de eeuwwisseling werden nog rond de vierhonderdduizend muskusratten gevangen, nu maar een negende van dat aantal. Het doel van de waterschappen is om het binnenland over tien à vijftien jaar vrij van deze schadelijke knaagdieren te krijgen. Daarom worden ze zoveel mogelijk direct in de grenszone weggevangen.

Daarentegen is het aantal gevangen beverratten licht gestegen, blijkt uit cijfers van de Unie van Waterschappen. Afgelopen jaar vingen de waterschappen er 1.356, 1 procent meer dan in 2020. Nederland heeft geen eigen populatie van beverratten. Ruim 95 procent van de vangsten was langs de grens met Duitsland. Actieve bestrijding is hier nodig om te voorkomen dat de dieren zich verspreiden over het land. De instroom neemt toe, omdat bij de oosterburen de populatie van beverratten sterk is gegroeid door zachte winters en een minder goed georganiseerde bestrijding.

Schadelijke exoten
De muskus- en beverratten zijn exoten met amper natuurlijke vijanden en om verschillende redenen ongewenste gasten. Zij graven holen en gangen in oevers en dijken en maken nestkommen met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Dat leidt tot verzakkingen in dijken en kades en soms zelfs een doorbraak. Ook staan de muskus- en beverratten op de Europese lijst van Invasieve soorten, omdat ze een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Ze eten planten als riet en lisdodde weg en verdringen daardoor inheemse diersoorten als de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet.

De waterschappen hebben bijna vierhonderd gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders in dienst. De Unie van Waterschappen wijst erop dat zij meer doen dan het bestrijden van de dieren. Zij assisteren bij het herstellen van graverij van bevers in dijken en leveren een bijdrage aan de inventarisatie van de verspreiding van otters en bevers in Nederland.

Samenwerking bij bestrijding
Verschillende waterschappen hebben vandaag ook eigen cijfers gepubliceerd. Zo laat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) weten dat de populatie muskusratten steeds beter onder controle is. Vorig jaar werden er 1.742 gevangen, een daling met 35 procent in een jaar tijd. Ter vergelijking: in 2016 ging het nog om 10.105 exemplaren. WDODelta, Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Vechtstromen werken samen bij de bestrijding in Noordoost-Nederland. Bij elkaar vingen zij 7.591 muskusratten, 17 procent minder dan in 2020.

Volgens dagelijks bestuurslid Breun Breunissen van WDODelta is het nu een kwestie van volhouden van de succesvolle strategie. “We willen in 2035 geslaagd zijn in het terugdringen van de muskusrat tot aan de Duitse grens. Daarvoor moeten wij naar nul vangsten per kilometer. Dat is de uitdaging voor de komende jaren. Maar ook daarna moeten we alert en dus scherp blijven. Voor je het weet, loopt de populatie weer op.”

Muskusrattenbeheer West- en Midden-Nederland, een samenwerking van zes waterschappen, meldt 18.279 vangsten van muskusratten in Noord-Holland en het grootste deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Dit aantal is ongeveer hetzelfde als in 2020.

Er zijn regionaal flinke verschillen in het aantal gevangen muskusratten. In de gebieden van de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Rijnland en De Stichtse Rijnlanden daalde de populatie, terwijl bij Delfland, Amstel Gooi en Vecht en Schieland en de Krimpenerwaard sprake is van een lichte stijging. Hier worden extra bestrijders ingezet.

MEER INFORMATIE
Bericht Unie van Waterschappen
H2O Actueel: vangsten in 2020
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!