0
0
0
s2sdefault

Ondanks corona gaat de Week van Ons Water dit voorjaar wel door. Het wordt een aangepaste editie, waarbij de waterbeheerders vanaf zaterdag onder andere aandacht vragen voor de waterkwaliteit in tuinvijvers. Dat doen ze samen met Waterdiertjes.nl.

Vorig voorjaar zagen de organisatoren zich genoodzaakt de Week van Ons Water te annuleren omdat de pandemie toen net was losgebarsten, vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. In oktober is nog wel een beperkte najaarseditie gehouden met een virtuele tour van Rijkswaterstaat.

Nu evenementen en excursies nog steeds niet mogelijk zijn, is besloten de aandacht 'coronaproof' te vestigen op de natuur in de eigen tuin en buurt. Daarvoor wordt samengewerkt met Waterdiertjes.nl, dat de Nationale Waterdiertjes Telling coördineert. Iedereen met een vijver wordt van 1 tot en met 16 mei opgeroepen waterdiertjes te tellen en de resultaten in te vullen op de website van Waterdiertjes.nl.

Resultaten
De Nationale Waterdiertjes Telling is een initiatief van verschillende kennisinstellingen en waterbeheerders en maakt gebruik van de kennis van burgers (‘citizen science’). Waterdiertjes zijn een goede indicator voor vuil of schoon water: de aanwezigheid van veel verschillende dieren en planten wijst op een goede waterkwaliteit.

Uit de honderden metingen die sinds 2018 zijn gedaan, valt op dat de waterkwaliteit van tuinvijvers soms heel goed scoort maar soms ook slecht of zeer slecht. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. "De onderzoekers hopen daar met de tellingen in de Week van Ons Water meer zicht op te krijgen", aldus Alblas. Aan het einde van de week, rond 16 mei, worden de eerste resultaten bekendgemaakt.

Tegelwippen
Op de website van de Week van Ons Water wordt ook gewezen op andere groene en blauwe initiatieven, zoals NL Vergroent, het NK Tegelwippen, een Groene-Daken-actie in Hendrik-Ido-Ambacht en fietsroutes langs het Zeeuwse waterverleden. Met de hashtag #NatuurlijkDichtbij laten Rijkswaterstaat en de waterschappen voorbeelden van hun werk zien en kan iedereen zijn acties en foto’s delen.

De Week van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. De eerste editie vond plaats in het najaar van 2015.

Komend najaar hopen de organisatoren weer een ‘ouderwetse’ editie, compleet met excursies en evenementen, te kunnen houden. Die staat traditiegetrouw in het teken van waterveiligheid.

 

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
Website Week van Ons Water
Website Waterdiertjes.nl
H2O-bericht: Startschot voor half jaar durende NK Tegelwippen gelost
H2O-bericht: Waterdiertjes.nl moet serieus middel worden om waterkwaliteit te monitoren

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.