0
0
0
s2sdefault

Ondanks corona gaat de Week van Ons Water dit voorjaar wel door. Het wordt een aangepaste editie, waarbij de waterbeheerders vanaf zaterdag onder andere aandacht vragen voor de waterkwaliteit in tuinvijvers. Dat doen ze samen met Waterdiertjes.nl.

Vorig voorjaar zagen de organisatoren zich genoodzaakt de Week van Ons Water te annuleren omdat de pandemie toen net was losgebarsten, vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. In oktober is nog wel een beperkte najaarseditie gehouden met een virtuele tour van Rijkswaterstaat.

Nu evenementen en excursies nog steeds niet mogelijk zijn, is besloten de aandacht 'coronaproof' te vestigen op de natuur in de eigen tuin en buurt. Daarvoor wordt samengewerkt met Waterdiertjes.nl, dat de Nationale Waterdiertjes Telling coördineert. Iedereen met een vijver wordt van 1 tot en met 16 mei opgeroepen waterdiertjes te tellen en de resultaten in te vullen op de website van Waterdiertjes.nl.

Resultaten
De Nationale Waterdiertjes Telling is een initiatief van verschillende kennisinstellingen en waterbeheerders en maakt gebruik van de kennis van burgers (‘citizen science’). Waterdiertjes zijn een goede indicator voor vuil of schoon water: de aanwezigheid van veel verschillende dieren en planten wijst op een goede waterkwaliteit.

Uit de honderden metingen die sinds 2018 zijn gedaan, valt op dat de waterkwaliteit van tuinvijvers soms heel goed scoort maar soms ook slecht of zeer slecht. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. "De onderzoekers hopen daar met de tellingen in de Week van Ons Water meer zicht op te krijgen", aldus Alblas. Aan het einde van de week, rond 16 mei, worden de eerste resultaten bekendgemaakt.

Tegelwippen
Op de website van de Week van Ons Water wordt ook gewezen op andere groene en blauwe initiatieven, zoals NL Vergroent, het NK Tegelwippen, een Groene-Daken-actie in Hendrik-Ido-Ambacht en fietsroutes langs het Zeeuwse waterverleden. Met de hashtag #NatuurlijkDichtbij laten Rijkswaterstaat en de waterschappen voorbeelden van hun werk zien en kan iedereen zijn acties en foto’s delen.

De Week van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. De eerste editie vond plaats in het najaar van 2015.

Komend najaar hopen de organisatoren weer een ‘ouderwetse’ editie, compleet met excursies en evenementen, te kunnen houden. Die staat traditiegetrouw in het teken van waterveiligheid.

 

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
Website Week van Ons Water
Website Waterdiertjes.nl
H2O-bericht: Startschot voor half jaar durende NK Tegelwippen gelost
H2O-bericht: Waterdiertjes.nl moet serieus middel worden om waterkwaliteit te monitoren

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.