secundair logo knw 1

Waterdiertjes zijn een goede indicator voor vuil of schoon water. Foto Unie van Waterschappen

Ondanks corona gaat de Week van Ons Water dit voorjaar wel door. Het wordt een aangepaste editie, waarbij de waterbeheerders vanaf zaterdag onder andere aandacht vragen voor de waterkwaliteit in tuinvijvers. Dat doen ze samen met Waterdiertjes.nl.

Vorig voorjaar zagen de organisatoren zich genoodzaakt de Week van Ons Water te annuleren omdat de pandemie toen net was losgebarsten, vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. In oktober is nog wel een beperkte najaarseditie gehouden met een virtuele tour van Rijkswaterstaat.

Nu evenementen en excursies nog steeds niet mogelijk zijn, is besloten de aandacht 'coronaproof' te vestigen op de natuur in de eigen tuin en buurt. Daarvoor wordt samengewerkt met Waterdiertjes.nl, dat de Nationale Waterdiertjes Telling coördineert. Iedereen met een vijver wordt van 1 tot en met 16 mei opgeroepen waterdiertjes te tellen en de resultaten in te vullen op de website van Waterdiertjes.nl.

Resultaten
De Nationale Waterdiertjes Telling is een initiatief van verschillende kennisinstellingen en waterbeheerders en maakt gebruik van de kennis van burgers (‘citizen science’). Waterdiertjes zijn een goede indicator voor vuil of schoon water: de aanwezigheid van veel verschillende dieren en planten wijst op een goede waterkwaliteit.

Uit de honderden metingen die sinds 2018 zijn gedaan, valt op dat de waterkwaliteit van tuinvijvers soms heel goed scoort maar soms ook slecht of zeer slecht. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. "De onderzoekers hopen daar met de tellingen in de Week van Ons Water meer zicht op te krijgen", aldus Alblas. Aan het einde van de week, rond 16 mei, worden de eerste resultaten bekendgemaakt.

Tegelwippen
Op de website van de Week van Ons Water wordt ook gewezen op andere groene en blauwe initiatieven, zoals NL Vergroent, het NK Tegelwippen, een Groene-Daken-actie in Hendrik-Ido-Ambacht en fietsroutes langs het Zeeuwse waterverleden. Met de hashtag #NatuurlijkDichtbij laten Rijkswaterstaat en de waterschappen voorbeelden van hun werk zien en kan iedereen zijn acties en foto’s delen.

De Week van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. De eerste editie vond plaats in het najaar van 2015.

Komend najaar hopen de organisatoren weer een ‘ouderwetse’ editie, compleet met excursies en evenementen, te kunnen houden. Die staat traditiegetrouw in het teken van waterveiligheid.

 

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
Website Week van Ons Water
Website Waterdiertjes.nl
H2O-bericht: Startschot voor half jaar durende NK Tegelwippen gelost
H2O-bericht: Waterdiertjes.nl moet serieus middel worden om waterkwaliteit te monitoren

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John