Een rondje Hollandse Biesbosch, plastic spotten in Delfland of een bezoek aan de grootste robot van de wereld, de Maeslantkering. In de Week van Ons Water, die zaterdag begint en tot en met zondag 30 oktober duurt, wordt voor jong en oud weer een keur aan wateractiviteiten georganiseerd.

Die vinden plaats door heel Nederland, maar concentreren zich wel vooral in de Randstad. Friesland en Groningen tellen volgens het kaartje op de website zelfs geen enkele activiteit.

De Week van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Zij willen Nederlanders hiermee "bewuster maken van het bijzondere van water".

Traditiegetrouw wordt elk jaar een voorjaars- en een najaarseditie gehouden, al was dat de afgelopen jaren vanwege de coronamaatregelen niet altijd mogelijk. De ‘week’ (die ruim twee weken duurt) valt samen met andere activiteiten, zoals de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’, de finale van het NK Tegelwippen, de Maand van de Geschiedenis en een landelijke inzamelactie van medicijnresten.

Microplastics
In de agenda staan 170 activiteiten, zoals boot-, fiets- en wandeltochten, tentoonstellingen, workshops en excursies.

‘Spot de Hotspot’ is een citizen-science-project van het Waterlab (TU Delft) in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland. Deelnemers kunnen eerst zelf plastic hotspots spotten in het water van Delfland en die doorgeven via een app. Vervolgens gaan ze onder begeleiding met een zelfgemaakt sleepnet het water op om microplastics te vangen en te analyseren.

Varen kan ook in de Hollandse Biesbosch, waar de schipper van de open fluisterboot van alles vertelt over het gebied. Wie meer wil weten over waterbeheer, kan vervolgens nog een kijkje nemen bij de tentoonstelling ‘600 jaar Elisabethsvloed’ in het Biesbosch MuseumEiland.

Rioolwater
Ook bij de nieuwe ‘overstromingswand’ in het Keringhuis in Hoek van Holland komen eerst de stormvloeden uit het verleden aan bod, waarna een bezoek wordt gebracht aan ‘de grootste robot van de wereld’, de Maeslantkering.

En wie meer wil weten over het schoonmaken van rioolwater, om maar eens een heel ander onderwerp te noemen, kan terecht op de rioolwaterzuivering Emmen van Waterschap Vechtstromen in Nieuw-Amsterdam.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.
Interessant en leerzaam artikel. Als leek vraag ik me af of al die (waarschijnlijk) dure maatregelen wel gerechtvaardigd zijn. Betaalt de landbouwsector mee aan deze maatregelen? Het lijkt me ondernemersrisico om om te gaan met veranderende omstandigheden. Nederland wordt voor een groot deel omringt door zout water, dus het is niet reeel om van een overheid te verwachten steeds weer maatregelen te nemen die verdere verzilting moeten voorkomen.
En ook met verzilting is landbouw mogelijk, maar die zal anders zijn en mogelijk minder opbrengen.
Voor de natuur geldt dat bij verzilting sprake zal zijn van een andere natuur. Is het beleid nu dat de huidige natuur koste wat kost in stand moet worden gehouden? Dat is geen duurzaam toekomstbeeld.
Het enige legitieme argument is de zoetwater-voorziening te beschermen. Had het geld dat nu in de aanpassingen van de zeesluis wordt gestoken, niet veel effectiever voor de drinkwatervoorziening kunnen worden ingezet?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!