secundair logo knw 1

Plaagsoorten, met de klok mee: Amerikaanse rivierkreeft, grote waternavel, muskusrat en Japanse duizendknoop

Met de website plaagsoorten.nl wil de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen informatie over invasieve soorten bundelen en centraal beschikbaar maken. “Het helpt de strijd tegen deze soorten als waterbeheerders snel en gemakkelijk de goede informatie kunnen vinden.”

Waterschappen en andere waterbeheerders steken jaarlijks veel geld in het bestrijden van flora en fauna, die een bedreiging vormen voor de waterhuishouding, de ecologie of de waterkeringen. De zogeheten plaagsoorten. “Vroege bestrijding van deze soorten is echt cruciaal. Dat leidt uiteindelijk tot lagere kosten voor de bestrijding”, vertelt Nancy Meijer van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en lid van de werkgroep plaagsoorten.

“Als werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen brachten we enkele keren per jaar een nieuwsbrief uit”, vertelt Meijer. “Dit deden we om op een hele praktische manier kennis en ervaringen te delen. Maar er was geen centrale plek waar onze artikelen toegankelijk waren.”

Om daar verandering in te brengen is er nu een eigen website, opgebouwd met ondersteuning van Stowa. “De site is allereerst bedoeld om als een soort archief met informatie over plaagsoorten. De artikelen bieden informatie over de soorten zelf, maar ook over de uitgevoerde onderzoeken, ervaringen met bestrijding en ontwikkelingen van wet- en regelgeving.”

Met deze website mikken Meijer en haar collega’s op waterbeheerders van waterschappen, maar ook van gemeenten of provincies. “We willen de snelheid in de bestrijding en daarom willen we waterbeheerders dusdanig informeren dat ze plaagsoorten snel konden herkennen en snel kunnen handelen.

 

MEER INFORMATIE
De website plaagsoorten.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.