0
0
0
s2smodern

De Amsterdam International Water Week is van een evenement uitgegroeid naar een platform voor gemeenten, waterbedrijven en industrie, maar het uiteindelijke doel is een wereldwijde beweging. Dat zegt Menno Holterman, lid van de managing board van de AIWW. Hoewel de huidige editie nog niet is afgelopen, maakt hij alvast de balans op.

De afgelopen twee dagen is de AIWW-conferentie gehouden. Tevreden over het verloop?
“Ik ben erg blij met wat we bij de conferentie voor elkaar hebben gekregen. Het programma was ditmaal bewust opgebouwd rondom cases en oplossingen. Daarbij ging het niet alleen over de zorgen van nu, maar was er ook een doorkijkje naar die van morgen. Dat sloot goed aan bij de behoefte van de deelnemers, want zij zijn op zoek naar praktische oplossingen. Door de nieuwe aanpak deden groepen mee die normaliter niet zouden zijn gekomen. Dit was mogelijk door een intensieve samenwerking met onze partners en sponsors, maar ook met het internationale Programme Advisory Comittee met zo'n veertig prominenten. Er waren 1.200 deelnemers uit 140 landen en dat is een mooie opkomst.”

Jullie hebben de Amsterdam Agreements geïntroduceerd. Hoe staat het daarmee?
“We bieden hiermee een podium aan een aantal initiatieven die de moeite waard zijn om de komende jaren te volgen en waarvan we overtuigd zijn dat ze het verschil kunnen maken. De afgesloten agreements (zie het overzicht, red.) zijn geselecteerd op kwaliteit. We zijn positief verrast door de diversiteit. Partijen die elkaar traditioneel niet weten te vinden, gaan nu langdurig met elkaar samenwerken. Een voorbeeld is de publiek-private samenwerking in de Human Cities Coalition. Veel lof voor de partijen die deze Amsterdam Agreements hebben ondertekend. Zij zijn een commitment voor echte doorbraken aangegaan.”

Hoe verliep het Leaders Forum tijdens de conferentie?
“Gemeenten, waterbedrijven, industriële ondernemingen en financiële instellingen hebben behoefte aan diepgang, omdat veel vakkennis vereist is om bijvoorbeeld water en stadsplanning of innovatie en risicomanagement op elkaar af te stemmen. Vroeger spraken zij vaak elkaars taal niet, nu wel. Ze hadden het over actie, implementatie en realisatie.”

Aan deze AIWW deden diverse financiële instellingen mee. Wat heeft dat opgeleverd?
“Vanwege onbekendheid met elkaar zijn er nu nog veel mismatches tussen financiële instellingen en bedrijven in de watersector. Met het ‘water for finance’ programma hebben we tijdens de AIWW gezorgd voor een beter overzicht van mogelijke financieringsconstructies. Dus: bij dit type vraag hoort dit type geld. Banken zijn bereid om ‘green deals’ af te sluiten, zoals ze het zelf noemen. De kennis bij financiële instellingen neemt toe om voorstellen te kunnen beoordelen op basis van de waterkant van het verhaal. Voor een Amsterdam Agreement was het echter nog iets te vroeg.”

Welke ontwikkelingen ziet u bij de industrie?
“Bij de eerste editie van de AIWW van 2011 hadden veel bedrijven nog geen waterstrategie. We hebben hen uitgedaagd om zo’n strategie te formuleren en te delen. De laatste twee edities zie je dat zij hiervoor niet alleen een bedrijfsbeleid hebben, maar die ook hebben omgezet in operationeel beleid. Dat vind ik een erg mooie ontwikkeling. Wel geldt dat het waterverbruik bij de productie weliswaar sterk is afgenomen, maar de vervuiling toegenomen. De bedrijven zien in dat dit probleem alleen door samenwerking kan worden opgelost.”

Wat zijn de belangrijkste conclusies van de AIWW?
“Het gaat om transparantie. Partijen moeten niet alleen successen met elkaar delen, maar ook open zijn over hun eigen problemen en andere partijen vragen mee te denken over oplossingen. Ook de waarde van water is erg belangrijk. Er is een internationale structuur voor watergovernance nodig. Daarom waren we blij dat premier Rutte dit thema benadrukte in zijn toespraak bij de openingsbijeenkomst. Ook legde hij de nadruk op het belang van water voor vrede, veiligheid en stabiliteit.”

Hoe gaat het nu verder met de AIWW?
“Wij streven naar een verdere professionalisering van de AIWW, samen met onze partners en sponsors. We gaan veel intensiever samenwerken met de Singapore International Water Week, onder meer door de programma’s af te stemmen en contacten te delen. Dit is een belangrijk signaal aan de waterwereld. De AIWW is van een evenement uitgegroeid naar een platform, maar het uiteindelijke doel is een wereldwijde beweging. Want om met elkaar te blijven zoeken naar oplossingen voor problemen op basis van wat is beproefd, moeten we elkaar regelmatig spreken en onze informatie delen. De samenwerking met Singapore draagt daaraan bij.”

Meer informatie over AIWW

Bericht over openingsbijeenkomst AIWW
Toespraak premier Mark Rutte bij opening
Overzicht van Amsterdam Agreements
Nieuws en andere informatie op website AIWW

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.