secundair logo knw 1

In 2022 werd een 'climate strike' gehouden in de Amerikaanse stad Pittsburgh | Foto Mark Dixon Wikimedia Commons

“We staan aan de rand van een onomkeerbare klimaatramp. Dit is zonder enige twijfel een wereldwijde noodsituatie.” Zo beginnen wetenschappers hun rapport over de toestand van het klimaat in 2024 dat vandaag onder de titel ‘Gevaarlijke tijden op planeet Aarde’ is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience.

De wetenschappers stellen vast dat de wereld ‘zeer weinig vooruitgang’ heeft geboekt op het gebied van klimaatverandering. Met het huidige beleid zijn we niet op weg naar een opwarming van 1 of 1,5 maar van 2,7 °C in 2100. “We bevinden ons in het midden van een abrupte omwenteling in het klimaat, een nijpende situatie die nog nooit eerder is voorgekomen in de geschiedenis van het menselijk bestaan.”

De omwenteling leidt tot escalerende gevolgen, zoals rampen door weersextremen. “Tragisch genoeg slagen we er niet in om ernstige gevolgen te voorkomen, en we kunnen nu alleen maar hopen dat de omvang van de schade te beperken is.”

Vitale functies
In hun jaarrapporten houden de onderzoekers trends in de vitale functies van de planeet bij. 25 van die 35 vitale functies bevinden zich nu ‘op recordniveau’. Ze voeren aan dat de oceaan afgelopen jaar warmer was dan ooit en dat temperatuur- en klimaatrecords met grote marges werden gebroken.

Door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen zijn de belangrijkste aanjagers van klimaatverandering en de onderzoekers stellen vast dat die uitstoot is gestegen tot een recordhoogte. “Een snelle afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen zou een topprioriteit moeten zijn”, concluderen ze. Dat is deels te realiseren door uitstoot van CO2 en methaan te beprijzen, zo staat in de conclusie van het jaarrapport.

Voorts moet een halt toe worden geroepen aan ontbossing, een andere belangrijke oorzaak van de huidige klimaatcrisis. De onderzoekers stellen daarbij dat het de 'morele plicht' van wetenschappers is om de mensheid te waarschuwen voor ontbossing. 

Gedurfde veranderingen
Daarnaast hebben we, schrijven de onderzoekers, ’gedurfde, transformatieve veranderingen’ nodig, zoals drastische vermindering van overconsumptie en verspilling (met name in rijke landen), geleidelijke vermindering van de menselijke bevolking door onderwijs en rechten voor meisjes en vrouwen en hervormen van voedselproductiesystemen om meer plantaardig eten te stimuleren.

De onderzoekers zien in het huidige economische model gericht op aanhoudende kwantitatieve groei (bbp, consumptie) ook een oorzaak van de klimaatcrisis. “In een wereld met eindige hulpbronnen is onbeperkte groei een gevaarlijke illusie”, schrijven ze. Daarom bepleiten ze ook de transitie naar een post-groei-economie, het model dat zich richt op kwalitatieve groei (welzijn, kwaliteit van leven) binnen ecologische grenzen en dat ‘sociale rechtvaardigheid garandeert’.

Klimaattop
Het jaarrapport verschijnt aan de vooravond van de internationale klimaattop die 11 november in Azerbeidzjan begint. Een van de hoofddoelen van de nieuwe top is overeenstemming bereiken over een nieuw klimaatbudget. Deze New Collective Quantified Goal (NCQG) moet de huidige financieringsafspraak vervangen, die erin voorziet dat ontwikkelde landen jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar stellen aan ontwikkelingslanden voor klimaatactie. Integratie van duurzaamheid en klimaat in onderwijssystemen staat ook op de agenda van de klimaattop.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Johan Flierman · 28 days ago
    De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      Eelco · 26 days ago
      @Johan Flierman De metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
      Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
      We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
      De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen