secundair logo knw 1

Met de verkiezing ‘de Minister van de nieuwe economie’ wil MVO Nederland een podium bieden aan mensen die staan te springen om met inspirerende ideeën de overgang naar een nieuwe, duurzame economie te versnellen. Meer dan 200 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld voor het ministerschap, waaronder een aantal waterschappers. H2O vraagt hen naar hun motivatie en ideeën. Ditmaal Aaltje Saarloos, lid van het algemeen bestuur bij waterschap De Dommel. “We moeten naar een ander soort wereld.”

door Rens Nijholt 

Wat doet u precies bij waterschap De Dommel? 
“Als bestuurslid ben ik in grote lijnen betrokken in de besluitvorming rondom verschillende thema’s. Zo zijn we nu druk met het nieuwe beheerplan, maar ook met de gevolgen van klimaatverandering: droogte. Waterschap De Dommel is volledig afhankelijk van regenwater, waardoor we de afgelopen 3 jaar heel direct met droogte te maken hebben gehad. De afkoppeling en het vasthouden van regenwater heeft bij ons hoge prioriteit. Daarnaast staat het hergebruik van grondstoffen hoog op de agenda. In Tilburg heeft dat de energiefabriek opgeleverd, waar we stoffen terugwinnen uit het afvalwater.”

Waarom wilt u graag meedoen met deze verkiezing?
“We moeten naar een ander soort wereld, waarin we anders omgaan met grondstoffen. Want op deze manier gaan we het simpelweg niet volhouden. Die gedachte raakt mij. Alleen al met de afvalinzameling moeten we flinke stappen gaan zetten. Maar ook in de landbouw. Ik woon in het buitengebied en zie daar dagelijks de impact van intensieve landbouw. Daar moet meer aandacht voor komen. De enorme belangen van deze onderwerpen; dat heeft mij gedreven om mij verkiesbaar te stellen.”

Wat zijn uw belangrijkste beleidsvoornemens als Minister van de nieuwe economie?
“Duurzaam bodem- en watergebruik. Vanuit mijn achtergrond heb ik daar veel kennis van. Voor deze onderwerpen zou ik me graag hard willen maken.” 

Bent u van mening dat de watersector een voortrekkersrol heeft in de algehele duurzame ontwikkeling?
“Er is in de watersector een groot bewustzijn over wat er moet gebeuren op duurzaamheid. Om je heen zie je heel veel ontwikkelingen. Tegelijkertijd lopen we ook tegen grenzen aan. Kijk naar de terugwinning van grondstoffen en de ontwikkelingen rondom de energietransitie - bij die thema’s valt nog een hoop te winnen.”  

Waarom zouden mensen op u moeten stemmen?
“Omdat ik een bevlogen watervrouw ben - ik heb veel kennis en ervaring in deze sector.” 

Stel: u wordt gekozen. Wanneer is uw missie geslaagd?
“Als het waterbewustzijn toeneemt. En als er echt stappen worden gezet in de circulaire landbouw. Dat geldt ook voor het watergebruik bij zowel de industrieën, als bij de burger. Ik zou al heel blij zijn als er nieuwe manieren ontstaan om bewuster met water om te gaan.” 

 

ANDERE WATERSCHAPPERS DIE MINISTER WILLEN WORDEN:
Etteke Wypkema: 'Regelgeving inrichten op circulariteit: daar wil ik me voor inzetten'
André Struker: 'Ik wil als minister minimaal 10 grootschalige aquathermie projecten in 2022'


Logo minister nieuwe economie 180 vk De verkiezing ‘De minister van de nieuwe economie’ is een initiatief van MVO Nederland, een beweging van ondernemers in de nieuwe economie. De ‘minister' krijgt o.a. de mogelijkheid om aan tafel te zitten bij politieke beslissers, mag zijn of haar visie op een landelijk podium laten horen en debatteert mee tijdens NE21: het verkiezingsdebat van MVO Nederland op 25 januari. De 21 beste kandidaten pitchen voor een jury met onder meer Jeroen Smit en Jan Terlouw. Tot en met 31 december kan er gestemd worden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.