secundair logo knw 1

Met de verkiezing ‘de Minister van de nieuwe economie’ wil MVO Nederland een podium bieden aan mensen die staan te springen om met inspirerende ideeën de overgang naar een nieuwe, duurzame economie te versnellen. Meer dan 200 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld voor het ministerschap, waaronder een aantal waterschappers. H2O vraagt hen naar hun motivatie en ideeën. Ditmaal Aaltje Saarloos, lid van het algemeen bestuur bij waterschap De Dommel. “We moeten naar een ander soort wereld.”

door Rens Nijholt 

Wat doet u precies bij waterschap De Dommel? 
“Als bestuurslid ben ik in grote lijnen betrokken in de besluitvorming rondom verschillende thema’s. Zo zijn we nu druk met het nieuwe beheerplan, maar ook met de gevolgen van klimaatverandering: droogte. Waterschap De Dommel is volledig afhankelijk van regenwater, waardoor we de afgelopen 3 jaar heel direct met droogte te maken hebben gehad. De afkoppeling en het vasthouden van regenwater heeft bij ons hoge prioriteit. Daarnaast staat het hergebruik van grondstoffen hoog op de agenda. In Tilburg heeft dat de energiefabriek opgeleverd, waar we stoffen terugwinnen uit het afvalwater.”

Waarom wilt u graag meedoen met deze verkiezing?
“We moeten naar een ander soort wereld, waarin we anders omgaan met grondstoffen. Want op deze manier gaan we het simpelweg niet volhouden. Die gedachte raakt mij. Alleen al met de afvalinzameling moeten we flinke stappen gaan zetten. Maar ook in de landbouw. Ik woon in het buitengebied en zie daar dagelijks de impact van intensieve landbouw. Daar moet meer aandacht voor komen. De enorme belangen van deze onderwerpen; dat heeft mij gedreven om mij verkiesbaar te stellen.”

Wat zijn uw belangrijkste beleidsvoornemens als Minister van de nieuwe economie?
“Duurzaam bodem- en watergebruik. Vanuit mijn achtergrond heb ik daar veel kennis van. Voor deze onderwerpen zou ik me graag hard willen maken.” 

Bent u van mening dat de watersector een voortrekkersrol heeft in de algehele duurzame ontwikkeling?
“Er is in de watersector een groot bewustzijn over wat er moet gebeuren op duurzaamheid. Om je heen zie je heel veel ontwikkelingen. Tegelijkertijd lopen we ook tegen grenzen aan. Kijk naar de terugwinning van grondstoffen en de ontwikkelingen rondom de energietransitie - bij die thema’s valt nog een hoop te winnen.”  

Waarom zouden mensen op u moeten stemmen?
“Omdat ik een bevlogen watervrouw ben - ik heb veel kennis en ervaring in deze sector.” 

Stel: u wordt gekozen. Wanneer is uw missie geslaagd?
“Als het waterbewustzijn toeneemt. En als er echt stappen worden gezet in de circulaire landbouw. Dat geldt ook voor het watergebruik bij zowel de industrieën, als bij de burger. Ik zou al heel blij zijn als er nieuwe manieren ontstaan om bewuster met water om te gaan.” 

 

ANDERE WATERSCHAPPERS DIE MINISTER WILLEN WORDEN:
Etteke Wypkema: 'Regelgeving inrichten op circulariteit: daar wil ik me voor inzetten'
André Struker: 'Ik wil als minister minimaal 10 grootschalige aquathermie projecten in 2022'


Logo minister nieuwe economie 180 vk De verkiezing ‘De minister van de nieuwe economie’ is een initiatief van MVO Nederland, een beweging van ondernemers in de nieuwe economie. De ‘minister' krijgt o.a. de mogelijkheid om aan tafel te zitten bij politieke beslissers, mag zijn of haar visie op een landelijk podium laten horen en debatteert mee tijdens NE21: het verkiezingsdebat van MVO Nederland op 25 januari. De 21 beste kandidaten pitchen voor een jury met onder meer Jeroen Smit en Jan Terlouw. Tot en met 31 december kan er gestemd worden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.