secundair logo knw 1

We moeten de grenzen van het grondwater, het oppervlaktewater en ook het zogeheten groene water respecteren, zei Joyeeta Gupta bij de aftrap van het Integrated Leaders Forum en het Innovation Forum op Aquatech in Amsterdam. Gupta, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, bepleitte nieuwe regels voor het verdelen van water. “Hoe delen we het water op een manier die rechtvaardig is, maar ook in overeenstemming met de grenzen en de normen.”

De hoogleraar onderzoekt de gevolgen van klimaatverandering en vooral hoe de effecten worden verdeeld over de wereld. Ze ging dinsdag bij de aftrap van het het Integrated Leaders Forum en het Innovation Forum op Aquatech in Amsterdam er uitgebreid op in met het rapport ‘Valuing the hydrological cycle as a global common good’ van de Global Commission on the Economics of Water als aanleiding.

De ‘Global Commission on the Economics of Water’ is een door Nederland opgezette denktank met politiek leiders en wetenschappers, onder wie Joyeeta Gupta. “Voor het eerst in de geschiedenis is de hydrologische cyclus uit balans en dat ondermijnt een rechtvaardige en duurzame toekomst voor iedereen”, schreef de commissie in het rapport over de hydrologische disbalans dat oktober vorig jaar verscheen.

Gupta schetste in het Elicium op de Aquatech wat de gevolgen zijn als we de grenzen niet respecteren van ons grond- en oppervlaktewater, maar ook van het zogeheten groene water, dat verdampt uit bodem en vegetatie en een belangrijk onderdeel is van de hydrologische watercyclus en daarmee een cruciale rol speelt in het behoud van biodiversiteit en klimaatregulatie.

Ons grenzeloos gebruik van opper- en grondwater verstoort het watersysteem en heeft grote gevolgen en daarom moeten we drastisch minderen, bleek uit de effecten die Gupta schetste. “De meeste grenzen zijn overschreden. En dit is een grote uitdaging voor ons allemaal, want dit betekent dat onze voedselproductie, onze industrie en onze steden het watergebruik moeten verminderen om binnen de grenzen te blijven.” Maar de grenzen zijn niet het enige probleem, stelde de hoogleraar. “We moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van het water ook in orde is.”

In haar relaas zoomde de wetenschapper in op een rechtvaardige beheer en verdeling van schaars water. In de mondiale commissie is er veel over gediscussieerd, aldus Gupta. Een vraagstuk dat leidt tot een schets van tegenstellingen tussen multilaterale benaderingen en territoriale soevereiniteit die landen claimen bij het veiligstellen van waterbronnen.

De wetenschapper stelde dat we naar een sociaal model moeten, ‘waarin we proberen samen te werken, waar we doelen, principes en regels hebben zoals bijvoorbeeld de SDG's’. “Ik denk niet dat we dit aan de markt kunnen overlaten”, zei de wetenschapper.

Ze riep iedereen op om mee te denken en deel te nemen aan haar Global Constitution-project, dat zich richt op een klimaatrechtvaardige, mondiale grondwet. “Schrijf een kort essay over wat jij belangrijk vindt en wat het bedrijfsleven of de technologie kan doen”, zei ze tegen deelnemers aan het Integrated Leaders Forum en het Innovation Forum.


LEES OOK
H2O Actueel: Global Commission on the Economics of Water: watercrisis alleen te vermijden door internationale samenwerking

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings