Als de nood aan de man is, kan Waterschap Drents Overijsselse Delta voortaan onmiddellijk een beroep doen op het burgerhulpnetwerk Ready2Help van het Rode Kruis. Beide partijen zijn een structurele samenwerking aangegaan.
Als eerste waterschap, laat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) weten. In het landelijke netwerk Ready2Help zitten 87.000 mensen die bij kunnen springen tijdens een dreigende of daadwerkelijke noodsituatie. Zij kunnen bijvoorbeeld bij hoogwater zandzakken leggen of bij aanhoudende droogte bewoners informeren, onder andere over een beregeningsverbod.
Volgens dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman heeft de gisteren ondertekende samenwerkingsovereenkomst een duidelijke meerwaarde. “Wij werken zelf ook met vrijwilligers maar hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer het echt alle hens aan dek is, extra handen altijd welkom zijn. Het voordeel van de samenwerking met het Rode Kruis is dat we letterlijk met één belletje een beroep kunnen doen op een grote groep extra hulp van een betrouwbare partij.”
In de voorbije jaren deden burgerhulpverleners van het Rode Kruis al enkele keren mee aan calamiteitenoefeningen van het waterschap. Ook hielpen zij tijdens het hoogwater van 2018 met het leggen van zandzakken op een dijk bij Kampen.
Het was toen allemaal erg spannend, zegt dijkwachtcoördinator Freddie Schutte van WDODelta in dagblad De Stentor. “Maar achteraf is het mooi dat het is gebeurd. We konden zo in een werkelijke crisissituatie zien welk effect het heeft. Toen hebben we meteen gezegd: hier moeten we een officiële samenwerking van maken. Nu is het zover dat dit gebeurt.”
MEER INFORMATIE
WDODelta over de hulp van Rode Kruis
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.