Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) kiest voor de renovatie van gemalen en stuwen ter waarde van 40 miljoen euro opnieuw voor de zogeheten bouwteamaanpak. Het waterschap tekende daartoe deze week een overeenkomst met de aannemers Dubbink, Van Heteren Weg- en Waterbouw en Pannekoek, die elk een derde van de uitvoering van de klus voor hun rekening nemen.
Volgens de bouwteamaanpak worden ontwerp en uitvoering in nauwe samenwerking tussen aannemer en waterschap gerealiseerd. Het idee daarbij is dat de kennis van betrokken partijen optimaal wordt benut.
De aannemers zijn geselecteerd na een intensief aanbestedingstraject, schrijft het waterschap in een persbericht. Hans Pereboom, lid dagelijks bestuur, ondertekende namens het waterschap de deal met de drie bedrijven.
Hij zegt: “Omdat wij voor een langere tijd samenwerken en van elkaar leren, leidt de gekozen werkwijze tot een hogere productie met meer kwaliteit en voorspelbaarheid. Maar ook ontstaat er meer eenheid en standaardisatie. Bovendien zetten we ons in voor duurzame innovaties en besparen we kosten.”
Het nu afgeduwde renovatieprogramma duurt vier jaar. In totaal beheert WDODelta 370 gemalen en 1.980 stuwen.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water