secundair logo knw 1

De IJsseldijk wordt in het project over een lengte van 30 kilometer versterkt I foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta is van plan om Boskalis Nederland BV de opdracht te geven voor de voorbereiding en uitvoering van de dijkversterking tussen Zwolle en Olst. Hier wordt de dijk langs de IJssel over een lengte van dertig kilometer aangepakt.

Aannemer Boskalis is als winnaar uit de bus gekomen bij de Europese aanbesteding die Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) had uitgeschreven. De gunning is voorlopig, laat het waterschap weten. Andere marktpartijen die met de aanbesteding meededen, kunnen nog bezwaar aantekenen. Als er geen bezwaarschriften worden ingediend, maakt WDODelta de gunning begin juli definitief.

De IJsseldijk tussen Zwolle en Olst wordt versterkt in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het waterschapsbestuur gaf eerder groen licht voor het zogeheten voorkeursalternatief, dat voor een groot deel bestaat uit binnendijkse dijkversterking en een ‘verticale’ oplossing (bijvoorbeeld het aanbrengen van een damwand). Dit moet de stad Zwolle en de West-Overijsselse landstreek Salland een nog betere bescherming bieden tegen water uit de IJssel en bij een noordwesterstorm tegen het IJsselmeer.

De bedoeling is dat Boskalis eerst samen met WDODelta de werkzaamheden voorbereidt en die vervolgens uitvoert. De planfase wordt in 2022 afgerond, waarna naar verwachting in 2023 de uitvoering van start gaat. Het streven is dat de dijk in 2026 weer voldoet aan de geldende eisen voor waterveiligheid.

Dagelijks bestuurder Breun Breunissen ivan WDODelta is blij met Boskalis als partner. “Het waterschap zocht naar een marktpartij, die oog heeft voor kwaliteit en een verantwoord kostenniveau. We hebben gekozen voor een marktpartij die veel bijdraagt aan het bereiken van onze projectdoelstellingen en tijdens het project ons motto ‘in verbinding met de omgeving’ in de genen meedraagt.”

Volgens Breunissen worden – in tegenstelling tot wat gebruikelijk is – de kennis en kracht van waterschap en markt al vroeg in het project gebundeld. “De bedoeling is dat we zowel de technische als financiële risico’s die zo’n project met zich meebrengt, zo beter kunnen beheersen.”

 

Update 8 juli
Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft bekendgemaakt dat het project dijkversterking Zwolle-Olst definitief is gegund aan Boskalis Nederland. Zie hier het bericht.

 

MEER INFORMATIE
Projectpagina van WDODelta
H2O-bericht over het voorkeursalternatief
H2O-bericht over test bekleding IJsseldijk

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.