secundair logo knw 1

Op de Vechtdijken wordt de grasmat door verschraling minder sterk I foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta houdt drie jaar lang een proef met het bemesten van de zandige Vechtdijken. Hier gaat door verschraling de sterkte van de grasmat erop achteruit. Het waterschap wil nagaan of het huidige beleid om niet te bemesten moet worden aangepast voor deze dijken.

De proef wordt uitgevoerd op de zuidelijke en noordelijke dijk langs de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle. Er worden acht vlakken van ieder zestig meter lang gemaakt. De vakken worden bewerkt met verschillende meststoffen en voor een deel niet bemest. Over drie jaar gaat het bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zich buigen over de resultaten.

Verschralen en niet bemesten
Sinds de dijkversterkingen van het begin van de eeuw is ‘verschralen en niet bemesten’ het uitgangspunt bij het beheer en onderhoud van de Vechtdijken. Zij worden twee keer per jaar gemaaid, waarna het maaisel wordt afgevoerd. Deze aanpak zorgt bij de zandige dijken echter voor problemen. De huidige grasmat is verschraald en heeft open plekken, waardoor de sterkte afneemt. Dit houdt een risico in voor de waterveiligheid.

Dagelijks bestuurslid Breun Breunissen licht toe hoe dat komt. “Ons beleid is dat het bemesten van dijken niet is toegestaan. Op dijken van klei levert dit een sterke bloem- en kruidenrijke grasbedekking op met een sterk wortelstelsel. Maar op de zanddijken langs de Vecht is er een kantelpunt bereikt, waardoor de begroeiing zich onvoldoende verder kan ontwikkelen. Met de resultaten van deze proef kunnen wij beoordelen of het huidige beleid voor het beheer en onderhoud van de Vechtdijken kan worden verbeterd.”

Kwaliteit van grasmat verbeteren
Het waterschap bekijkt bij de proef jaarlijks hoe het staat met de ontwikkeling van de vegetatie, soortenrijkdom en beworteling in de vakken. Daarbij worden monsters van de bodem genomen. Breunissen: “Zo zoeken we naar wat nodig is voor een optimale grasmat, zodat we de kwaliteit van de grasmat op de dijk kunnen verbeteren.”
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.