0
0
0
s2sdefault

Als eerste waterschap in Nederland gebruikt Waterschap Drents Overijsselse Delta satellietbeelden om het schoonmaken van sloten te controleren. Deze digi-schouw levert volgens het waterschap tijdwinst en kostenbesparing op.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert elk jaar in november of achtduizend sloten wel of niet goed zijn schoongemaakt door eigenaren en pachters, zoals agrariërs en gemeenten. Dat was een arbeidsintensieve klus waarvoor ongeveer zestig medewerkers moesten worden ingezet. Door satellietbeelden te gebruiken is dit niet meer nodig. Een beperkt aantal medewerkers gaat alleen nog het veld in om sloten te beoordelen die door de computer zijn afgekeurd.

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met dienstverlener CGI. Een satelliet maakt tot en met half november kwalitatief goede foto’s van het hele werkgebied van WDODelta. Deze beelden worden door een computerprogramma geanalyseerd. Sloten waarin te veel begroeiing in het water staat, worden beoordeeld als ‘niet schoon’. De eigenaren en onderhoudsplichtigen van deze sloten krijgen een brief van het waterschap met het verzoek om alsnog hun sloot te onderhouden.

De digi-schouw is in 2018 eerst uitgetest. “De resultaten uit de vorig jaar gehouden proef in een klein gebied zijn positief”, zegt bestuurslid Herman Odink van WDODelta. “Het systeem functioneert goed. Daarom gebruiken we het vanaf nu voor ons hele werkgebied. Spannend, maar ook ontzettend leuk. Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee doen.”

 

MEER INFORMATIE
WDODelta over start digi-schouw
Resultaten van eerdere proef
Navolging door andere waterschappen
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.