secundair logo knw 1

Onderhoud van een sloot I foto: WDODelta

Als eerste waterschap in Nederland gebruikt Waterschap Drents Overijsselse Delta satellietbeelden om het schoonmaken van sloten te controleren. Deze digi-schouw levert volgens het waterschap tijdwinst en kostenbesparing op.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert elk jaar in november of achtduizend sloten wel of niet goed zijn schoongemaakt door eigenaren en pachters, zoals agrariërs en gemeenten. Dat was een arbeidsintensieve klus waarvoor ongeveer zestig medewerkers moesten worden ingezet. Door satellietbeelden te gebruiken is dit niet meer nodig. Een beperkt aantal medewerkers gaat alleen nog het veld in om sloten te beoordelen die door de computer zijn afgekeurd.

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met dienstverlener CGI. Een satelliet maakt tot en met half november kwalitatief goede foto’s van het hele werkgebied van WDODelta. Deze beelden worden door een computerprogramma geanalyseerd. Sloten waarin te veel begroeiing in het water staat, worden beoordeeld als ‘niet schoon’. De eigenaren en onderhoudsplichtigen van deze sloten krijgen een brief van het waterschap met het verzoek om alsnog hun sloot te onderhouden.

De digi-schouw is in 2018 eerst uitgetest. “De resultaten uit de vorig jaar gehouden proef in een klein gebied zijn positief”, zegt bestuurslid Herman Odink van WDODelta. “Het systeem functioneert goed. Daarom gebruiken we het vanaf nu voor ons hele werkgebied. Spannend, maar ook ontzettend leuk. Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee doen.”

 

MEER INFORMATIE
WDODelta over start digi-schouw
Resultaten van eerdere proef
Navolging door andere waterschappen
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.