secundair logo knw 1

Onderhoud van een sloot I foto: WDODelta

Als eerste waterschap in Nederland gebruikt Waterschap Drents Overijsselse Delta satellietbeelden om het schoonmaken van sloten te controleren. Deze digi-schouw levert volgens het waterschap tijdwinst en kostenbesparing op.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert elk jaar in november of achtduizend sloten wel of niet goed zijn schoongemaakt door eigenaren en pachters, zoals agrariërs en gemeenten. Dat was een arbeidsintensieve klus waarvoor ongeveer zestig medewerkers moesten worden ingezet. Door satellietbeelden te gebruiken is dit niet meer nodig. Een beperkt aantal medewerkers gaat alleen nog het veld in om sloten te beoordelen die door de computer zijn afgekeurd.

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met dienstverlener CGI. Een satelliet maakt tot en met half november kwalitatief goede foto’s van het hele werkgebied van WDODelta. Deze beelden worden door een computerprogramma geanalyseerd. Sloten waarin te veel begroeiing in het water staat, worden beoordeeld als ‘niet schoon’. De eigenaren en onderhoudsplichtigen van deze sloten krijgen een brief van het waterschap met het verzoek om alsnog hun sloot te onderhouden.

De digi-schouw is in 2018 eerst uitgetest. “De resultaten uit de vorig jaar gehouden proef in een klein gebied zijn positief”, zegt bestuurslid Herman Odink van WDODelta. “Het systeem functioneert goed. Daarom gebruiken we het vanaf nu voor ons hele werkgebied. Spannend, maar ook ontzettend leuk. Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee doen.”

 

MEER INFORMATIE
WDODelta over start digi-schouw
Resultaten van eerdere proef
Navolging door andere waterschappen
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.