0
0
0
s2smodern

Als eerste waterschap in Nederland gebruikt Waterschap Drents Overijsselse Delta satellietbeelden om het schoonmaken van sloten te controleren. Deze digi-schouw levert volgens het waterschap tijdwinst en kostenbesparing op.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert elk jaar in november of achtduizend sloten wel of niet goed zijn schoongemaakt door eigenaren en pachters, zoals agrariërs en gemeenten. Dat was een arbeidsintensieve klus waarvoor ongeveer zestig medewerkers moesten worden ingezet. Door satellietbeelden te gebruiken is dit niet meer nodig. Een beperkt aantal medewerkers gaat alleen nog het veld in om sloten te beoordelen die door de computer zijn afgekeurd.

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met dienstverlener CGI. Een satelliet maakt tot en met half november kwalitatief goede foto’s van het hele werkgebied van WDODelta. Deze beelden worden door een computerprogramma geanalyseerd. Sloten waarin te veel begroeiing in het water staat, worden beoordeeld als ‘niet schoon’. De eigenaren en onderhoudsplichtigen van deze sloten krijgen een brief van het waterschap met het verzoek om alsnog hun sloot te onderhouden.

De digi-schouw is in 2018 eerst uitgetest. “De resultaten uit de vorig jaar gehouden proef in een klein gebied zijn positief”, zegt bestuurslid Herman Odink van WDODelta. “Het systeem functioneert goed. Daarom gebruiken we het vanaf nu voor ons hele werkgebied. Spannend, maar ook ontzettend leuk. Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee doen.”

 

MEER INFORMATIE
WDODelta over start digi-schouw
Resultaten van eerdere proef
Navolging door andere waterschappen
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.