Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft de herbouw van de slibverwerkingsinstallatie op de rioolwaterzuivering in Echten opgeschort. Reden is de grote onzekerheid over de nieuwe beleidsregels voor stikstofdepositie.
Het waterschap wilde beginnen aan het herstel van de slibgisting in Echten, zodat deze in 2020 weer in bedrijf zou kunnen worden genomen. Herstel was nodig omdat de installatie eind januari van dit jaar uit bedrijf is genomen. Het systeem voldeed niet meer aan de eisen die gelden voor betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoud en veiligheid.
In april besloot het waterschapsbestuur de installatie voor de slibverwerking 'nieuw leven in te blazen'. Het project kreeg de naam ‘Echten Robuust’ en zou gefaseerd worden uitgevoerd.
Het plan is om de slibverwerking in Echten op hetzelfde kwaliteitsniveau te krijgen als in Zwolle en Deventer. Met het vergisten van het zuiveringsslib wil het waterschap kosten besparen en de afvalwaterzuivering verduurzamen.
Maar door de grote onzekerheid rondom nieuwe beleidsregels voor stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden, kan de bouwfase nu niet van start gaan, schrijft het waterschap. “Het algemeen bestuur van het waterschap is hierover geïnformeerd. Momenteel worden alternatieven in relatie tot stikstofdepositie onderzocht.”
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.