secundair logo knw 1

Rwzi Echten. | Foto WDOD

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft de herbouw van de slibverwerkingsinstallatie op de rioolwaterzuivering in Echten opgeschort. Reden is de grote onzekerheid over de nieuwe beleidsregels voor stikstofdepositie.

Het waterschap wilde beginnen aan het herstel van de slibgisting in Echten, zodat deze in 2020 weer in bedrijf zou kunnen worden genomen. Herstel was nodig omdat de installatie eind januari van dit jaar uit bedrijf is genomen. Het systeem voldeed niet meer aan de eisen die gelden voor betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoud en veiligheid.

In april besloot het waterschapsbestuur de installatie voor de slibverwerking 'nieuw leven in te blazen'. Het project kreeg de naam ‘Echten Robuust’ en zou gefaseerd worden uitgevoerd.

Het plan is om de slibverwerking in Echten op hetzelfde kwaliteitsniveau te krijgen als in Zwolle en Deventer. Met het vergisten van het zuiveringsslib wil het waterschap kosten besparen en de afvalwaterzuivering verduurzamen.

Maar door de grote onzekerheid rondom nieuwe beleidsregels voor stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden, kan de bouwfase nu niet van start gaan, schrijft het waterschap. “Het algemeen bestuur van het waterschap is hierover geïnformeerd. Momenteel worden alternatieven in relatie tot stikstofdepositie onderzocht.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.