secundair logo knw 1

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat op de rioolwaterzuivering Dalfsen een onderzoek doen naar het terugwinnen van cellulose. Het betreft een fullscale pilot. Het waterschap investeert ruim 1,2 miljoen euro. 

Cellulose bestaat uit vezels afkomstig uit onder andere wc-papier en wordt teruggewonnen uit het slib van de rwzi. In Dalfsen richt WDOD zich gedurende 18 maanden op het produceren van hoogkwalitatief cellulose dat geschikt is voor de afzetmarkt. Daarnaast wordt onderzocht of de winning van cellulose bijdraagt aan de verbetering van het zuiveringsrendement van de rwzi.

De installatie bestaat uit een tweetrapszeving (zeefbocht gevolgd door een trommelzeef) die geldt als een ‘proven technology’ met een hoge bedrijfszekerheid. De aandacht gaat dus niet uit naar de werking van de technieken, maar naar het winnen van ‘hoogkwalitatief zeefgoed dat ingezet kan worden als celluloseproduct’.

Inzet is om nieuwe afzetkanalen te vinden voor deze 'hoogkwalitatieve cellulose'. In samenwerking met potentiële afnemers zal de kwaliteit van de teruggewonnen cellulose worden geanalyseerd. Op die manier wil het waterschap gezamenlijk toewerken naar cellulose van geschikte kwaliteit voor diverse afzetmarkten.

“We hopen met dit onderzoek bij te dragen aan de ontwikkeling van een effectieve techniek om cellulose uit rioolslib te halen en in te kunnen zetten als circulaire grondstof”, zegt dagelijks bestuurslid Marion Wichard. 

Motivering
In de vergadering van april dit jaar stemde het algemeen bestuur van WDOD in met het project. In de motivering van het besluit wordt onder meer gesteld dat de proef bijdraagt aan de ontwikkeling en opwaardering van cellulose als circulaire grondstof, passend binnen het beleid van het waterschap om afvalwater als bron te beschouwen van waardevolle grondstoffen. Het doel hierbij is op de lange termijn kosteneffectieve terugwinning van cellulose uit actief slib te realiseren.

Ook wil het waterschap in de pilot onderzoeken of terugwinning van cellulose er toe leidt dat er Actiever Actief Slib (AAS) ontstaat, waardoor de rwzi een hogere belasting kan verwerken. Voorts wordt onderzocht of cellulosevezels kunnen worden gebruikt om het ontwateringsproces van slib efficiënter te maken.

De financiering van het proefproject komt voor rekening van het waterschap. De kosten voor de installatie zijn geraamd op 680.000 euro en voor de operationele kosten van de pilot rekent WDOD met een bedrag van 580.000 euro.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...