Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat op de rioolwaterzuivering Dalfsen een onderzoek doen naar het terugwinnen van cellulose. Het betreft een fullscale pilot. Het waterschap investeert ruim 1,2 miljoen euro. 

Cellulose bestaat uit vezels afkomstig uit onder andere wc-papier en wordt teruggewonnen uit het slib van de rwzi. In Dalfsen richt WDOD zich gedurende 18 maanden op het produceren van hoogkwalitatief cellulose dat geschikt is voor de afzetmarkt. Daarnaast wordt onderzocht of de winning van cellulose bijdraagt aan de verbetering van het zuiveringsrendement van de rwzi.

De installatie bestaat uit een tweetrapszeving (zeefbocht gevolgd door een trommelzeef) die geldt als een ‘proven technology’ met een hoge bedrijfszekerheid. De aandacht gaat dus niet uit naar de werking van de technieken, maar naar het winnen van ‘hoogkwalitatief zeefgoed dat ingezet kan worden als celluloseproduct’.

Inzet is om nieuwe afzetkanalen te vinden voor deze 'hoogkwalitatieve cellulose'. In samenwerking met potentiële afnemers zal de kwaliteit van de teruggewonnen cellulose worden geanalyseerd. Op die manier wil het waterschap gezamenlijk toewerken naar cellulose van geschikte kwaliteit voor diverse afzetmarkten.

“We hopen met dit onderzoek bij te dragen aan de ontwikkeling van een effectieve techniek om cellulose uit rioolslib te halen en in te kunnen zetten als circulaire grondstof”, zegt dagelijks bestuurslid Marion Wichard. 

Motivering
In de vergadering van april dit jaar stemde het algemeen bestuur van WDOD in met het project. In de motivering van het besluit wordt onder meer gesteld dat de proef bijdraagt aan de ontwikkeling en opwaardering van cellulose als circulaire grondstof, passend binnen het beleid van het waterschap om afvalwater als bron te beschouwen van waardevolle grondstoffen. Het doel hierbij is op de lange termijn kosteneffectieve terugwinning van cellulose uit actief slib te realiseren.

Ook wil het waterschap in de pilot onderzoeken of terugwinning van cellulose er toe leidt dat er Actiever Actief Slib (AAS) ontstaat, waardoor de rwzi een hogere belasting kan verwerken. Voorts wordt onderzocht of cellulosevezels kunnen worden gebruikt om het ontwateringsproces van slib efficiënter te maken.

De financiering van het proefproject komt voor rekening van het waterschap. De kosten voor de installatie zijn geraamd op 680.000 euro en voor de operationele kosten van de pilot rekent WDOD met een bedrag van 580.000 euro.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Jan Visscher (AB-lid · 2 years ago
    Er is geen beslissing genomen in de april vergadering van het Algemeen Bestuur. Toen is het voorstel teruggenomen door het Dagelijks Bestuur. In de volgende vergadering, die geweest is op 18 mei jl., is het voorstel aangenomen met 19 stemmen voor en 10 tegen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.