secundair logo knw 1

Gemaal De Broekhuizen

De grondwaterstanden op de hoge gronden in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) zijn nog lager dan vorig jaar. Als gevolg van twee droge zomers achter elkaar staan in deze gebieden de landbouw en natuur onder druk, stelt het waterschap.

De neerslag van de afgelopen weken heeft nauwelijks positief effect gehad op de grondwaterstanden in de droge bieden. Dat zijn het Drents Plateau, de stuwwallen rond Steenwijk en Havelte, de Sallandse Heuvelrug en het gebied rond Ommen.

Het grondwater op de hoge gronden is sterk afhankelijk van neerslag, omdat het waterschap daar geen water kan aanvoeren.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort is in de afgelopen periode weer verder toegenomen, schrijft WDOD, dat vaststelt dat in de lage delen van zijn werkgebied de grondwaterstanden normale waarden hebben. De aanvoer van water vanuit het IJsselmeer en de IJssel blijft voldoende.

Daar waar mogelijk houdt het waterschap de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen zoveel mogelijk op maximaal peil. Dit met het doel om zoveel mogelijk water vast te houden en de grondwaterstanden positief te beïnvloeden voor landbouw en natuur.

Momenteel draait het waterschap tussen de 40 en 70 procent van de capaciteit voor het aanvoeren van water. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).