0
0
0
s2smodern

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft met de satellietschouw circa 40.000 euro bespaard. Het waterschap voerde voor het eerst in het hele werkgebied de controle van sloten uit aan de hand van satellietbeelden en is ‘dik tevreden’ met het resultaat. Er is met de 'digischouw' een tijdwinst van 150 mandagen (werkdagen) geboekt.

Door de ‘digischouw’ hoefden medewerkers niet meer alle 8.000 sloten met een totale lengte van 2.500 kilometer na te lopen om te kijken of ze goed zijn schoongemaakt. In het verleden gingen daarvoor zo’n 60 medewerkers op pad, die een week lang in het veld met een iPad sloten controleerden.

Deze keer kon de klus worden geklaard door een paar mensen. Ze hoefden alleen de locaties te bezoeken die op basis van de satellietbeelden als ‘niet schoon’ waren aangemerkt door het computerprogramma. Dat betrof 6 procent van de 8.000 sloten. Dat percentage stemt het waterschap ook tevreden.

Best spannend
WDODelta is het eerste waterschap in Nederland dat deze nieuwe werkwijze hanteert. Op basis van een eerste proef werd besloten om de werkwijze op te schalen naar het hele gebied. Dat was best spannend, aldus bestuurder Herman Odink. “Met de resultaten zijn we dik tevreden, het systeem functioneerde goed.”

Komend jaar wordt het systeem van de digi-schouw verder geoptimaliseerd, laat woordvoerder Herald van Gerner van WDOD weten.

Hij legt uit: “Voor deze eerste keer hebben wij ontzettend veel foto’s in het systeem moeten pluggen van schone en niet schone sloten. De speciale software herkent vervolgens dit verschil en vergelijkt dat met de satellietbeelden. Omdat nu ook al die beelden in het systeem worden gezet, is er meer data en zal het systeem steeds beter herkennen wat een schone sloot is en wat niet.”

Verder wordt gekeken naar verbeterpunten in de ‘schouw-app’ waarmee de medewerkers werken, aldus Van Gerner. “Denk aan gebruikersgemak en inrichting van de app.”

 

LEES OOK
WDODelta vertrouwt voortaan op ‘digi-schouw’ sloten
Waterschappen gaan WDOD volgen in ‘digi-schouw’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.