0
0
0
s2sdefault

Drie jaar na de start van de bouw is in de hoofdstad Niamey van Niger de waterzuiveringsinstallatie ‘Goudel 4’ in gebruik genomen. De installatie en de uitbreiding van het waterdistributienetwerk geeft 400.000 inwoners toegang tot schoon drinkwater. Het project is gerealiseerd met Europese steun, met Nederland als een van de financiers.

In het West-Afrikaanse land Niger komen als gevolg van de klimaatverandering periodes van droogte komen steeds vaker voor en dat maakt de bevolking kwetsbaar; veel mensen zijn afhankelijk van de landbouw voor voedsel en inkomen. Hoofdstad Niamey telt meer dan 1 miljoen inwoners en is een van de snelst groeiende steden ter wereld. Het is ook een warme stad, de gemiddelde temperatuur is er zelden lager dan 32 graden Celsius.   

Met de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie wordt in Niamey ingespeeld op de toenemende vraag naar water. De rivier de Niger die door de stad stroomt, dient als bron voor de waterzuivering.

De zuiveringsfabriek is gebouwd door de Belgische onderneming Denys. Het project voorziet ook in de verdichting van het drinkwaterdistributienetwerk in Niamey. In de stad is 27 km leiding aangelegd voor wateraanvoer en nog eens 250 km voor distributie. Ook is gewerkt aan de uitbreiding van de opslagcapaciteiten in vier wijken van de stad, door de bouw van drie nieuwe waterreservoirs met elk een capaciteit van 2.000 kubieke meter. Ook werden er 170 openbare watertappunten geplaatst.

Met het drinkwaterproject zijn meer dan 15.700 extra huishoudens aangesloten op het waterleidingennetwerk. In totaal hebben nu 200.000 inwoners voor het eerst toegang tot schoon drinkwater en is de watertoegangvoor nog eens 200.000 mensen in de hoofdstad verzekerd. Veel van deze mensen waren afhankelijk van onbehandeld water.

Europa verleende technische en financiële steun. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (35,5 procent) droeg samen met de European Investment Bank (34,5 procent) en de French Development Agency (30 procent) in totaal 60,4 miljoen euro bij aan de financiering van het project, dat inclusief de uitbreiding van het distributienetwerk een totale investering vergde van 220 miljoen euro.

‘Een betere toegang tot schoon drinkwater is hard nodig om de komende jaren tegemoet te komen aan de vraag naar water, want de bevolking groeit snel’, zei Amadou Mamadou Sekou, algemeen directeur van de Société de Patrimoine des Eaux du Niger (SPEN), opdrachtgever van het project.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.