0
0
0
s2sdefault

Kennisinstituut Deltares werkt in Ecuador samen met de gemeente Guayaquil, de TU Guayaquil (ESPOL) en de Nederlandse partners Urbanisten en Rebel aan een project om delen van de stad klimaatbestendiger te maken. “Verbetervoorstellen voor de ruimtelijke ordening en kwantificering effecten opende de ogen van de Ecuadorianen”, zegt Otto de Keizer, hydroloog bij Deltares. 

door Rens Nijholt

Lgo Quayaquil Guayaquil, de grootste stad in Ecuador met 2,3 miljoen inwoners, is een typische deltastad: het is laaggelegen in het estuarium van de Guayas rivier. Hierdoor ondervindt het hinder van de zeespiegelstijging. Ook komt hevige neerslag steeds frequenter voor. Deze combinatie maakt de stad erg gevoelig voor overstromingen. Niet voor niets bestempelde het magazine Nature Climate Change Guayaquil als één van de drie kwetsbaarste kuststeden ter wereld.

In het stadsdeel Febres Cordero, waar zo’n 400.000 Ecuadorianen wonen, zijn de problemen het grootst. “90 procent van de openbare ruimte is verhard en de afvoer is er minder goed geregeld”, vertelt Keizer. “Soms stroomt het water de huizen binnen. Schade aan vastgoed is allang geen uitzondering meer. Het niveau tussen de straten en stoep is al bewust hoger, maar niet afdoende. Allereerst hebben we de situatie gekwantificeerd. Wat gebeurt er nou precies? En hoe kan je in de openbare ruimte meer ruimte creëren voor water?”

Kennisoverdracht
Daarbij toonde de universiteit ESPOL, waar Deltares in het verleden al meerdere projecten mee draaide, zich als een volwaardige kennispartner. Onderzoekers en studenten met verschillende expertises droegen hun steentje bij aan de integrale aanpak van het project. Van een socioloog, die het participatieproces begeleidde met de stakeholders, tot hydrologen die aan de modellen sleutelden. De kennisoverdracht bij een intensieve samenwerking is veel effectiever dan wanneer er enkel een paar trainingen gegeven worden, vertelt Keizer.

“Hun aandeel was groot. Zij voerden bijvoorbeeld ook al het veldwerk uit. Wij deelden onze kennis over modellen, maar bijvoorbeeld ook over de CRIDA-aanpak.” De CRIDA-methode (Climate Risk Informed Decision Analysis) - vergelijkbaar met adaptief deltamanagement - is ontwikkeld met bijdragen van met name Deltares en het US Army Corps of Engineers. Het biedt richtlijnen voor het beoordelen van kwetsbaarheden in waterveiligheid als gevolg van klimaatvariabiliteit en -verandering, en richtlijnen voor de ontwikkeling van adaptatiepaden voor een robuust waterbeheer.

“Dit project was de eerste internationale demonstratie van die aanpak. We hebben al de stappen doorlopen en zijn tot een plan zijn gekomen. Dat heeft de gemeente houvast gegeven.” Volgens Keizer is het uniek dat de gemeente het project mee heeft gefinancierd met eigen publieke middelen. “In een land als Ecuador is dat bijzonder. De gemeente draagt 40 procent bij aan het project. Dat zegt iets over de welwillendheid en de noodzaak voor een oplossing.”

Guayaquil Wijk Febres Cordero 900 Het stadsdeel Febres Cordero. 90 procent van de openbare ruimte is verhard.

Meer groen
Doordat er weinig groenvoorzieningen zijn, lag het voor de hand om oplossingen te zoeken in de ruimtelijke inrichting, vertelt Keizer. “Maar er wordt regelmatig heel makkelijk geroepen dat er meer groen moet komen. Vaak zijn dat onrealistische ideeën. Daarom is, naast de ruimtelijke ontwerpers van de Urbanisten, Rebel aangehaakt. Zij zijn experts op financieel en economisch vlak. Want je kunt wel een plan maken, maar het moet ook vooral haalbaar en implementeerbaar zijn.”


Het resulteerde in drie ruimtelijke voorkeursstrategieën. In strategie één moet in de wijk op bepaalde plekken een dijk gerealiseerd worden. Tegelijkertijd veranderen de oevers in een natuurlijke en aantrekkelijke leefplek, zoals speelvoorzieningen en wandelpaden. Strategie twee omvat een brede, lange laan dwars door de wijk, waarbij er meer plek is voor groen en een betere infiltratie. In de derde strategie zullen meerdere woonblokken samengevoegd worden tot één groot blok en de tussenliggende straten autoluw en groener zijn.

Covid-19
Covid-19 heeft in Ecuador en met name in Guayaquil voor veel problemen gezorgd. Hierdoor is de uitvoering, die dit jaar gepland stond, uitgesteld. Dit betekent echter niet dat het plan in de prullenbak belandt. “De gemeente ziet het als een referentieproject - ze willen zo snel mogelijk aan de slag. Ook in andere gebieden. Dat is hard nodig, want de stijgende zeespiegel en de intensieve neerslag gaan nog een behoorlijk effect hebben op de stad.”

De publicatie in Nature Climate Change heeft eraan bijgedragen dat het stadsbestuur minder op de korte termijn denkt. “Aan het artikel wordt veel gerefereerd. Veel Latijns-Amerikaanse steden hebben de neiging om in cycli van vier jaar te denken; het termijn van de burgemeester. In Guayaquil verandert dat bewustzijn langzaam. Er zijn nog veel stappen te zetten, zoals het creëren van meer lokale capaciteit, maar dit plan is een belangrijke eerste stap naar een klimaatbestendig Guayaquil.”

 

MEER ARTIKELEN WATERWERK WERELDWIJD
Project Bayawan: veilig kraanwater voor 13.500 mensen
Project Maji: ‘We schrijven een goed voorstel, hebben €300.000 nodig, maar dan staan er ook 34 werkende installaties’
‘Nederland is wereldwijd gidsland op gebied van drinkwater’
Mobiele unit BlueElephant zuivert afvalwater in Palestijnse Gebieden
'Afvalwater dat in sloppenwijken tussen de huisjes doorloopt is mensonterend'
Weersextremen worden extremer: alle zeilen moeten worden bijgezet

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.