Na ruim honderd dagen oorlog zijn de verwoestingen in de Oekraïne immens. Ook de waterinfrastructuur is in het oorlogsgebied op veel plaatsen beschadigd of vernietigd. In door Russen bezette gebieden is veel tekort aan drinkwater.

Burgemeester Vadym Boichenko van de langdurig belegerde en door Russen ingenomen stad Marioepol zei op de nationale televisie dat de inwoners van de zwaar getroffen stad sinds april geen toegang meer hebben tot de normale drinkwatervoorziening. Het watertekort wordt steeds groter.

De inwoners moeten zich inschrijven om water te krijgen. De voorraden zijn zo klein dat er water wordt verstrekt dat genoeg is voor hooguit twee dagen. Burgers kunnen door Russiche troepen aangevoerd water krijgen in ruil voor het werken aan het opheffen van blokkades.

De belangrijkste reden voor het watertekort is de daling van het waterpeil in natuurlijke waterbronnen. De prognoses wijzen op een verdere daling van de watervoorziening. Het drinkwater is bovendien van mindere kwaliteit en moet worden gekookt voor gebruik.

Petro Andrushenko van de gemeente laat weten dat er gevreesd wordt voor de uitbraak van ziekten in de stad als gevolg van onhygiënische omstandigheden.

Geen leidingwater meer
Ook in andere steden is er tekort aan water. Het Franse persagentschap AFP doet verslag van de situatie in Mykolaiv, een havenstad in het zuiden van Oekraïne. De watervoorziening is slecht. Sinds de gevechten aan het zuidelijke front is in april een pijpleiding vernietigd, waardoor er in veel gebieden geen leidingwater meer is, aldus AFP.

Bewoners zijn continu op zoek naar watertrucks of moeten gebotteld water kopen, een grote uitgave. "Ik heb een gezin van vier. Kunt u zich voorstellen hoeveel water we nodig hebben om te wassen, om eten te koken, om thee te zetten?" vraagt Valeriy Baryshev, een 27-jarige bakker, terwijl hij kannen drinkwater achterop zijn fiets vastbindt. "Ik moet zo'n 120 liter per dag halen," zegt hij, en dat is inclusief wat hij nodig heeft voor zijn bakkerij, schrijft het persbureau.

Anna Bondar, een 79-jarige vrouw met thuis een bedlegerige man, is dagelijks twee tot drie uur bezig om water te halen. "Ik ben erg moe," zegt ze tegen AFP.

Tijdrovend proces
Militaire functionarissen zeggen dat het nog minstens een maand of misschien wel langer kan duren voordat de stad weer normaal toegang heeft tot drinkwater. "Het is een tijdrovend proces omdat veel technische problemen moeten worden opgelost; het boren van putten, het organiseren van het werk en het zuiveren van het water."

De drinkwatervoorziening is al lange tijd slecht in steden, wijken en andere delen van het land. In april meldde de Verenigde Naties dat 6 miljoen Oekraïners beperkte toegang hebben tot drinkwater. Na 100 dagen oorlog meldt Unicef dat het meer dan 2,1 miljoen mensen toegang heeft gegeven tot veilig water.

 

LEES OOK 
Ook de waterinfrastructuur in Oekraïne gaat kapot door het oorlogsgeweld

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!