0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De watersnoodramp uit 1953 wordt morgenochtend officieel herdacht bij het nationaal monument in de Zeeuwse plaats Ouwerkerk. Deze plechtigheid wordt live uitgezonden op tv. Ook verder zijn er allerlei activiteiten.

Met onder meer verhalen van ooggetuigen besteden de media dit jaar extra aandacht aan de ramp, omdat die 65 jaar geleden plaatsvond. Door een combinatie van stormvloed en springtij bezweken toen in de nacht van 31 januari op 1 februari talloze dijken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In deze provincies kwam tweehonderdduizend hectare land onder water te staan. Er waren 1.836 dodelijke slachtoffers en 72 duizend mensen moesten voor langere tijd worden geëvacueerd.

De ramp wordt morgen (1 februari) vanaf 11.00 uur officieel herdacht bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 in Ouwerkerk. Prinses Margriet (vanuit haar rol als erevoorzitter van het Rode Kruis) en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wonen de plechtigheid bij. De NOS verslaat de herdenking live op NPO 1 tussen 10.30 en 12.00 uur.

Morgen is er vanaf 21.25 uur op NPO 2 een tweede live programma over de watersnoodramp te zien. Dan ontvangt Herman van der Zandt watergezant Henk Ovink. Verder zijn er een reconstructie van de rampnacht en een reportage over Oude Tonge, met 305 doden de gemeente die het zwaarst getroffen werd. Diverse regionale omroepen staan eveneens uitgebreid stil bij de gebeurtenis. Omroep Zeeland heeft vanavond tussen 20.00 en 22.00 uur een live tv-programma vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Tevens worden deze week filmpjes van de ramp en portretten van getuigen uitgezonden.

Ook elders wordt de watersnoodramp herdacht met onder meer bijeenkomsten, concerten en exposities. Het Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht is om deze reden komend weekend speciaal geopend. Drie mensen die de ramp hebben meegemaakt, vertellen dan over hun ervaringen. Een bijzondere activiteit is Zeeland voor Pakistan. In bioscopen in Karachi werd in 1953 geld ingezameld voor hulp; daarvan is een dia in het archief van het Watersnoodmuseum te vinden. De Zeeuwse kerken doen nu iets terug. Zij steunen drie projecten in Pakistan.

Op internet is uiteraard veel informatie te vinden. Rijkswaterstaat heeft een dossier gemaakt over wat 65 jaar geleden gebeurde en de maatregelen die daarna zijn genomen. Ook het KNMI besteedt hieraan aandacht in twee berichten die deze week zijn gepubliceerd. Tijdens de storm van 1953 werd in Vlissingen een waterstand van 4,55 meter boven NAP bereikt en dat is sindsdien niet meer voorgekomen. Advies- en ingenieursbureau Tauw heeft meegewerkt aan het project Drie verhaallijnen. Hierin zijn feiten en verhalen opgenomen van het in 1953 grotendeels overstroomde Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Meer informatie

Watersnoodmuseum over herdenkingsplechtigheid

NOS over tv-programma's op 1 februari

Omroep Zeeland over uitzendingen

Speciale weekendopening Gemaal De Hooge Boezem

Actie Zeeland voor Pakistan

Dossier van Rijkswaterstaat

Berichten van KNMI over watersnoodramp

Tauw over feiten en verhalen op Goeree-Overflakkee 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag