0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De watersnoodramp uit 1953 wordt morgenochtend officieel herdacht bij het nationaal monument in de Zeeuwse plaats Ouwerkerk. Deze plechtigheid wordt live uitgezonden op tv. Ook verder zijn er allerlei activiteiten.

Met onder meer verhalen van ooggetuigen besteden de media dit jaar extra aandacht aan de ramp, omdat die 65 jaar geleden plaatsvond. Door een combinatie van stormvloed en springtij bezweken toen in de nacht van 31 januari op 1 februari talloze dijken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In deze provincies kwam tweehonderdduizend hectare land onder water te staan. Er waren 1.836 dodelijke slachtoffers en 72 duizend mensen moesten voor langere tijd worden geëvacueerd.

De ramp wordt morgen (1 februari) vanaf 11.00 uur officieel herdacht bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 in Ouwerkerk. Prinses Margriet (vanuit haar rol als erevoorzitter van het Rode Kruis) en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wonen de plechtigheid bij. De NOS verslaat de herdenking live op NPO 1 tussen 10.30 en 12.00 uur.

Morgen is er vanaf 21.25 uur op NPO 2 een tweede live programma over de watersnoodramp te zien. Dan ontvangt Herman van der Zandt watergezant Henk Ovink. Verder zijn er een reconstructie van de rampnacht en een reportage over Oude Tonge, met 305 doden de gemeente die het zwaarst getroffen werd. Diverse regionale omroepen staan eveneens uitgebreid stil bij de gebeurtenis. Omroep Zeeland heeft vanavond tussen 20.00 en 22.00 uur een live tv-programma vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Tevens worden deze week filmpjes van de ramp en portretten van getuigen uitgezonden.

Ook elders wordt de watersnoodramp herdacht met onder meer bijeenkomsten, concerten en exposities. Het Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht is om deze reden komend weekend speciaal geopend. Drie mensen die de ramp hebben meegemaakt, vertellen dan over hun ervaringen. Een bijzondere activiteit is Zeeland voor Pakistan. In bioscopen in Karachi werd in 1953 geld ingezameld voor hulp; daarvan is een dia in het archief van het Watersnoodmuseum te vinden. De Zeeuwse kerken doen nu iets terug. Zij steunen drie projecten in Pakistan.

Op internet is uiteraard veel informatie te vinden. Rijkswaterstaat heeft een dossier gemaakt over wat 65 jaar geleden gebeurde en de maatregelen die daarna zijn genomen. Ook het KNMI besteedt hieraan aandacht in twee berichten die deze week zijn gepubliceerd. Tijdens de storm van 1953 werd in Vlissingen een waterstand van 4,55 meter boven NAP bereikt en dat is sindsdien niet meer voorgekomen. Advies- en ingenieursbureau Tauw heeft meegewerkt aan het project Drie verhaallijnen. Hierin zijn feiten en verhalen opgenomen van het in 1953 grotendeels overstroomde Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Meer informatie

Watersnoodmuseum over herdenkingsplechtigheid

NOS over tv-programma's op 1 februari

Omroep Zeeland over uitzendingen

Speciale weekendopening Gemaal De Hooge Boezem

Actie Zeeland voor Pakistan

Dossier van Rijkswaterstaat

Berichten van KNMI over watersnoodramp

Tauw over feiten en verhalen op Goeree-Overflakkee 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het