secundair logo knw 1

Het stroomgat in de Bommel op het eiland Goeree-Overflakkee (Beeldbank Rijkswaterstaat)

De watersnoodramp uit 1953 wordt morgenochtend officieel herdacht bij het nationaal monument in de Zeeuwse plaats Ouwerkerk. Deze plechtigheid wordt live uitgezonden op tv. Ook verder zijn er allerlei activiteiten.

Met onder meer verhalen van ooggetuigen besteden de media dit jaar extra aandacht aan de ramp, omdat die 65 jaar geleden plaatsvond. Door een combinatie van stormvloed en springtij bezweken toen in de nacht van 31 januari op 1 februari talloze dijken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In deze provincies kwam tweehonderdduizend hectare land onder water te staan. Er waren 1.836 dodelijke slachtoffers en 72 duizend mensen moesten voor langere tijd worden geëvacueerd.

De ramp wordt morgen (1 februari) vanaf 11.00 uur officieel herdacht bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 in Ouwerkerk. Prinses Margriet (vanuit haar rol als erevoorzitter van het Rode Kruis) en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wonen de plechtigheid bij. De NOS verslaat de herdenking live op NPO 1 tussen 10.30 en 12.00 uur.

Morgen is er vanaf 21.25 uur op NPO 2 een tweede live programma over de watersnoodramp te zien. Dan ontvangt Herman van der Zandt watergezant Henk Ovink. Verder zijn er een reconstructie van de rampnacht en een reportage over Oude Tonge, met 305 doden de gemeente die het zwaarst getroffen werd. Diverse regionale omroepen staan eveneens uitgebreid stil bij de gebeurtenis. Omroep Zeeland heeft vanavond tussen 20.00 en 22.00 uur een live tv-programma vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Tevens worden deze week filmpjes van de ramp en portretten van getuigen uitgezonden.

Ook elders wordt de watersnoodramp herdacht met onder meer bijeenkomsten, concerten en exposities. Het Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht is om deze reden komend weekend speciaal geopend. Drie mensen die de ramp hebben meegemaakt, vertellen dan over hun ervaringen. Een bijzondere activiteit is Zeeland voor Pakistan. In bioscopen in Karachi werd in 1953 geld ingezameld voor hulp; daarvan is een dia in het archief van het Watersnoodmuseum te vinden. De Zeeuwse kerken doen nu iets terug. Zij steunen drie projecten in Pakistan.

Op internet is uiteraard veel informatie te vinden. Rijkswaterstaat heeft een dossier gemaakt over wat 65 jaar geleden gebeurde en de maatregelen die daarna zijn genomen. Ook het KNMI besteedt hieraan aandacht in twee berichten die deze week zijn gepubliceerd. Tijdens de storm van 1953 werd in Vlissingen een waterstand van 4,55 meter boven NAP bereikt en dat is sindsdien niet meer voorgekomen. Advies- en ingenieursbureau Tauw heeft meegewerkt aan het project Drie verhaallijnen. Hierin zijn feiten en verhalen opgenomen van het in 1953 grotendeels overstroomde Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Meer informatie

Watersnoodmuseum over herdenkingsplechtigheid

NOS over tv-programma's op 1 februari

Omroep Zeeland over uitzendingen

Speciale weekendopening Gemaal De Hooge Boezem

Actie Zeeland voor Pakistan

Dossier van Rijkswaterstaat

Berichten van KNMI over watersnoodramp

Tauw over feiten en verhalen op Goeree-Overflakkee 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.