Het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NTR en VPRO herdenkt deze maand de Watersnoodramp van 1953 met de vierdelige documentaireserie Het water komt. Ook is er een app met podwalks waarmee in zeven steden en dorpen historische waterwandelingen kunnen worden gemaakt.

In de tv-serie wordt aan de hand van archiefmateriaal en ooggetuigenverslagen een beeld geschetst van het verloop en de nasleep van de ramp die aan 1.836 mensen en tienduizenden dieren het leven kostte en voor een enorme schade zorgde. In de eerste aflevering van Het water komt staat centraal: wat gebeurde er nu precies in de fatale nacht van 31 januari op 1 februari 1953? Deze reconstructie wordt aanstaande vrijdagavond uitgezonden.

In de tweede documentaire wordt de vraag gesteld of de Watersnoodramp te voorkomen was geweest. Hierin is veel aandacht voor Johan van Veen, de vader van het Deltaplan. Hij waarschuwde jarenlang tevergeefs voor de slechte toestand van de dijken.

De derde aflevering gaat over het traumatische verwerkingsproces van mensen die de vreselijke gebeurtenis meemaakten. De serie sluit af met wat we hebben geleerd van de Watersnoodramp. Is dat voldoende om Nederland droog te houden? Jongeren vertellen over hoe zij tegen het weer toenemende gevaar van water aankijken.

Veel verhalen nog niet gedeeld
Presentator is Winfried Baijens die opgroeide in Zeeland. Hij neemt ook de landelijke uitzending van de officiële herdenking in Ouwerkerk op 1 februari voor zijn rekening. Het is nu zeventig jaar later maar nog steeds zijn veel verhalen niet gedeeld, zegt Baijens in een interview met het Algemeen Dagblad.

“Waar ik van schrok is hoe diep de ramp nog zit, ook bij de latere generaties, de kinderen van de ooggetuigen. Je ziet vaker bij dit soort ingrijpende gebeurtenissen dat het lang duurt voordat het gesprek erover op gang komt. Dat is hier ook duidelijk gebleken. Daarvoor was het verdriet te groot en te allesomvattend. Bovendien was, na de oorlog, alles al gericht op de wederopbouw.”

Zeven historische waterwandelingen
In aanvulling op de tv-serie is er de podwalk app Het water komt. Hierin worden de verhalen verteld van zeven steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden. In Oude-Tonge wordt de ramp uit 1953 belicht. De andere verhalen gaan over Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

De GPS-gestuurde audiotours zijn bedoeld als historische waterwandelingen. Met behulp van augmented reality wordt de stijging van het water op locatie getoond.

De documentaireserie Het water komt wordt op vrijdagen om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2: op 6, 13, 20 en 27 januari. De podwalk app is gratis te downloaden in de App-store of Play-store. Meer informatie is te vinden op de themapagina van de NTR. De NOS zendt de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp uit op woensdag 1 februari op NPO 2. Daarnaast presenteert Herman van der Zandt van 30 januari tot en met 6 februari het dagelijkse NOS Watersnoodjournaal op NPO 1.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    jose tempel udo · 12 days ago
    Zelf meegemaakt in Rotterdam. Water hoog in de straat, en binnen in huis tot 60cm. Derde traptree. De vloerluiken in de kamer dreven in de kamer. Wij kinderen net nieuwe schoenen zaterdags bij van der vost gekregen. Dreven ook op de spekzolen rond. Ik was 12 jaar en zusjes nog jonger. We moesten boven blijven tot water was gezakt. Dit was op de Heijplaat in Rotterdam.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!