0
0
0
s2smodern

Ook de watersector voelt de gevolgen van de maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Medewerkers van waterschappen en waterbedrijven werken waar mogelijk thuis. Tegelijkertijd zijn de verzorging van het drinkwater en het ‘keren en beheren van waterkwantiteit’ standaard aangemerkt als vitale functies.  

“Naast de door de overheid vastgestelde vitale activiteiten, zien wij ook taken als het transporteren en zuiveren van afvalwater, de verwerking van zuiveringsslib, peilbeheer, toezicht en handhaving als cruciaal”, zegt Arthur Laumann van de Unie van Waterschappen. “Deze processen houden de waterschappen draaiend.”

Wettelijke plicht
Drinkwaterbedrijven hebben een wettelijke leveringsplicht en zijn ook verplicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden. Dat geldt ook voor de gevaren door personeelsuitval als gevolg van een pandemie. “Alle drinkwaterbedrijven hebben specifiek voor een grieppandemie continuïteitsplannen opgesteld”, zegt Patricia van der Linden van Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven.

De drinkwaterbedrijven hebben bij de eerste geluiden rondom Corona de continuïteitsplannen op het gebied van pandemie geactualiseerd. Van der Linden: “De plannen bevatten onder andere een overzicht van de benodigde capaciteit en te nemen maatregelen. Daarbij kun je denken aan het beperken van contactmomenten, hygiënevoorschriften, het prioriteren van werkzaamheden en extra maatregelen richting personeel in kritische functies.”

Wisselroosters
Volgens Laumann nemen alle waterschappen de maatregelen die nodig zijn om deze taken te kunnen continueren. “Concreet gaat het om maatregelen die er voor zorgen dat wij onze taken gewoon kunnen blijven doen. Zo werken bijvoorbeeld peilbeheerders nu in wisselroosters. Dat geldt ook voor medewerkers in proceskamers van de waterzuivering.”

Dit is belangrijk om besmettingsmogelijkheden te minimaliseren. Het gaat hier om het bedienen van gemalen en zuiveringen voor de afname van afvalwater en reguleren van huidige peilen. “Wij hebben ons zelf tot doel gesteld om met minimaal 50 % bezetting nog door te kunnen gaan.”

Onderhoudsmedewerkers of gebiedsbeheerders die fysiek in het veld aanwezig moeten zijn, blijven dat doen. “Daarbij volgen ze de hygiënemaatregelen van het RIVM. De andere medewerkers doen hun werk inmiddels op afstand. Dat is wennen, maar lukt tot nu toe goed.”

Segmentering
De drinkwaterbedrijven zijn bij een grieppandemie in staat om te garanderen dat drinkwater geleverd blijft worden. “Dit kan door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening en de voorraden hulpstoffen, voldoende voor tien dagen”, legt Van der Linden uit. “Inmiddels hebben de drinkwaterbedrijven maatregelen getroffen om de continuïteit van de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Denk hierbij aan segmentering, daarbij worden niet-prioritaire werkzaamheden opgeschort.”

Ledenvergadering digitaal
Ook de agenda van de Unie van Waterschappen is onder invloed van het virus aan verandering onderhevig. Laumann: “Als Unie leveren we zelf geen vitale diensten. Maar als vereniging van waterschappen willen we de benodigde overlegstructuur in de lucht houden. De geplande ledenvergadering eind maart zal doorgaan, maar niet fysiek op één locatie.”

Verder beschrijft Laumann de liaisonrol tussen de waterschappen en de ministeries als belangrijke opgave van de Unie van Waterschappen. “Dat betekent met name dat we het contact onderhouden met het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We halen informatie op en delen die met de waterschappen. Daarnaast koppelen we uiteraard ook informatie vanuit de waterschappen terug naar het Coördinatiecentrum.”

 

MEER INFORMATIE
Corona in afvalwater leidt niet tot scherpere veiligheidsmaatregelen
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.