secundair logo knw 1

Ook de watersector voelt de gevolgen van de maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Medewerkers van waterschappen en waterbedrijven werken waar mogelijk thuis. Tegelijkertijd zijn de verzorging van het drinkwater en het ‘keren en beheren van waterkwantiteit’ standaard aangemerkt als vitale functies.  

“Naast de door de overheid vastgestelde vitale activiteiten, zien wij ook taken als het transporteren en zuiveren van afvalwater, de verwerking van zuiveringsslib, peilbeheer, toezicht en handhaving als cruciaal”, zegt Arthur Laumann van de Unie van Waterschappen. “Deze processen houden de waterschappen draaiend.”

Wettelijke plicht
Drinkwaterbedrijven hebben een wettelijke leveringsplicht en zijn ook verplicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden. Dat geldt ook voor de gevaren door personeelsuitval als gevolg van een pandemie. “Alle drinkwaterbedrijven hebben specifiek voor een grieppandemie continuïteitsplannen opgesteld”, zegt Patricia van der Linden van Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven.

De drinkwaterbedrijven hebben bij de eerste geluiden rondom Corona de continuïteitsplannen op het gebied van pandemie geactualiseerd. Van der Linden: “De plannen bevatten onder andere een overzicht van de benodigde capaciteit en te nemen maatregelen. Daarbij kun je denken aan het beperken van contactmomenten, hygiënevoorschriften, het prioriteren van werkzaamheden en extra maatregelen richting personeel in kritische functies.”

Wisselroosters
Volgens Laumann nemen alle waterschappen de maatregelen die nodig zijn om deze taken te kunnen continueren. “Concreet gaat het om maatregelen die er voor zorgen dat wij onze taken gewoon kunnen blijven doen. Zo werken bijvoorbeeld peilbeheerders nu in wisselroosters. Dat geldt ook voor medewerkers in proceskamers van de waterzuivering.”

Dit is belangrijk om besmettingsmogelijkheden te minimaliseren. Het gaat hier om het bedienen van gemalen en zuiveringen voor de afname van afvalwater en reguleren van huidige peilen. “Wij hebben ons zelf tot doel gesteld om met minimaal 50 % bezetting nog door te kunnen gaan.”

Onderhoudsmedewerkers of gebiedsbeheerders die fysiek in het veld aanwezig moeten zijn, blijven dat doen. “Daarbij volgen ze de hygiënemaatregelen van het RIVM. De andere medewerkers doen hun werk inmiddels op afstand. Dat is wennen, maar lukt tot nu toe goed.”

Segmentering
De drinkwaterbedrijven zijn bij een grieppandemie in staat om te garanderen dat drinkwater geleverd blijft worden. “Dit kan door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening en de voorraden hulpstoffen, voldoende voor tien dagen”, legt Van der Linden uit. “Inmiddels hebben de drinkwaterbedrijven maatregelen getroffen om de continuïteit van de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Denk hierbij aan segmentering, daarbij worden niet-prioritaire werkzaamheden opgeschort.”

Ledenvergadering digitaal
Ook de agenda van de Unie van Waterschappen is onder invloed van het virus aan verandering onderhevig. Laumann: “Als Unie leveren we zelf geen vitale diensten. Maar als vereniging van waterschappen willen we de benodigde overlegstructuur in de lucht houden. De geplande ledenvergadering eind maart zal doorgaan, maar niet fysiek op één locatie.”

Verder beschrijft Laumann de liaisonrol tussen de waterschappen en de ministeries als belangrijke opgave van de Unie van Waterschappen. “Dat betekent met name dat we het contact onderhouden met het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We halen informatie op en delen die met de waterschappen. Daarnaast koppelen we uiteraard ook informatie vanuit de waterschappen terug naar het Coördinatiecentrum.”

 

MEER INFORMATIE
Corona in afvalwater leidt niet tot scherpere veiligheidsmaatregelen
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):