secundair logo knw 1

De watersector is niet rijkelijk vertegenwoordigd in de Top200, de lijst van meest invloedrijke Nederlanders van de Volkskrant. In de lijst staat deltacommissaris Wim Kuijken op plaats 37. Bestuursvoorzitter Annemieke Nijhof van adviesbureau Tauw is nummer 139. Henk Ovink, watergezant, is nieuw op plek 167.

Doel van de Top 200 is om jaarlijks de posities en netwerken van de 'bestuurlijke elite' in kaart te brengen, aldus de Volkskrant. De krant doet dit op basis van een netwerkanalyse van een uitgebreide database met personen en functies en een journalistieke check.

Wim Kuijken
Deltacommissaris Wim Kuijken is zeven plekken gestegen. De krant kwalificeert hem in de lijst overigens niet als deltacommissaris, maar als president-commissaris van De Nederlandsche Bank. De invloed van de voormalig secretaris-generaal Kuijken (BZK, AZ en VenW) is mede terug te voeren op zijn meerdere (neven)functies.

Datzelfde kan worden gezegd van Ed Nijpels, een ‘multibestuurder’, zoals de Volkskrant hem omschrijft. Nijpels is twee plekken gestegen naar nummer 22. Door zijn talrijke bestuurlijke functies heeft Nijpels ook banden met de watersector. Zo is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van kennisinstituut Wetsus.

Drie plaatsen hoger (19) staat Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit. Niet direct actief in de watersector, maar gezien de aanzienlijke invloed van landbouw op en afhankelijkheid van water als bestuurder van de 'landbouwuniversiteit' toch te linken aan het thema water. Ze was in 2007-2008 lid van de Deltacommissie.

Bernard Wientjes staat op plaats 100. Als voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, riep hij op de laatste markt- en innovatiedag van de Unie van Waterschappen samen met directeur Hans Oosters van de Unie van Waterschappen het kabinet op om vaart te maken met de transitie naar een circulaire economie. 

Annemieke Nijhof
Annemieke Nijhof heeft wat aan invloed verloren, ze is negen plaatsen gezakt en staat op plek 139. De bestuursvoorzitter van advies- en ingenieursbureau Tauw heeft een geschiedenis bij de overheid, zo was ze in het vorige decennium enkele jaren directeur-generaal Water op het ministerie van IenM. Als ceo van Tauw heeft ze ook veel te maken met de watersector*.

Nieuw in de lijst is watergezant Henk Ovink. Hij staat op plek 167. Ovink werd in 2015 benoemd tot Nederlands eerste watergezant. Als thematisch ambassadeur moet hij de internationale waterambitie van Nederland versterken. Ofwel: beter internationaal vermarkten van de Nederlandse kennis en kunde.

Volgens de Volkskrant is Hans Wijers de invloedrijkste Nederlander. Hij voert voor het vierde jaar op rij de Top 200 aan. De 66-jarige voormalige minister voor D66 en oud-topman van AkzoNobel heeft onder meer bestuurlijke functies bij Shell, Heineken en het Concertgebouw. Hij is ook nog voorzitter van Natuurmonumenten.

Wijers wordt gevolgd door Paul Polman, bestuursvoorzitter van voedings- en cosmeticamultinational Unilever. Op nummer drie staat Feike Sijbesma, topman van chemieconcern DSM. De eerste vrouw in de lijst is Herna Verhagen. Zij is bestuursvoorzitter van PostNL en staat op plaats tien.

'Elite weet te weinig van klimaatverandering'
De Volkskrant stelt in een toelichting dat de bestuurlijke elite 'iets minder oud, wit en mannelijk' wordt. Vernieuwing en verjonging maken geleidelijk hun opwachting in de Top 200, aldus de krant. Concreet: meer vrouwen en meer mensen met een niet-westerse achtergrond en ook daalt de gemiddelde leeftijd iets (57,9 jaar).

Naar het idee van Liset Middens (31), directeur van de Stichting Fossielvrij NL, gaat die verandering echter niet snel genoeg. Als verwacht toekomstig lid van de bestuurlijke elite zegt ze in de context van de lijst onder meer tegen de Volkskrant: "Jullie Top 200 weet te weinig van het klimaatprobleem, ze hebben bijscholing nodig."

Daarop aanvullend: alom wordt erkend dat in de aanpak van de klimaatverandering water een belangrijke rol vervult, dat zou reden zijn voor meer invloed.


* Lees ook het dubbelinterview in H2O magazine met Annemieke Nijhof en Karin Sluis (ceo adviesbureau Witteveen+Bos): Strijden voor een duurzamere wereld.

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.