secundair logo knw 1

Portretten ontleend aan sociale media (LinkedIn, Twitter). Foto van José Krijnen ontbreekt

De publieke waterwereld blaast opnieuw zijn partijtje mee bij de verkiezing van Ambtenaar van het Jaar. Acht waterschappers en drie gemeentelijke beleidsmedewerkers water zijn opgenomen in de Top 100. Hieruit kan het publiek de twaalf finalisten kiezen.

De verkiezing van Ambtenaar van het Jaar wordt inmiddels voor de tiende keer gehouden. Het is een initiatief van het netwerkplatform Publiek Denken. Vorig jaar haalde Peter van Duijnhoven, werkzaam bij Waterschap Limburg, een negende plaats. Wie komt dit jaar vanuit de watersector het verst?

Dat wordt nu eerst bepaald via de stembus. Iedereen kan tot uiterlijk woensdag 28 oktober om 18.00 uur zijn favoriet uit de Top 100 doorgeven. De twaalf ambtenaren op wie het meest is gestemd, gaan door naar de finale.

Vervolgens is de jury onder leiding van Carsten Herstel (directeur-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en met onder meer Mariël Middendorp (secretaris-directeur Hoogheemraadschap van Rijnland) aan zet. De jury bepaalt de winnaar en de volgorde van de finalisten. Er is daarnaast een publieksprijs voor de ambtenaar met de meeste stemmen.De einduitslag wordt op dinsdag 15 december bekendgemaakt.

Kandidaten voorgedragen door collega’s
De kandidaten in de Top 100 zijn voorgedragen door hun eigen collega’s. In de lijst staan acht waterschappers: Bart Bardoel (Aa en Maas), Wendy Kooistra (Delfland), Ronald Koolen (Hollands Noorderkwartier), José Krijnen (Brabantse Delta), Margot Musters (Brabantse Delta), Ernst Raaphorst (Delfland), Hans Roelofs (De Dommel) en Roel Wijnhoven (Waterschap Limburg). Ook zijn er drie gemeenteambtenaren die water als taak hebben: Marcel Janssen (Landgraaf), Martijn Timmermans (West Maas en Waal) en Ralph Maes (Woensdrecht).

Het kerndepartement van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat schitteren door afwezigheid. Wel is de Inspectie Leefomgeving en Transport met meerdere medewerkers in de Top 100 te vinden. Eén inspecteur heeft een duidelijke connectie met water: Gideon Blom.

Kanshebbers uit waterwereld
Hier de lijst met de kanshebbers uit de waterwereld, plus wat hun collega’s over hen vertellen:

Marcel Janssen, beleidsmedewerker water, Gemeente Landgraaf
Wat een positieve instelling heeft deze ambtenaar. Een niet helemaal goed gelopen emigratie naar Italië. Zijn gezin woont nu dik vier jaar in Italië en hij werkt en woont hier om inkomen te generen. Je kunt altijd bij hem terecht, hij blijft altijd positief en is erg leergierig. Al met al een top collega met een super instelling. Nu hard aan het werk om ook de definitieve weg naar Italië te kunnen maken.

Martijn Timmermans, beleidsmedewerker water, Gemeente West Maas en Waal
Trekker zowel regionaal voor klimaatadaptatie. Betrokken, ook buiten werktijd. Met hart en ziel zet hij zich in om inwoners en bedrijven mee te nemen in de uitdaging van klimaatadaptatie. Hij loopt voorop en neemt achterblijvers mee. Staat altijd klaar om uitleg te geven en oplossingen te vinden. Daarnaast is hij behulpzaam naar andere collega’s. Kortom een fijne man om mee samen te werken.

Ralph Maes, beleidsmedewerker water en riolering, Gemeente Woensdrecht
Ralph is een kwalitatief goede en zeer sociale collega. Rustig, ijzersterk in het bestuurlijk adviseren en heeft altijd tijd voor je, om een vraag te beantwoorden. Hij weet zaken goed te relativeren, te verwoorden en komt met oplossingen waardoor er rust en plezier op de werkvloer ontstaat. Ik vind dat Ralph symbool staat voor veel ambtenaren die de ruggengraat zijn van een ambtelijke organisatie. Zo zijn er carrièrejagers, leidinggevenden, bestuurders, afdelingshoofden en een heleboel anderen die waardering en promoties ontvangen voor het werk dat door anderen gedaan is. Vaak wordt dat werk verzet door zo een Ralph.

Bart Bardoel, adviseur beheer en onderhoud, Waterschap Aa en Maas
Bart heeft als geen ander voeling met het vak van ambtenaar. Eigenlijk omdat hij allergisch is aan het beeld van de klassieke ambtenaar. Hij is sterk communicatief en weet als geen ander hoe hij met aangelanden en burgers om moet gaan.

Wendy Kooistra, directeur strategie, Hoogheemraadschap van Delfland
Wendy is strategisch, collegiaal en verbindt praktijk en lange termijn strategie uitstekend. Zij is innoverend, gaat experimenten niet uit de weg en blijft steeds kritisch. Door klimaatverandering komt er veel op de waterschappen af, die in deze tijd adaptief en innoverend zijn en een baken in roerige tijden. Wendy past daarin uitstekend. Bovendien streeft ze actief naar meer vrouwen op managementposities. Ze is er altijd en bewaakt ook de rust.

Ronald Koolen, beleidsadviseur/projectleider, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Ronald is een hardwerkende collega die mooie projecten neerzet. Je omschrijft hem met de woorden: duurzaam, innovatief en altijd open voor mooie projecten! Samen met een team innoveert en onderzoekt hij het nieuwe water voor de toekomst! Kunnen we afvalwater hergebruiken? Naast het harde werken heeft hij altijd tijd voor een praatje, grapje of luisterend oor. Een top collega dus!

José Krijnen, maintenance engineer, Waterschap Brabantse Delta
José is een hard werkende vrouw die haar plaats zonder discussie heeft verdiend in een mannenwereld als het Waterschap Brabantse Delta. Zij staat altijd voor iedereen klaar, is zeer vakkundig en is nooit te beroerd om mensen met raad en daad bij te staan. Ze heeft het niet altijd even makkelijk gehad maar ze is door hard contentieus te werken op de plaats waar ze nu is, en dat is als een spil van de gehele onderhoudsorganisatie van het waterschap.

Margot Musters, procesmanager juridische zaken, inkoop, vastgoed en financiën, Waterschap Brabantse Delta
Zeer hardwerkende collega, houdt meerdere processen draaiende en heeft in de coronatijd veel neventaken gedaan. Daarnaast staat zij altijd voor haar collega’s klaar. Een topper wat ons betreft!

Ernst Raaphorst, ecoloog, Hoogheemraadschap van Delfland
In zijn vlog Ernst onder Waterwereld vertelt hij razend enthousiast over het leven in en om het water.

Hans Roelofs, adviseur water en ruimte, Waterschap De Dommel
Hans is een uitstekende adviseur die op elk niveau kan acteren. Met het management, met bestuurders en met de werkvloer. Hij sluit coalities tussen verschillende overheden om de doelen te halen. Daarnaast heeft hij innovatieve ideeën die hij tot uitvoering krijgt door gebruik te maken van zijn netwerk, maar ook door zich echt hard te maken voor waar hij in gelooft.

Roel Wijnhoven, adviseur areaalbeheer, Waterschap Limburg
Roel is iemand die met de omgeving en voor de omgeving denkt, daarbij de bestuurders van het waterschap betrekt en de interne organisatie maximaal benut om het gewenste resultaat te behalen. Daarnaast nooit te beroerd om er klussen bij te nemen en collega’s op sleeptouw te nemen om samen de klus te klaren. Daarnaast en tenslotte altijd, maar dan ook echt altijd goede zin en een lach op zijn gezicht.

Gideon Blom, inspecteur gevaarlijke stoffen binnenvaart, Inspectie Leefomgeving en Transport
In de korte tijd dat hij bij deze dienst is, heeft hij belangrijke onderzoeken gedaan met een positief resultaat.

 

Update
De twaalf finalisten zijn op 29 oktober bekendgemaakt, verdeeld over zes categorieën. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek. Ernst Raaphorst (categorie: decentrale overheden, uitvoerend) en Gideon Blom (categorie: rijksoverheid, ondersteunend/uitvoerend) zijn nog in de race. De jury bepaalt de definitieve volgorde van de top 12 en dus ook de winnaar.

 

MEER INFORMATIE
Informatie over verkiezing
Stemformulier (t/m 28-10)
H2O-bericht: uitslag in 2019
H2O-artikel: zijn waterschappers meer bevlogen en betrokken?

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!