secundair logo knw 1

Foto: Witteveen+Bos (eDNA)

Diverse projecten op watergebied dingen mee naar De Vernufteling, de jaarlijkse prijs van brancheorganisatie NLingenieurs. De winnaar wordt begin november bekend gemaakt.

Het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt, komt in aanmerking voor de jaarlijkse onderscheiding. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Van de zeventien inzendingen die dit jaar zijn binnengekomen, hebben zes relatie met de watersector.

De inzending van waterschap De Dommel is een techniek voor na-beluchting die al gebruikt werd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Eindhoven en sinds dit voorjaar ook in De Dommel. Door de na-beluchting krijgen vissen en insecten in de beek (meer) lucht.

Een andere inzending is VR-Dijken, een gebruiksvriendelijke app waarmee de consequenties voor de omgeving van bijvoorbeeld het verhogen of verbreden van een dijk inzichtelijk worden gemaakt. De app helpt bij de communicatie over eventuele dijkmaatregelen met bijvoorbeeld burgers, landschapsarchitecten of ecologen.

 Advies- en ingenieursbureau Tauw dingt mee naar De Vernufteling met een systeem waarbij de warmte van het afvalwater van een aardappelfabriek wordt gebruikt voor de verwarming van het zwembad van Wezep. Dat levert een besparing op van bijna 250.000 kuub gas per jaar.

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft als inzending eDNA (environmental DNA). Dat is DNA dat organismen achterlaat waarmee de kwaliteit van water vast te stellen is. Eén monster levert informatie over de aanwezigheid van bijvoorbeeld plankton, bacteriën en vissen, waardoor de wateranalyse sneller en completer is.

De manier waarop de sluisdeuren van de Goese Sas – de toegang vanuit de Oosterschelde naar de binnenhaven van Goes – zijn gerenoveerd, vormt een andere inzending vanuit de watersector. De renovatie is aangegrepen om de hele cyclus van de sluisdeuren, van realisatie tot en met gebruik en onderhoud zo energieneutraal mogelijk te maken. Dat gebeurt onder meer met deuren van composiet en de inzet van zonne-energie.

De app Flash Food Forecasting is de zesde inzending op watergebied. De app waarschuwt voor overstromingsgevaar, geeft inzicht in kwetsbare locaties en adviseert inwoners over veilige gebieden. De app, die gebruik maakt van satellietbeelden en een snel rekenend overstromingsmodel, wordt al gebruikt in een arme stadwijk van Accra, de hoofdstad van Ghana.

Stemmen op gegadigden voor De Vernufteling kan tot 27 oktober. Op 3 november wordt de winnaar bekend, tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van NLingenieurs.

Meer informatie op de site van NLingenieurs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.