0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het watersysteem in ons land wordt tot het uiterste op de proef gesteld, blijkt uit Waterschapspeil 2016. In deze publicatie geven de waterschappen een overzicht van hun resultaten tussen 2013 en 2015 en schetsen ze de uitdagingen voor de komende jaren.


In zijn voorwoord schrijft voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen dat het alle hens aan dek voor iedereen is. Zo komen door de verandering van het klimaat hoosbuien veel vaker voor dan vroeger. Ook is het verbeteren van de waterkwaliteit een zaak van lange adem. Waterschappen meten regelmatig nog te veel gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en geneesmiddelen.

“Ons watersysteem staat erg onder druk”, zegt Anke van Houten, projectleider bedrijfsvergelijkingen bij de Unie van Waterschappen. Zij noemt de situatie bij regionale waterkeringen: 57 procent (in lengte uitgedrukt) voldoet in 2015 aan de normen. Dat is een daling met 10 procent ten opzichte van 2013. “De waterschappen doen er zeker niet minder aan. De afname houdt rechtstreeks verband met de klimaatverandering. Beter gaat het met de primaire keringen. Daarvan voldoet 73 procent aan de normen, een toename met 4 procent. Ik verwacht echter over twee jaar andere cijfers, omdat in 2017 nieuwe dijknormen worden ingevoerd.”

Een vergelijkbare ontwikkeling is te zien bij waterkwaliteit, aldus Van Houten. Bij slechts 43 procent van de waterlichamen voldoet het oppervlaktewater aan de normen voor prioritaire en gevaarlijke stoffen. “Een vermindering met 10 procent. Het water wordt niet viezer, integendeel. Maar er komen steeds meer stoffen op de lijst te staan. En als een van deze stoffen wordt aangetroffen, is het water niet goed.”

Er zijn volgens Van Houten ook diverse lichtpunten. De kwaliteit van 97 procent van het zwemwater is in orde. De waterschappen leveren een steeds betere prestatie bij duurzaamheid. Zo wekken zij 29,7 procent van alle energie die ze gebruiken, zelf op.

Gezinnen met een eigen woning gaan in 2017 gemiddeld 4 euro netto meer betalen aan waterschapsbelasting. Van Houten: “Een zeer geringe stijging, als je bedenkt dat waterschappen daar steeds meer voor moeten doen. De waterschappen werken veel samen, onder andere bij innovaties. Dat levert echt geld op.”

Hier is Waterschapspeil 2016 te downloaden. De cijfers van de waterschappen waarop deze publicatie is gebaseerd, zijn te vinden in de Waterschapsspiegel.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?
Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het