Het watersysteem in ons land wordt tot het uiterste op de proef gesteld, blijkt uit Waterschapspeil 2016. In deze publicatie geven de waterschappen een overzicht van hun resultaten tussen 2013 en 2015 en schetsen ze de uitdagingen voor de komende jaren.


In zijn voorwoord schrijft voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen dat het alle hens aan dek voor iedereen is. Zo komen door de verandering van het klimaat hoosbuien veel vaker voor dan vroeger. Ook is het verbeteren van de waterkwaliteit een zaak van lange adem. Waterschappen meten regelmatig nog te veel gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en geneesmiddelen.

“Ons watersysteem staat erg onder druk”, zegt Anke van Houten, projectleider bedrijfsvergelijkingen bij de Unie van Waterschappen. Zij noemt de situatie bij regionale waterkeringen: 57 procent (in lengte uitgedrukt) voldoet in 2015 aan de normen. Dat is een daling met 10 procent ten opzichte van 2013. “De waterschappen doen er zeker niet minder aan. De afname houdt rechtstreeks verband met de klimaatverandering. Beter gaat het met de primaire keringen. Daarvan voldoet 73 procent aan de normen, een toename met 4 procent. Ik verwacht echter over twee jaar andere cijfers, omdat in 2017 nieuwe dijknormen worden ingevoerd.”

Een vergelijkbare ontwikkeling is te zien bij waterkwaliteit, aldus Van Houten. Bij slechts 43 procent van de waterlichamen voldoet het oppervlaktewater aan de normen voor prioritaire en gevaarlijke stoffen. “Een vermindering met 10 procent. Het water wordt niet viezer, integendeel. Maar er komen steeds meer stoffen op de lijst te staan. En als een van deze stoffen wordt aangetroffen, is het water niet goed.”

Er zijn volgens Van Houten ook diverse lichtpunten. De kwaliteit van 97 procent van het zwemwater is in orde. De waterschappen leveren een steeds betere prestatie bij duurzaamheid. Zo wekken zij 29,7 procent van alle energie die ze gebruiken, zelf op.

Gezinnen met een eigen woning gaan in 2017 gemiddeld 4 euro netto meer betalen aan waterschapsbelasting. Van Houten: “Een zeer geringe stijging, als je bedenkt dat waterschappen daar steeds meer voor moeten doen. De waterschappen werken veel samen, onder andere bij innovaties. Dat levert echt geld op.”

Hier is Waterschapspeil 2016 te downloaden. De cijfers van de waterschappen waarop deze publicatie is gebaseerd, zijn te vinden in de Waterschapsspiegel.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!