0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Inwoners en bedrijven in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) betalen volgend jaar tot 6,2 procent meer aan waterschapsbelasting. De haperende slibvergister bij de rioolwaterzuivering in Echten is een van de tegenvallers die de stijging noodzakelijk maken. 

Het algemeen bestuur van WDODelta ging deze week akkoord met de lastenverzwaring. Die treft meerpersoonshuishoudens met een huurwoning het meest: zij betalen volgend jaar 6,2 procent meer aan het waterschap dan dit jaar. Voor bedrijven met een woz-waarde van 12 miljoen euro gaat het tarief met 5,8 procent omhoog, voor agrariërs met een perceel van 40 hectare is dat 4,1 procent.

WDODelta rekent volgend jaar op zeker 8,5 miljoen euro meer kosten en verhoogt de begroting daarom met dat bedrag tot 122,4 miljoen euro. Het geld is volgens het waterschap nodig voor investeringen om de gevolgen van klimaatverandering op te kunnen vangen en vanwege de inflatie en hogere personeelslasten als gevolg van een nieuwe cao.

Ook kreeg het waterschap nieuwe taken op zijn bordje, zoals het beheer van het gemaal Zedemuden in Zwartsluis en het peilbeheer van de kanalen in Zuidwest-Drenthe.

Sensoren
Een voorname kostenpost is daarnaast de rioolwaterzuivering in Echten (Drenthe). De in 2013 in gebruik genomen innovatieve slibvergister, die biogas levert dat wordt omgezet in elektriciteit, vertoont sinds dit najaar mankementen. ''De sensoren werken niet goed meer’’, vertelt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta. ''Daardoor kunnen we niet meer voldoende vertrouwen op de installatie.’’

Die wordt nu gefaseerd stopgezet, zodat onderzocht kan worden wat het probleem is en welke oplossing nodig is. Van Gerner: ''We verwachten dat medio februari te weten. Intussen moet het slib worden afgevoerd naar andere zuiveringen, in Zwolle en Garmerwolde, en dat kost veel geld.’’

Alleen al voor dit transport is 2,5 miljoen euro gereserveerd. Volgens Van Gerner put WDODelta voor ‘Echten’ ook uit de reserves, maar ontkomt het er niet aan de zuiveringsheffing - onderdeel van de waterschapsbelasting - daarnaast te verhogen.

Personeelskosten
Het algemeen bestuur stelde deze week wel kritische vragen over onder andere de personeelskosten. ''Maar op de cao heeft het waterschapsbestuur zelf geen invloed op’’, aldus Van Gerner.

Wel heeft het bestuur toegezegd nader te onderzoeken of er toch op een aantal punten bezuinigd kan worden, bijvoorbeeld door bepaalde taken niet meer te doen of door investeringen over langere tijd uit te smeren.

Ook andere waterschappen ontkomen niet aan lastenverzwaring. Zo heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier al bekendgemaakt dat de tarieven met gemiddeld 1,5 procent stijgen, Wetterskip Fryslân komt uit op gemiddeld 1,9 procent en Hoogheemraadschap Rijnland op maximaal 2 procent.

 

MEER INFORMATIE
Bericht WDODelta over waterschapsbelasting 2019 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    A.Pel · 7 months ago
    Geachte redactie, is er geen mogelijkheid het slib van de locatie Echten om de gisting heen te leiden en b.v. door laguneren sterk te ontwateren E.o. In te huren mechanische ontwatering te behandelen?

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het